Filmtips januari 2013

Tadam! Ook in 2013 delen we onze filmtips uiteraard maar al te graag. Dit is onze Top 5 van januari.

Meest gelezen

Paradies: Liebe (3 januari)
> Acteurs: Margarethe Tiesel, Peter Kazungu en Inge Maux.
> Het verhaal: Het eerste deel van een trilogie van de Oostenrijkse filmmaker Ulrich Seidl. De eenzame en mollige Teresa gaat op vakantie naar Kenya. Niet alleen voor de zon en het mooie landschap. Neen, om een heuse zwarte, jonge minnaar aan de haak te slaan. Het resultaat? Gênante momenten, heftige scènes en sterk acteerwerk.
> Waarom zien? Ulrich Seidl gooide met zijn Paradies: Liebe al hoge ogen tijdens het afgelopen Cannes Film Festival. En da’s niet voor niks. Door het onconventionele en intrigerende verhaal kun je je ogen niet van het scherm afhouden. En hoewel de meningen over de prent verdeeld zijn, wil je deze als filmliefhebber echt niet missen.

Advertisement - Continue Reading Below

 

Les Misérables (10 januari)
> Acteurs: Hugh Jackman, Anne Hathaway, Russell Crowe, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne en Helena Bonham Carter.
> Het verhaal: Verfilming door Oscar-winnaar Tom Hooper van het befaamde boek van Victor Hugo uit 1982 en gebaseerd op de gelijknamige musical. Les Misérables speelt zich af in het negentiende-eeuwse Frankrijk. Het leven van de ex-gevangene Jean Valjean verandert pardoes voor altijd wanneer hij de zorg op zich neemt van Cosette; de dochter van de alleenstaande en straatarme moeder Fantine die plotseling ernstig ziek wordt.
> Waarom zien? Hoewel wij geen groot fan zijn van (musical)films waarin acteurs plots uitbarsten in gezang (zie Mamma Mia!), belooft Les Misérables één van de topfilms van 2013 te worden. Het scheelt dan ook dat de acteurs voor de camera live moesten zingen. Met al verscheidene Golden Globe-nominaties in de pocket, komen daar mogelijk binnenkort dus flink wat Oscar-nominaties bij. En dat is meer dan terecht. Van de fraaie regie en spectaculaire settings tot het spetterde acteerwerk (Hugh Jackman!) en mooie kostuums; een ware must-see. Hou bovendien de 10-jarige Isabelle Allen, die de kleine Cosette enorm knap vertolkt, goed in de smiezen.

Meest gelezen

 

Anne Hathaway waagde zich aan een waar hongerdieet voor Les Misérables >

 

Gangster Squad (10 januari)
> Acteurs: Ryan Gosling, Emma Stone, Sean Penn, Nick Nolte en Josh Brolin.
> Het verhaal: Gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de politie in Los Angeles die in 1949 de stad uit de greep van de gevaarlijkste maffiabaas aller tijden probeerde te krijgen. Maffiabaas Mickey Cohen heeft de stad in zijn greep, want hij is de big boss van de drugs- en wapenhandel, prostitutie en de gokindustrie ten westen van Chicago. Door de corrupte politieambtenaren en politici kan Mickey makkelijk zijn gang gaan en zijn macht lijkt zich steeds verder uit te breiden. Maar dan gaat brigadier John O’Mara de strijd met ‘m aan…
> Waarom zien? Joehoe! We kunnen na Crazy, Stupid, Love weer gaan genieten van de knallende chemie tussen Ryan Gosling en Emma Stone op het witte doek. Fans van films als The Untouchables en L.A. Confidential kunnen bovendien hun geluk niet op, want verwacht van Gangster Squad net zoiets. De grijzige filmbeelden, retro schietscènes en geestige dialogen (‘You gonna take me away from all this and make me an honest women?’ ‘No, ma'am. I was just hoping to take you to bed.’) wil je niet missen. En hadden we al gezegd dat Ryan Gosling erin zit? ‘Nuff said.

 

Django Unchained (17 januari)
> Acteurs: Jamie Fox, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington, Christoph Waltz en Samuel L. Jackson.
> Het verhaal: Met behulp van zijn mentor gaat slaaf turned premiejager Django de strijd aan om zijn vrouw Broomhilda te redden van de wrede plantage-eigenaar Calvin Candie uit Mississippi. Op zijn plantage, genaamd Candyland, gebeuren afgrijselijke dingen als gedwongen slaafgevechten en Django en Dr. King Schultz zullen er alles aan doen om Candie te stoppen.
> Waarom zien? Het nieuwste meesterwerk van Quentin Tarantino. Enorm fan van Jamie Fox zijn we niet (hoewel-ie Django knap vertolkt), dus voor ons stelen Christoph Waltz en Leonardo DiCaprio toch écht de show. De prachtshots, gevatte dialogen, originele settings en het spannende verhaal maken dat de film haast kan tippen aan Tarantino’s Pulp Fiction. Bovendien maken volgens de regisseur Django Unchained en zijn vorige fenomenale film Inglourious Basterds uit 2009 samen deel uit van een onofficiële trilogie, dus op een derde soortgelijke prent kunnen we ons al gaan verheugen.

 

Leonardo DiCaprio schittert in 2013 ook in de gloednieuwe Great Gatsby-verfilming >

 

Lincoln (31 januari)
> Acteurs: Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn en Joseph Gordon-Levitt.
> Het verhaal: In 1865, als de Amerikaanse Burgeroorlog tot een einde komt, doet de Amerikaanse president Abraham Lincoln er alles aan om in de grondwet te laten opnemen dat slavernij in de Verenigde Staten wordt verboden. Zijn missie wordt echter een heuse race tegen de klok wanneer de vrede elk moment gesloten kan worden en de terugkerende zuidelijke staten er alles aan zullen doen om zijn wetswijziging te stoppen. Lincoln moet genoeg stemmen weten te verzamelen van een onwillig congres voor de vrede er is en het te laat zal zijn. De president raakt op den duur verscheurd: of een einde maken aan slavernij of een einde maken aan de oorlog.
> Waarom zien? Steven Spielberg valt ook dit keer niet tegen. De befaamde regisseur weet wederom voor een visueel indrukwekkende prent te zorgen, met een fantastische hoofdrol van Daniel Day-Lewis als president Abraham Lincoln. Niet voor niets wist de film de meeste (zeven!) Golden Globe-nominaties binnen te slepen.