> Bachelorette (4 oktober)
Acteurs: Kirsten Dunst, Lizzy Caplan en Isla Fisher.
Het verhaal: Drie vriendinnen Regan, Gena en Katie – die uiteraard enorm van elkaar verschillen – willen voor oud-klasgenootje Becky een knallende vrijgezellenfuif organiseren. Het feest loopt (hoe verrassend!) compleet uit de hand. Van strippers en drank tot misverstanden en een verwoeste bruidsjurk…
Waarom zien? Je kunt het al raden, een soort The Hangover, maar dan met vrouwen. Best fijn kijkvoer dus. Kirsten Dunst kan bij ons niets mis doen, maar ook de hilarische Lizzy Caplan – die je misschien wel kent van haar fabelachtige rol als Janis Ian in Mean Girls – doet het meer dan goed.  

> Bellicher: Cel (4 oktober)
Acteurs: Daan Schuurmans, Anna Drijver, Benja Bruijning, Marc Klein Essink, Huub Stapel, Tim Murck, Anniek Pheifer en Gijs Naber.
Het verhaal: de filmversie van de Nederlandse tv-serie Bellicher; de macht van meneer Miller. Na het succes van de tv-serie rond Michael Bellicher is-ie nu te zien op het witte doek. Bellicher komt in de cel terecht wanneer hij onterecht ervan beschuldigd wordt een dodelijk auto-ongeluk te hebben veroorzaakt. Hij probeert naarstig zijn onschuld te bewijzen, maar alles wat Michael zegt lijkt zich tegen hem te keren. Wanneer hij overgebracht wordt naar een politiebureau in het Westland, ontsnapt hij en gaat-ie koortsachtig op zoek naar antwoorden: wie heeft zijn identiteit gestolen en waarom?
Waarom zien? Misdaadauteur Charles den Tex wist al meerdere keren de Gouden Strop te winnen plús de prijs voor het Beste Nederlandse Misdaadboek. Niet de minste dus. En laat hij nou net achter de avonturen van Bellicher zitten. Het goede verhaal, de fijne acteurs (Daan!) en de razendsnelle wendingen zorgen bovendien voor een Nederlandse film die het tripje naar de bios waard is.

 
> Diana Vreeland: The Eye Has To Travel (4 oktober)
Documentaire over mode-icoon en hoofdredacteur Diana Vreeland. Ze schreef geschiedenis door mode te verheffen tot kunstvorm in tijdschriften als Harper’s Bazaar en Vogue. Vreeland zorgde voor een enorme scheut glamour en excentriciteit die ongekend was in haar tijd. Bovendien werd ze geroemd om haar humor en fabelachtige uitspraken. Denk aan: ‘the bikini is the biggest thing since the atom bomb.
Waarom zien? Elke mode- en tijdschriftenliefhebber kan wel een beetje Diana Vreeland in zijn of haar leven gebruiken. Een intrigerend portret van een vrouw die grenzen durfde te verleggen en een geweldige fantasie had. Gaat. Dat. Zien.

 
> Now Is Good (Nederlandse titel: Voor ik doodga) (4 oktober)
Acteurs: Dakota Fanning, Kaya Scodelario, Olivia Williams en Jeremy Irvine.
Het verhaal: Gebaseerd op Jenny Downham's boek, Before I Die. Tessa Scott is zeventien en lijdt aan leukemie. Ze stelt daarom een lijst samen met dingen die ze voor haar dood gedaan wil hebben. Bovenaan haar lijst? Ontmaagd worden. Samen met haar beste vriendin Zoey trekt Tessa de wereld in en doen ze alles wat God verboden heeft. Maar dan wordt Tessa verliefd op buurjongen Adam…
Waarom zien? Dat Dakota Fanning kan acteren is wel duidelijk. En dat al vanaf piepjonge leeftijd. Ondanks de vele clichés en saaie manier van filmen weet de Amerikaanse Fanning Now Is Good dan ook nog iets op te trekken, mét een perfect Brits accent. En dat is knap.

