Spoorloos-presentator Derk Bolt en cameraman weer vrijgelaten

De journalisten werden in Colombia vastgehouden door guerrillabeweging ELN.

Spoorloos-presentator Derk Bolt en -cameraman Eugenio Follender die sinds vorig weekend in Colombia werden vastgehouden door guerrillabeweging ELN, zouden weer zijn vrijgelaten. Dit melden de Colombiaanse nieuwszender RCN en de guerrillabeweging ELN en is volgens de Volkskrant bevestigd door een agent van de lokale politie in Tibú.

De Colombiaanse guerrillabeweging, die de Nederlanders naar alle waarschijnlijkheid hebben ontvoerd omdat ze dachten dat het spionnen waren, twitterde vrijdag dat de twee journalisten in goede gezondheid verkeren:

Advertisement - Continue Reading Below

Of dit waar is, moet nog door het Ministerie van Buitenlandse Zaken worden bevestigd.

ELN zou de twee Nederlanders, die voor hun tv-programma in Colombia op zoek waren naar de ouders van een Nederlandse, niet hebben ontvoerd voor losgeld maar omdat ze aan het filmen waren in ELN-gebied zonder toestemming. Een ontvoering is in dat geval, aldus De Volkskrant, standaard procedure bij de guerrillabeweging. Het was daarom belangrijk om, via de media, zo snel mogelijk duidelijk te maken dat Bolt en Follender journalisten zijn en geen spionnen. Deze aanpak lijkt nu te hebben geholpen.

Hopelijk kunnen de twee snel huiswaarts keren.