Filmtips december 2012

De laatste maand van 2012 wordt knallend afgesloten met fabelachtige prents als Anna Karenina, Life of Pi en de langverwachte Lord of the Rings-prequel The Hobbit: An Unexpected Journey

Meest gelezen

Anna Karenina (6 december)
> Acteurs: Keira Knightley, Jude Law en Aaron Taylor-Johnson.
> Het verhaal: Anna Karenina – naar Tolstoys befaamde boek – gaat over de Russische high-society in de late negentiende eeuw. Anna Karenina is getrouwd met Aleksei Aleksandrovich Karenin, maar begint een gevaarlijke verhouding met de rijke graaf Vronsky. Deze affaire zet haar hele leven en dat van anderen compleet op z’n kop met alle hartverscheurende gevolgen van dien...
> Waarom zien? Prachtige kostuumfilm met Keira Knightley op haar best. Het tragische liefdesverhaal is dit keer verfilmd door regisseur Joe Wright, die er een duizelingwekkende en theatrale prent (waardoor het haast lijkt alsof je in een kijkdoos kijkt naar het overdadige leven van de Russische high-society) van maakte met overdadige kostuums, geweldige settings en heel veel Chanel-juwelen. Bovendien is Aaron Taylor-Johnson niet te versmaden.

Advertisement - Continue Reading Below

 

Keira Knightley over Anna Karenina >

 

Comme Un Homme (6 december)
> Acteurs: Emile Berling, Charles Berling, Kévin Azaïs en Sarah Stern.
> Het verhaal: Twee tieners, Louis en Greg, ontvoeren de lerares Engels. Greg, die aardig gek is, en zijn vriend en meeloper Louis doen dit uit wraak voor een eerder incident. Ze houden haar gevangen op een afgelegen plaats en hoewel ze al snel beseffen dat ze haar moeten vrijlaten, gebeurt dat niet. De vader van Louis, die tevens de directeur van de middelbare school is, maakt deze keuze bovendien nog een stuk ingewikkelder.
> Waarom zien? Een spannende thriller met fraai acteerwerk van Emile Berling. Zijn vader (in het echt en in de film) heeft al aardig wat prachtfilms, zoals het onlangs uitgebrachte Le Prénom, op zijn naam staan, weet in deze prent helaas minder te overtuigen.

Meest gelezen

 
Alex Cross (6 december)
> Acteurs: Matthew Fox, Tyler Perry, Edward Burns en Rachel Nichols.
> Het verhaal: De jonge rechercheur/psycholoog Alex Cross onderzoekt de moord op een exscortdame en komt al snel uit bij een gewetenloze dader. Wanneer hij echter te dicht in de buurt van de enge seriemoordenaar komt, begint een gevaarlijk kat en muis-spel. Maar dan wordt de missie iets té persoonlijk.
> Waarom zien? De verfilming van de wereldwijde bestsellers van James Patterson komt helaas niet geweldig uit de verf. De dialogen zijn niet al te sterk en het acteerwerk blijft matig. Van een spannende thriller mag je meer verwachten.  

 
The Hobbit: An Unexpected Journey (12 december)
> Acteurs: Martin Freeman, Ian McKellan, Cate Blanchett, Elijah Wood, Orlando Bloom, Evangeline Lilly en Andy Serkis.
> Het verhaal: Bilbo Balins begint zijn befaamde tocht naar het verloren dwergenrijk Erebor, dat veroverd is door de draak Smaug. Tijdens die reis komt Bilbo de tovenaar Gandalf de Grijze tegen en sluit zich vervolgens aan bij een groep van dertien dwergen, onder leiding van krijger Thorin Eikenschild. Ze beginnen een gevaarlijke tocht naar het oosten, en tijdens die reis ontmoet Bilbo een personage dat zijn leven voor altijd verandert, Gollem en, jawel, De Ring.
Waarom zien? In de prequel van de welbekende The Lord of the Rings-trilogie draait het eens niet om Frodo Baggins, maar om Bilbo Balins, gespeeld door Martin Freeman. Geen vrees, Elijah Wood zit ook in de film, net als o.a. Cate Blanchett, Andy Serkis, Orlando Bloom (!) en Ian McKellan.