Doutzen Kroes presenteert Gouden Kalveren-uitreiking >

 
> Alleen maar nette mensen (11 oktober)
Acteurs: Géza Weisz, Imanuelle Grives, Annet Malherbe en Jeroen Krabbé.
Het verhaal: verfilming van de gelijknamige controversiële bestseller van Robert Vuijsje. De Joodse David Samuels, uit het retechique Amsterdam Oud-Zuid, heeft een frappante missie: het vinden van een donker meisje met grote tieten en dikke billen. Zijn ouders en vrienden verklaren hem voor gek, maar David stopt niet totdat hij zijn Beyoncé heeft gevonden. Het gevolg? Een stel wilde avonturen in de Amsterdamse Bijlmer en – uiteraard – een belangrijke levensles.
Waarom zien? Dat het een intrigerend verhaal is moge duidelijk zijn. En met grote namen als Annet Malherbe en Jeroen Krabbé zit je wel goed. Maar ook hoofdrolspelers Géza Weisz en Imanuelle Grives – die 15 kilo aankwam voor de rol – leveren een sterk staaltje acteerwerk af en mag je zeker niet onderschatten. Lekker wegkijkvoer dus.  

 
> Little Black Spiders (11 oktober)
Acteurs: Line Pillet, Charlotte De Bruyne, Ineke Nijssen, Dolores Bouckaert, Sam Louwyck en Wim Helsen.
Het verhaal: Flashback naar België in 1978. Katja, Roxy en een stel andere tieners staan op het punt moeder te worden. Op de zolderkamer van een klooster wachten de zwangere tienermeisjes in het geheim en onder het wakende oog van de zusters hun bevalling af. De meesten willen deze afdwaling zo snel mogelijk vergeten, maar Katja denkt daar heel anders over en kan niet wachten tot haar kind er is. Plots komt ze echter achter het plan die de zusters achter hun rug smeden.
Waarom zien? Prachtig en aangrijpend verhaal dat geïnspireerd is op waargebeurde feiten die zich in de jaren zeventig afspeelden in België. Een pareltje van een Vlaamse prent met goed acteerwerk, spannende wendingen en mooie shots.

 
> Dans la Maison (11 oktober)
Acteurs: Fabrice Luchini, Kristin Scott Thomas en Ernst Umhauer.
Het verhaal: Germain geeft Frans op een middelbare school, maar is enorm teleurgesteld door het ingeleverde huiswerk van zijn leerlingen. Maar dan leest hij het korte verhaal ‘In het huis’ van de 16-jarige student Claude. Hij schrijft over het feit dat-ie binnendringt bij een familie van een klasgenoot. Hij heeft een hagelscherp gevoel voor observatie, maar ook sterke voyeuristische neigingen. Germain is zo geïntrigeerd en besluit Claude aan te moedigen verder te schrijven. Dit resulteert echter in een enge obsessie die Claude ontwikkelt voor de familie van zijn klasgenoot. En Germain en zijn vrouw raken ook verzeild in het gevaarlijke spel…
Waarom zien? Een ijzersterke Franse film van François Ozons, die ook achter de succesvolle prent Potiche zat. Kristin Scott Thomas is immer perfect en de jonge Ernst Umhauer is een groot talent om in de smiezen te houden.  

 
> The Campaign (11 oktober)
Acteurs: Will Ferrell, Zach Galifianakis, Jason Sudeikis, Dylan McDermott, Katherine LaNasa en Dan Aykroyd.
Het verhaal: Auch, congress-lid Cam Brady slaat vlak voor de verkiezingen in het openbaar een flater. Gelukkig schuiven enkele steenrijke CEO’s (die meer macht in North Carolina willen) een tegenkandidaat naar voren in de vorm van Marty Huggins; een naïeve directeur van de plaatselijke VVV. Een kansloze kandidaat zou je denken, maar door een glasharde campagneleider, met de financiële steun van zijn weldoeners en de politieke banden van zijn familie, wordt hij al snel een geduchte tegenstander voor Cam Brady. Er zit nog maar één ding op: elkaar met de grond gelijk maken.
Waarom zien? Vermakelijke komedie van Jay Roach, die ook achter Meet the Parents zat. Bovendien is een film over politici in verkiezingstijd altijd handig en kan grappenmaker Zach Galifianakis weinig fout doen. Will Ferrell daarentegen…

Televisie is ook zeer vermakend. Wie vielen er in de prijzen bij de Emmy Awards? >
 

