Grammy Awards 2013: de winnaars

Mumford & Sons en Dan Auerbach van The Black Keys zijn de grote winnaars van de Grammy Awards 2013.

Meest gelezen

De zanger, gitarist en producer van het Amerikaanse rockduo sleepte zondagavond in Los Angeles vier keer de prestigieuze muziekprijs in de wacht. Geen andere artiest ging met zo veel gouden platenspelers naar huis.

 
MUMFORD & SONS

Dan Auerbach en zijn collega Patrick Carney wonnen in de categorieën beste rocknummer en beste rockprestatie voor Lonely Boy. The Black Keys' El Camino werd uitgeroepen tot beste rockalbum en Auerbach mag zichzelf producer van het jaar noemen. Een andere rockband ging echter aan de haal met de prijs voor album van het jaar: Mumford & Sons met Babel. De winst kwam voor de heren als een verrassing 'aangezien The Black Keys al de hele dag aan het winnen waren'.

Advertisement - Continue Reading Below

 
JAY-Z & KANYE WEST
Gotye pakte drie Grammy Awards. De singer-songwriter won eerder op de avond in de categorie beste alternatieve album met zijn Making Mirrors. Zijn duet met zangeres Kimbra, de hit Somebody That I Used to Know, was de beste prestatie van een duo of groep. Dat nummer werd tegen het einde van het evenement ook nog eens bekroond met de titel record of the year.
 

Jay-Z en Kanye West, die vooraf met ieder zes nominaties tot de favorieten behoorden, gingen uiteindelijk ook naar huis met ieder drie Grammy's. De rappers wonnen twee keer voor hun duet N***** in Paris, dat werd uitgeroepen tot beste rapnummer en beste prestatie in het genre rap. Het nummer dat de twee maakten met Frank Ocean, No Church in the Wild, was de beste samenwerking met rap en zang.

Meest gelezen

 
Dj en producer Skrillex won eveneens drie gouden platenspelers, onder meer voor zijn remix van Nero's Promises. Zijn nummer Bangarang was het beste dancenummer en de gelijknamige plaat was het beste album in het genre dance/electro.

 

ADELE

Andere noemenswaardige winnaars waren Frank Ocean en Fun. De twee, die ook tot de favorieten behoorden met zes nominaties, vertrokken uiteindelijk met elk twee Grammy's. Ocean won voor zijn samenwerking met Jay-Z en Kanye West en in de categorie best urban contemporary album. De groep Fun. was de beste nieuwkomer en met We Are Young winnaar in de categorie song of the year.
 

Adele, de grote winnares van vorig jaar, kon dit jaar weer een Grammy mee naar huis nemen. Haar Set Fire to the Rain (Live) was de beste soloprestatie in het genre pop. Paul McCartney kwam als winnaar uit de bus in de categorie beste traditionele vocale popalbum met Kisses on the Bottom. Het was zijn vijftiende Grammy, maar de eerste keer dat hij de prijs won met een soloalbum.
 

De Grammy Awards werden zondagavond uitgereikt in het Staples Center in Los Angeles. LL Cool J presenteerde het evenement dat optredens bevatte van onder anderen Elton John, Justin Timberlake en Rihanna.