Filmtips november 2012

De allerlaatste Twilight, ‘t enorm knappe Argo, het fabelachtige Amour, het spannende Lawless… De maand november zit stampvol duizelingwekkende prenten. Wij zetten ze voor je op een rij.

Meest gelezen

Robot and Frank (1 november)
> Acteurs: Frank Langella, Susan Sarandon, James Marsden, Liv Tyler, Peter Sarsgaard en Jeremy Sisto.
> Het verhaal: Frank, een gepensioneerde inbreker, heeft beginnend Alzheimer. Zijn twee volwassen kinderen vrezen dat-ie niet meer alleen kan wonen en willen ‘m in een bejaardenhuis stoppen. Maar dan komt Franks zoon op een ander idee: een robot, die kan praten en lopen als een mens. Bovendien is de menselijke machine zo geprogrammeerd dat-ie iemand fysiek en metaal sterken kan maken.
> Waarom zien? Het zoete verhaal is zowel triest als romantisch als intrigerend. Bovendien is die film enorm grappig en speelt Frank Langella de sterren van de hemel.

Advertisement - Continue Reading Below

 
Milo (8 november)
> Acteurs: Lorcan Bonner, Stewart Graham en Dolf de Vries.
> Het verhaal: De tienjarige Milo lijdt aan een zeldzame genetische afwijking, maar is zich hier niet van bewust. Zijn neurotische ouders houden ‘m strikt in de gaten en willen zijn afwijking zo goed mogelijk voor de buitenwereld verborgen houden. Dan wordt door een stel bizarre gebeurtenissen hun leven op z’n kop gezet…
> Waarom zien? Een prachtig gefilmd aangrijpend verhaal met een razend goede cast. De fabelachtige muziek is de kers op de taart.

Meest gelezen

 
House At The End Of The Street (8 november)
> Acteurs: Jennifer Lawrence, Max Thieriot, Gil Bellows en Elisabeth Shue.
> Het verhaal: Sarah is net gescheiden en wil met haar dochter Elissa een verse start maken in een prachthuis in het bos. Maar! Al snel blijkt dat er een verschrikkelijk geheim schuilgaat in de buurt. In het huis naast hen is jaren geleden een echtpaar op gruwelijke wijze vermoord door hun eigen dochter, die vervolgens in de bossen verdween en haar broertje Ryan alleen achterliet. Elissa gaat steeds meer met Ryan om en begint stiekem een relatie met ‘m. Dan blijkt echter dat zijn huis nog lang niet veilig is.
> Waarom zien? Een horrorfilm die eigenlijk weinig afwijkt van de standaard scary movie. Jennifer Lawrence weet de prent nog enigszins speciaal te maken, maar van het verhaal moet de film het niet hebben helaas.

 
Argo (8 november)
> Acteurs: Ben Affleck, Alan Arkin, Bryan Cranston, John Goodman, Tate Donovan, Michael Parks en Taylor Schilling.
> Het verhaal: Argo gaat over de geheime reddingsoperatie van zes Amerikanen die vastzitten in Iran. Op 4 november 1979, tijdens het hoogtepunt van de Iraanse revolutie, bestormen militanten de Amerikaanse ambassade in Teheran en gijzelen 52 Amerikanen. Door de chaos weten zes Amerikanen te ontsnappen en duiken onder in het huis van de Canadese ambassadeur. CIA-agent Tony Mendez wordt ingeschakeld wordt op de zaak gezet en bedenkt een enorm riskant en bizar plan om de zes te bevrijden.
> Waarom zien? Ondanks het bizarre plot, toch écht gebaseerd op ware gebeurtenissen. Een waar meesterwerk van Ben Affleck, die naast het acteerwerk ook de regie voor zijn rekening naam. Zorgt dat je ‘m gaat zien.

Advertisement - Continue Reading Below

 

De filmtips van oktober 2012 >

 

Sister (8 november)
> Acteurs: Kacey Mottet Klein, Léa Seydoux, Martin Compston, Gillian Anderson en Mike Winter.
> Het verhaal: Simon woont alleen met zijn getroebleerde zus Louise – gespeeld door it-girl Léa Seydoux – in huis. Hij spekt hun karige inkomen door geregeld de ski-uitrusting van rijke toeristen te stelen en die aan de kinderen in zijn flatgebouw te verkopen. Als Louise werkloos wordt is ze helemaal afhankelijk van haar twaalfjarige broertje, totdat het lot een absurde wending neemt.
> Waarom zien? Een origineel verhaal, verassende dialogen, knap acteerwerk… kortom: een plaatje. Tijdens het Berlijn Film Festival won de Zweedse prent al een Zilveren Beer én de film is ingestuurd voor de aanstaande Oscars.