> Astérix & Obélix bij de Britten (17 oktober)
Acteurs: Gérard Depardieu, Edouard Baer, Fabrice Luchini, Catherine Deneuve, Guillaume Gallienne en Charlotte Lebon.
Het verhaal: een hagelnieuwe verfilming van Astérix & Obélix, altijd fijn. In dit avontuur is Julius Caesar is net geland in Groot-Brittannië. De Britten blijken kansloos tegen het befaamde Romeinse leger en de Koningin van Engeland stuurt haar belangrijkste officier, Flegmatix, naar Gallië om hulp te vragen. Als Flegmatix de problemen in Groot-Brittannië voorlegt aan de Galliërs, geven ze hem een ketel met hun beroemde toverdrank. Samen met Astérix, Obélix en Hippix (het lastige neefje van de Baas) keert hij terug naar Engeland. In Londonium worden Hippix en Obélix echter hopeloos verliefd en verliezen pardoes de kostbare toverdrank. Tot overmaat van ramp wordt Hippix gevangen genomen en een bizarre zoektocht is het gevolg.
Waarom zien? De vierde verfilming van striphelden Astérix & Obélix en hun abnormale belevenissen. Gérard Depardieu is nog steeds even gek (ook buiten het doek om) en Catherine Deneuve nog steeds misselijkmakend mooi. Gaat.Dat.Zien.     

 
> Killing Them Softly (18 oktober)
Acteurs: Brad Pitt, Ray Liotta, Scoot McNairy , Ben Mendelsohn, Richard Jenkins, James Gandolfini en Sam Shepard.
Het verhaal: in New Orleans wordt er een overval gepleegd tegen de maffia. Jackie Cogan (ontzettend knap neergezet door Brad Pitt) duikt op de zaak en denkt aanvankelijk dat de eigenaar van de geheime gokhal, Markie Trattman, het zelf in scène heeft gezet om wat meer te verdienen. Maar dan valt zijn oog op twee sukkels; de werkloze Frankie en Russell. Het duo wist duidelijk niet waar ze aan begonnen als Cogan besluit het vuile werk zelf te gaan doen.
Waarom zien? Juist, voor deze prent liet Brad Pitt dat afgrijselijke baardje staan. Maar! Het was ‘t waard. The Pitt zet een razendknappe en enorm enge rol neer in een visueel sublieme film. De krachtige dialogen, rauwe shots en kritiek op het kapitalisme van nu; om door een ringetje te halen.

 
> Frankenweenie (18 oktober)
Acteurs: Winona Ryder, Martin Short, Catherine O'Hara, Martin Landau, Charlie Tahan, Atticus Shaffer, Robert Capron en Conchata Ferrell.  
Het verhaal: gloednieuwe Disney-film van creatieveling Tim Burton die draait om Victor en zijn o-zo geliefde hond Sparky. Wanneer het huisdier door een auto wordt geraakt en sterft, gaat Victor naarstig op zoek naar een manier om ‘m weer tot leven te brengen. Maar dan wel met een paar kleine aanpassingen. Hij duikt in de wetenschap en jazeker, Sparky is al snel weer alive and kicking. Victor probeert zijn zelfgemaakte creatie geheim te houden, maar als Sparky ontsnapt ontdekt iedereen hoe ‘monsterlijk’ het kan zijn om een tweede kans in het leven te krijgen.
Waarom zien? Frankenweenie is één van Burtons knapste werken van de afgelopen jaren. Fun, enorm artistiek en verbazingwekkend origineel. Ook puik werk van Burton dat-ie Winona Ryder (ze werkten eerder samen aan het befaamde Edward Scissorhands) wederom heeft gecharterd.

 
> End of Watch (18 oktober)
Acteurs: Jake Gyllenhaal, Michael Peña, Anna Kendrick, Cody Horn en America Ferrera.
Het verhaal: Brian en Mike zijn beste vrienden en collega’s. Beiden zijn agenten bij de Los Angeles Police Department (LAPD) en doen er alles aan om zoveel mogelijk criminelen op te pakken. Daardoor worden ze echter onbewust het doelwit van een levensgevaarlijke drugsbende.
Waarom zien? Jake Gyllenhaal (fijn!) en Michael Peña liepen bij wijze van research wekenlang mee met de LAPD in de gevaarlijkste wijk van Los Angeles. Dat verdient een pluim niet? Het acteerwerk is dan ook zeer geloofwaardig en je wordt helemaal meegezogen in het spannende verhaal.

