Golden Globes 2013: de nominaties

Wie-o-wie maken er begin januari kans op een prestigieuze Golden Globe Award?

In ieder geval de presentatrices van de avond, Tina Fey en Amy Poehler. De twee grapjassen zijn allebei genomineerd voor een Golden Globe, terwijl ze op 13 januari 2013 ook de show presenteren. De twee maken kans op de prijs in de categorie beste actrice in een komedie voor hun rollen in respectievelijk 30 Rock en Parks and Recreation.
 

GAME CHANGE
Fey en Poehler gaan de concurrentie aan met Zooey Deschanel voor haar rol in New Girl, Julia Louis-Dreyfus voor Veep en Lena Dunham voor Girls. De prijzen worden op 13 januari uitgereikt. De tv-film Game Change haalde in Los Angeles de meeste Golden Globes-nominaties voor tv-producties. De film over John McCain en zijn strijd om het Amerikaanse presidentschap in 2008 kreeg vijf nominaties. Julliane Moore werd genomineerd voor haar rol als gouverneur Sarah Palin en ook Ed Harris maakt kans voor zijn vertolking van McCain.

Advertisement - Continue Reading Below

 

HOMELAND
De tv-serie Homeland heeft vier Golden Globes-nominaties, waaronder die voor beste serie en beste acteur voor Claire Danes en Damien Lewis. De serie concurreert op de titel beste serie met Boardwalk Empire, Breaking Bad, Downton Abbey en The Newsroom. In de categorie beste komedie maken de series Big Bang Theory, Episodes, Girls, Modern Family en Smash kans.

 

Gisteren werden de nominaties voor de SAG-awards bekendgemaakt >

 

De Golden Globes kennen elf tv-prijzen en daarnaast nog veertien filmprijzen. Het drama Lincoln van Steven Spielberg maakt in januari kans op de meeste gouden beeldjes. De film is genomineerd voor zeven filmprijzen.

 
De Golden Globes worden volgend jaar voor de zeventigste keer uitgereikt aan film- en televisiemakers. Poehler en Fey volgen met hun presentatie Ricky Gervais op. De Britse komiek die bekend stond om zijn lompe grappen, presenteerde de uitreiking de afgelopen drie jaar.