 

The Paperboy (8 november)
> Acteurs: Matthew McConaughey, John Cusack, Zac Efron en Nicole Kidman.
> Het verhaal: Journalist Ward Jansen wil de moord op een agent in zijn geboortestad onderzoeken, omdat hij denkt dat crimineel Hillary van Wetter ten onrechte voor de daad opdraait. Hij wordt bij zijn missie geholpen door zijn naïeve broertje Jack en de knettergekke Charlotte Bless, die verloofd is met Van Wetter.
> Waarom zien? Een thriller met veul pikante scenes – zoals Nicole Kidman die bij Zac Efron een eh… afijn, iets heel onalledaags doet – en spannende wendingen. De zoektocht naar de waarheid blijkt immers zo makkelijk nog niet…

 
Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2 (14 november)
> Acteurs: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Dakota Fanning, Ashley Greene, Jamie Campbell Bower, Nikki Reed en Kellan Lutz.
> Het verhaal: Het laatste deel van de Twilight-reeks. Ja echt. Hierna is het voorbij. In dit aller- allerlaatste deel moet Bella wennen aan haar nieuwe leven als vampier, maar ook als moeder. Zodra de Volturi horen van het bestaan van dochter Renesmee, vertrekken ze naar het stadje Forks om de familie uiteen te halen. Edward en de andere Cullens gaan op zoek naar hulp en vinden die bij Jacob en een aantal vampierenclans. De confrontatie der confrontaties is het gevolg…
> Waarom zien? De laatste keer dat je Robert Pattinson en Kristen Stewart in de rol van Edward en Bella ziet. Dat is een must-see. Uiteraard is deze ultieme climax van het razend populaire vampierenverhaal het bezoek aan de bioscoop waard en doen de indrukwekkende beelden en scenes je geheid op het puntje van je stoel zitten.

Advertisement - Continue Reading Below

 
Amour (15 november)
> Acteurs: Emmanuelle Riva, Jean-Louis Trintignant en Isabelle Huppert.
> Het verhaal: De twee gepensioneerde muziekleraren Georges en Anne wonen in Parijs, terwijl hun dochter met haar gezin in het buitenland vertoeft. Op een dag krijgt Anne een herseninfarct en raakt hierdoor aan één kant van haar lichaam verlamd. De relatie tussen Georges, Anne en hun dochter wordt hierdoor flink op de proef gesteld.
> Waarom zien? De grote winnaar bij het Cannes Film Festival. De prachtprent kreeg de Gouden Palm, en daarmee mocht de zeer getalenteerde Oostenrijkse regisseur Michael Haneke de prijs voor de tweede keer in ontvangst nemen. Hoofdrolspelers Emmanuelle Riva en Jean-Louis Trintignant verdienen bovendien ook niets dan lof.

Meest gelezen

 
Het Meisje en de Dood (15 november)
> Acteurs: Sylvia Hoeks, Leonid Bichevin, Sergey Makovetsky, Dieter Hallervorden en Renata Litvinova.
> Het verhaal: de film speelt zich af aan het eind van de 19e eeuw (de belle époque) in een oud hotel annex sanatorium in Tannenfeld. De Russische arts Nicolai Borodinski keert terug naar het oude verlaten hotel waar hij ooit Elise, zijn grote liefde, ontmoette. Door zijn déjà vu’s van hun romance smelten heden en verleden samen.
> Waarom zien? Mystieke prent, met geweldig acteerwerk van onder andere de Nederlandse Sylvia Hoeks, die wederom laat zien dat zij zeer Hollywood-waardig is.

 
Lawless (15 november)
> Acteurs: Shia LaBeouf, Tom Hardy, Gary Oldman, Guy Pearce, Jessica Chastain en Mia Wasikowska.
> Het verhaal: De drie Bondurant-broers besluiten tijdens de drooglegging in de jaren twintig een illegale drankhandel op te zetten. Al snel groeit dit uit tot een succesvolle onderneming, maar hierdoor komen ze in de clinch met zowel de corrupte special agent Charlie Rakes als lokale crimineel Floyd Banner.
> Waarom zien? Gary Oldman is heerlijk als bad guy en Shia LaBeouf en Tom Hardy zorgen voor wat goeie eye candy. Verder zijn de scenes en shots meer dan prachtig en is Shia LaBeouf goed op weg naar die eerste Oscar. Een sterke maag is wel een vereiste.