 
> Taken 2 (25 oktober)
Acteurs: Liam Neeson, Maggie Grace en Famke Janssen.
Het verhaal: CIA-agent Bryan Mills gaat met zijn gezin op vakantie in Istanbul. Dit blijkt echter op een ramp uit te lopen wanneer de vader van een van de door Bryan vermoorde kidnappers wraak wil. Hij neemt Bryan en zijn vrouw in gijzeling en in een poging om gered te worden doet Bryan nu juist een beroep op dochter Kim. Het gevolg? Een bloedstollende vluchtpoging.
Waarom zien? Hoewel de sequel de goed ontvangen eerste Taken niet helemaal aan de verwachtingen voldoet (het is veel van ’t zelfde) is het stiekem toch wel lekker wegkijkvoer. Liam Neeson kan eigenlijk weinig fout doen en ‘onze’ Famke Janssen is altijd leuk om in een grote Hollywood te spotten.

 
> Killer Joe (25 oktober)
Acteurs: Matthew McConaughey, Emile Hirsch, Juno Temple, Thomas Haden Church en Gina Gershon.
Het verhaal: De 22-jarige Chris is drugsdealer en heeft nog een grote schuld bij zijn leverancier openstaan. Wanneer tot overmaat zijn moeder hem besteelt, neemt hij ‘Killer Joe’ in de arm. Zijn lugubere verzoek? Zijn moeder doden en zo haar levensverzekering van $50.000 op strijken. Om ellendige situaties te vermijden, vraagt Joe altijd om vooraf contant te betalen. Als Chris aangeeft krap bij kas te zitten, laat Joe zich verleiden tot een deal: Dottie (het zusje van Chris) dient als onderpand. Maar… wat als het geld nooit geïnd kan worden?
Waarom zien? Een geweldige cast in een zwarte komedie die je steeds op het verkeerde spoor blijft zetten. Bij vlagen is de prent wat traag, maar door de rauwe beelden en de absurde toon blijf je geboeid.

 
> The Perks of Being a Wallflower (25 oktober)
Acteur: Emma Watson, Logan Lerman en Ezra Miller.
Het verhaal: gebaseerd op de bestseller van Stephen Chbosky. Een tijdloos coming-of-age-verhaal over een stel tieners die met de befaamde hoogte- en dieptepunten moet dealen. Juist, met seks, liefde, vrienden en al dat soort gein.
Waarom zien? Emma Watson weet zich ook na Harry Potter goed staande te houden in een hoofdrol. De levensechte scènes, het herkenbare verhaal en de mooie beelden – de film is immers geproduceerd door de makers van Juno – maakt dat je de prent voor een tweede keer wil zien.

 
> Jagten (25 oktober)
Acteurs: Mads Mikkelsen, Susse Wold, Alexandra Rapaport en Thomas Bo Larsen.
Het verhaal: Deense film van Thomas Vinterberg. Kleuterleider Lucas wordt valselijk beschuldigd van kindermishandeling door de vijfjarige Klara. Zijn leven krijgt plots een afgrijselijke wending als het nieuws zich al snel als een lopend vuurtje in zijn dorp verspreidt en iedereen zich tegen ‘m keert.
Waarom zien? Jagten viel op het Cannes Film Festival al in de prijzen en dat is niet voor niets. Van de ijzersterke acteurs (Mads Mikkelsen!) tot het angstige verhaal; dit is een psychologisch drama dat je niet wilt missen.

 
> Skyfall (31 oktober)
Acteurs: Daniel Craig, Javier Bardem, Ralph Fiennes, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Albert Finney, Ben Whishaw en Judi Dench.
Het verhaal: het kan je haast niet zijn ontgaan; de nieuwste James Bond is Skyfall gedoopt. En die is nét op het nippertje nog in oktober op het grote doek te zien. In de nieuwste Bond-prent wordt de loyaliteit van James Bond aan M getest als haar verleden haar komt achtervolgen. Als MI6 onder vuur ligt, moet 007 het gevaar opsporen en vernietigen.
Waarom zien? Het is de nieuwste James Bond. Punt.

KILLING THEM SOFTLY - TRAILER

youtubeView full post on Youtube