Dunkirk is al sinds 2016 hot news in Nederland: de nieuwe grootse oorlogsfilm van Christopher Nolan werd opgenomen in 'ons' Urk, wat betekende dat de wereldsterren – Tom Hardy! Harry Styles! Cillian Murphy! – zich even verzamelden in dat doodgewone dorp. Er moesten vorige zomer zelfs maatregelen genomen worden omdat het er zo uit de hand liep met One Direction-fans. Och.

Dunkirk: eindelijk is-ie uit

Je kunt je dus voorstellen; de voorpret van deze film duurde láng. Niets vinden wij Nederlanders immers leuker dan wanneer er iets in ons kikkerlandje gebeurt met internationale allure. En dan was de Nederlandse Hoyte van Hoytema ook nog eens director of photography. Eigenlijk is die film gewoon een beetje van ons. Dus.

Afijn, nu krap een jaar later draait de rolprent dan eindelijk vanaf vandaag in de bioscopen. En och, wat was 't het wachten waard. Nu hadden we niet anders van regisseur Christopher Nolan verwacht – for crying out loud, de goede man wist zelfs van Batman-films Oscar-waardige epossen te maken – en heb je met hoofdrolspelers als Tom Hardy en Cillian Murphy natuurlijk weinig te vrezen.

Het verhaal

Goed, door op de inhoud. Dunkirk gaat over de Slag om Duinkerke; de beroemde evacuatie van de Engelsen en Fransen in het Franse stadje Duinkerke ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hierbij werden in acht dagen de levens van bijna 350.000 soldaten gered van de naderende invasie. Een oorlogsfilm dus, de allereerste van Nolan. Nog nooit waagde hij zich aan het genre, maar hij voelde zich duidelijk als een vis in het water.

Nee, het is geen enorme geschiedenisles of epische vertelling van de slag, maar de photography van Hoytema – met wie Nolan ook samenwerkte aan oa James Bonds' Spectre en Interstellar) – is wederom magistraal. Hij trekt je meteen in het spannende verhaal en door de cameratechnieken lijkt het alsof je je midden in het verhaal bevindt.

Minpuntje

Het jammere is wel dat de karakters niet echt worden uitgediept en erg op de vlakte blijven. Dat kan liggen aan het missen van een plot, iets wat Christopher Nolan bewust heeft gedaan om de slag zo uitgediept mogelijk te vertellen. Hij richtte zich op de dreiging, de bombardementen, de strijd en minder op een diepere verhaallijn. Voor sommigen een pre, voor sommigen een gemis.

Hoe dan ook wil je Dunkirk zien, als is het maar alleen om het IJsselmeer te herkennen of Harry Styles' debuutrol te kunnen bewonderen. Geen slechte start voor de jonge Brit, als je het ons vraagt.

Dunkirk draait vanaf nu in de bioscoop. Bekijk hieronder alvast de trailer:

youtubeView full post on Youtube