 

De filmtips van november 2012 >

 
Deadfall (13 december)
> Acteurs: Eric Bana, Olivia Wilde, Sissy Spacek en Kris Kristofferson.
> Het verhaal: Broer en zus Addison en Liza zijn op de vlucht nadat een overval op een casino de mist in ging. Wanneer er na een auto-ongeluk doden vallen besluiten ze op te splitsen en ieder op eigen kracht naar de Canadese grens te gaan. Terwijl Addison door het land kruist om de grens te bereiken, wordt Liza opgepikt door haar ex-vriend Jay, een voormalig bokser die op weg is naar zijn ouders. Daar worden ook Addison en Liza herenigd, maar plots wordt de familieband flink op de proef gesteld.  
> Waarom zien? Het plot is niet enorm verrassend, maar het goede acteerwerk en de spannende wendingen houden het interessant. Een sterke maag is wel een vereiste.

Advertisement - Continue Reading Below

 
The Words (13 december)
> Acteurs: Bradley Cooper, Zoe Saldana, Jeremy Irons, Ben Barnes, Olivia Wilde en Dennis Quaid.
> Het verhaal: De jonge schrijver Rory Jansen is op slag een literaire sensatie. Klein detail: hij heeft zijn alom geprezen debuutroman niet zelf geschreven. Dan wordt hij op de top van zijn succes aangesproken door een oude man die hem vertelt hoe het verhaal echt ontstond en beseft Rory de hoge prijs die hij moet betalen voor zijn leugen. Maar! Is Rory fictie of werkelijkheid? Rory’s verhaal is namelijk het nieuwe boek van successchrijver Clay Hammond. Is dit Clays manier om na een lange tijd alsnog in het reine te komen met zijn éigen verleden?
> Waarom zien? Intrigerende romantisch drama met gekke wendingen. Het verhaal-in-het-verhaal is bij vlagen echter verwarrend en zeker niet Bradley Coopers beste werk. Vooral na zijn geweldige rol in The Hangover-films een tegenvaller. Ach, hij hield er in ieder geval vriendin Zoe Saldana aan over.

 
Seven Psychopaths (13 december)
> Acteurs: Colin Farrell, Christopher Walken, Sam Rockwell, Woody Harrelson en Olga Kurylenko.
> Het verhaal: Marty heeft er moeite mee om zijn script, Seven Psychopaths, af te krijgen. Zijn beste vriend Billy, een werkloze acteur en parttime hondendief, wil koste wat kost Marty helpen. Op het moment dat Billy en zijn handlanger Hans de hond van gangster Charlie ontvoeren, hebben ze echter de poppen aan het dansen. Marty heeft uiteindelijk genoeg inspiratie voor zijn script, maar zal hij het nog wel kunnen navertellen?
> Waarom zien? Seven Psychopaths zit slim in elkaar en heeft flink wat fraaie grappen. De goede cast (Christopher Walken!) zorgt er bovendien voor dat je aan het scherm gekluisterd blijft.

Advertisement - Continue Reading Below

 
Life of Pi (20 december)
> Acteurs: Suraj Sharma, Gérard Depardieu, Tabu, Irfan Khan, Ayush Tandon en Rafe Spall.
> Het verhaal: Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Yann Martel. Duik in het leven van de jonge PI, die een ongeluk op zee overleeft en een ondenkbare overlevingstocht tegemoet gaat. Tijdens zijn reis vormt hij een onverwachte band met een andere overlevende… een Bengaalse tijger.
> Waarom zien? Regisseur en Oscar-winnaar Ang Lee weet wederom een prachtprent neer te zetten. Van de betoverende shots tot het fraaie acteerwerk en de spannende twist in het plot. Gaat dat zien.

Meest gelezen

 

Gaspard Ulliel gaat Yves Saint Laurent vertolken in een film over de ontwerper >

 
Het Bombardement (20 december)
> Acteurs: Jan Smit, Roos van Erkel, Mike Weerts, Monic Hendrickx, Pieter van der Sman en Jelle Palmaerts.
> Het verhaal: Een spannend romantisch drama dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De jonge bokser Vincent, die in Rotterdam is om geld te verdienen voor de oversteek naar Amerika, en de verloofde Eva, die in de stad vertoeft voor een verstandshuwelijk met de Nederlandse zakenman Dirk, ontmoeten elkaar en de vonk slaat over. Er bloeit een heftige en eveneens onmogelijke liefde tussen de twee op, maar dan breekt 14 mei 1940 aan. Het centrum van Rotterdam wordt gebombardeerd en de jonge geliefden verliezen elkaar uit het oog.
> Waarom zien? Hoewel we het verhaal inmiddels wel kennen (jongen en meisje leren elkaar net voor een ernstige historische gebeurtenis kennen en er ontstaat een onmogelijke liefde) maken de prachtsettings, spannende shots en uiteraard het dicht-bij-huis-verhaal van de prent een must-see.  