 

Salvatore Ferragamo X het Florence French Film Festival >

 
Alles is Familie (22 november)
> Acteurs: Carice van Houten, Georgina Verbaan, Benja Bruijning, Tjitske Reidinga, Thijs Römer, Jacob Derwig, Michiel Romeyn e.a.
> Het verhaal: Het vervolg op de knallende filmhit Alles is Liefde. Wederom sloeg regisseur Joram Lürsen en de handen ineen met Kim van Kooten, die weer het script voor haar rekening nam. Dit keer staat de familie De Roover centraal. Verschillende familieleden zijn op ‘n punt in hun leven beland waarin het maken van cruciale keuzes onvermijdelijk is. De één wil een baby, de ander wil losbandig blijven leven en weer een ander hoopt dat zijn overleden vrouw terugkomt.
> Waarom zien? Een romantische komedie van Nederlandse bodem met een berg bekende koppen. Fijne humor, herkenbare situaties en goede acteurs; succesvol bioscoopavondje gegarandeerd dus.

Advertisement - Continue Reading Below

 
Trouble With The Curve (29 november)
> Acteurs: Clint Eastwood, Amy Adams, Justin Timberlake, Matthew Lillard en John Goodman.
> Het verhaal: Honkbalscout Gus Lobel krijgt een laatste kans opdracht om zichzelf te bewijzen aan zijn baas, die vindt dat hij zich niet kan aanpassen aan de veranderingen in het bedrijf. Zijn baas en vriend Pete vraagt Gus's dochter Mickey om samen met hem Gus te gaan opzoeken. Eenmaal aangekomen scouten ze vervolgens een groot talent en krijgt Mickey een steeds actievere rol in het werk van haar vader. Zo wordt zijn falen plots goed verborgen gehouden voor zijn bazen. En dan sluit Gus ook nog eens een vriendschap met een scout van het tegenteam…
> Waarom zien? Clint Eastwood staat dit keer weer voor de camera en doet dat ook op 82-jarige leeftijd nog knap. Daarnaast komt Justin Timberlake verrassend goed uit de verf en kan Amy Adams bij ons weinig mis doen. Jammer dat het verhaal een beetje rustig voortkabbelt.

 
Looper (29 november)
> Acteurs: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis en Emily Blunt.
> Het verhaal: Fast forward naar 2074. Wanneer je iemand wil omleggen, reis je zo’n dertig jaar terug in de tijd, waar een huurmoordenaar jouw doelwit vervolgens omlegt. Joe is zo’n huurmoordenaar, maar wanneer hij op een dag zijn oudere spiegelbeeld in de ogen kijkt en door een moment van twijfelt niet direct handelt, komt juist zijn leven in gevaar.  
> Waarom zien? Looper was de openingsfilm van het Toronto International Film Festival en kreeg daarna talloze lovende kritieken. Van het prachtig geschreven verhaal tot het geweldige acteerwerk; deze film kan zo op je moet-ik-zien-lijstje.

 
Cloud Atlas (29 november)
> Acteurs: Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant en Susan Sarandon.
> Het verhaal: Cloud Atlas vertelt zes verhalen die zich in een verschillende tijd en op verschillende plaatsen afspelen, maar toch enorm met elkaar verbonden zijn. De film onderzoekt dan ook hoe de acties van individuen uit het verleden, elkaar in het heden en in de toekomst beïnvloeden.
> Waarom zien? Actie, mysterie, romantiek… Alles is in de prent verwerkt. Hoewel de reacties nogal lauw zijn, maakt de sterrencast veel goed.  

 

Gaat dat zien: nu in het Londense Victoria and Albert Museum, de tentoonstelling Hollywood Costume >

 
Populaire (29 november)
> Acteurs: Romain Duris, Déborah François en Bérénice Bejo.
> Het verhaal: Frankrijk 1958. De knappe Rose is verloofd en lijkt voorbestemd voor een zorgeloos maar oersaai huisvrouwenbestaan. Dit wil ze echter bij niet en gaat op sollicitatie bij een verzekeringsmaatschappij. Hoewel het gesprek met manager Louis Échard in de soep loopt, krijgt Rose een baan doordat ze razendsnel kan typen. Maar dan wel op één voorwaarde: ze moet meedoen aan typewedstrijden en hij is haar coach zijn. Als ze verliefd worden dreigt het echter mis te gaan…  
> Waarom zien? Heerlijke romantische film, met een prachtige setting. Van de kleding tot de auto’s; alles klopt. Een waar plaatje. Bovendien spelen Romain Duris, Déborah François en Bérénice Bejo de sterren van de hemel.

 

ARGO – TRAILER