 
Renoir (20 december)
> Acteurs: Michel Bouquet, Christa Theret, Vincent Rottiers, Thomas Doret en Romane Bohringer.
> Het verhaal: Côte d’Azur, 1915. Schilder Pierre-Auguste Renoir kan de dood van zijn vrouw maar moeilijk verwerken, leidt aan artrisis en krijgt plots het gruwelijke nieuws dat zijn zoon Jean gewond is geraakt. Maar dan wandelt er een jong meisje, Andree Heuschling genaamd, zijn leven in, waardoor Renoir onverwachts nieuwe energie krijgt. Ze blijkt zijn allerlaatste model. Wanneer Renoirs gewonde zoon Jean thuiskomt om te revalideren raakt hij ook enorm geïntrigeerd door de roodharige Heuschling en ondanks het felle verzet van zijn vader wordt hij smoorverliefd en maakt zijn filmcarrière een vlucht.
> Waarom zien? Visueel één van de mooiste films van het jaar. Van de kleurrijke picknicks tot de zwoele avonden; alles is tot in detail feilloos uitgewerkt. De complexe relatie tussen vader en zoon is de leidraad van de film, waardoor acteurs Michel Bouquet (Auguste Renoir) en Vincent Rottiers (Jean Renoir) perfect op elkaar ingespeeld zijn. 
 

Du vent dans mes mollets (20 december)
> Acteurs: Juliette Gombert, Agnès Jaoui, Denis Podalydès, Isabelle Carré, Isabella Rossellini en Judith Magre.
> Het verhaal: De negenjarige Rachel wordt door haar ouders en excentrieke oma overladen met aandacht. Je begrijpt; ze kan niet wachten tot ze niet meer op haar lip zitten. Omdat Rachel met haar schooltas slaapt en soms nog in bed plast, gaat ze naar een psycholoog. Maar dan ontmoet ze plots de onbevreesde Valérie en besluit met haar de mensen om haar heen te gaan bespieden…
> Waarom zien? Prachtig verhaal over vriendschap, familie en de ergernissen die er bij je jeugd om de hoek komen kijken. Lieve film die meteen een glimlach op je gezicht tovert.
 
Playing for keeps (20 december)
> Acteurs: Gerard Butler, Jessica Biel, Dennis Quaid, Uma Thurman, Noah Lomax en Catherine Zeta-Jones.
> Het verhaal: Profvoetballer George Dryer hangt zijn voetbalschoenen aan de wilgen en keert terug naar de plek waar hij ooit een gezin  had. Zijn ex-vrouw Stacie pusht George om de band met zijn zoon te herstellen en bedenkt dat hij wel de nieuwe coach van zijn voetbalteam kan worden. Dit blijkt een groot succes, maar nu moet hij alleen nog zijn ex terug zien te winnen…  
> Waarom zien? Fijne feel-good comedy met veel bekende koppen. Amerikaans, dus té zoetsappig, maar kijkt wel lekker weg. Gerard Butler is immers easy on the eyes
 

Jack Reacher (26 december)
> Acteurs: Tom Cruise, Rosamund Pike, Robert Duvall, Werner Herzog en Richard Jenkins.
> Het verhaal: Wanneer er vijf mensen worden doodgeschoten en de stad in rep en roer is, lijkt de politie de dader al razendsnel op het spoor te zijn. Als ze de verdachte in de kraag hebben gegrepen, vertelt die echter dat ze de verkeerde man hebben. Hij weigert verder te praten zonder zijn advocaat, maar heeft wel één boodschap: ‘Get Jack Reacher!’. Dus wordt Reacher, een voormalige military investigator opgetrommeld. Hij ontdekt al snel dat er aan de zaak een luchtje zit en probeert de echte dader op te speuren met alle gevaarlijke gevolgen van dien…
> Waarom zien? Tom Cruise als lean mean killing machine? Niet enorm geloofwaardig. Maar toch, een vermakelijke film met goede actiescènes én humor.

 

ANNA KARENINA - TRAILER