Filmtips maart 2013

Die Oscarwinnende films heb je inmiddels wel gezien. Het is de hoogste tijd om je op te maken voor de filmische knallers van maart. We schotelen je onze top vijf voor.

Meest gelezen

> Side Effects (14 maart)
Acteurs: Jude Law, Rooney Mara, Channing Tatum en Catherine Zeta-Jones.
Het verhaal: Fan van psychologische thrillers? Dan zit je met Side Effects goed. De zwaar depressieve Emily slikt als laatste redmiddel een nieuw medicijn genaamd Ablixa. Dit kreeg ze voorgeschreven door psychiater Dr. Jon Banks en Emily lijkt al snel beter te voelen. Maar dan wordt haar echtgenoot op brute wijze doodgestoken en de politie vindt Emily met het mes in haar handen. Ze heeft echter geen flauw idee wat er is gebeurd...
Waarom zien? Wanneer regisseur Steven Soderbergh (Erin Brockovich en de Ocean’s films) met een nieuwe prent op de proppen komt, sta je al snel te trappelen om in de bioscoopstoel te kruipen. Net als dit keer dus. Vooral omdat de regisseur heeft aangekondigd dat dit (shock-o-horror!) z’n laatste film is. Knallende chemie tussen de acteurs, een razendspannend verhaal, Jude Law met wuft haar (waar komt dat plots vandaan?) en psychologische spelletjes; boeken die filmavond.

Advertisement - Continue Reading Below

 

> Oz the Great and Powerful (14 maart)
Acteurs: James Franco, Mila Kunis, Rachel Weiz en Michelle Williams.
Het verhaal: De eigenaardige circusartiest Oscar Diggs is helemaal in de ban van tovenarij. Hij vertrekt uit het ingedutte stadje Kansas om het magische Land van Oz te gaan ontdekken. Eenmaal daar aangekomen blijkt roem en fortuin voor het oprapen te liggen, totdat hij drie heksen ontmoet; Theodora, Evanora en Glinda, die roet in het eten gooien. Zij geloven namelijk niet dat Oscar de fabelachtige tovenaar is die hij beweert te zijn. Maar dan worden zijn kunsten plots op de proef gesteld wanneer het Land van Oz en zijn inwoners worden bedreigd.
Waarom zien? Disney-verhalen zijn lang niet alleen leuk voor kinderen. Een cast waar je ‘u’ tegen zegt (Michelle Williams! James Franco! Rachel Weisz!), geweldige regie van fantasiefilmgenie Sam Raimi (van o.a. de Spider-Man films), duizelingwekkend mooie settings en een Mila Kunis die zoals immer van het scherm knalt; jouw volgende familie-uitje is gepland.

Meest gelezen

 

Wie wonnen er afgelopen zondag zo’n felbegeerde Oscar? >

 

> &ME (14 maart)
Acteurs: Teun Luijkx, Veronica Echegui, Mark Waschk en Rossy de Palma.
Het verhaal: De film is gebaseerd op de psychologische roman Fremdkörper van Oscar van den Boogaard. Eduard, een homoseksuele en gedesillusioneerde jurist, verruilt Berlijn voor een nieuwe start als topambtenaar bij het Europees Parlement in Brussel. Eenmaal daar aangekomen loopt hij de knappe stagiaire Edurne uit Spanje tegen het lijf. Zij valt pardoes voor Eduard en omdat hij de one-night-stands en oppervlakkige contacten beu is gaat hij in haar liefdeswaas mee. Maar lukt het ‘m om zijn voorliefde voor mannen te onderdrukken? Dan raakt plots verhuizer Richard betrokken bij hun relatie…
Waarom zien? Het bijzondere verhaal Fremdkörper is voor &ME verfilmd door Norbert ter Hall (A'DAM-E.V.A.). Mix dit met een geweldige cast (Teun Luijkx – hou ‘m in de smiezen! – Veronica Echegui en Mark Waschk), speciale bijrollen (Pedro Almodóvar-muze Rossy de Palma!) en spannende settings en je hebt een ware must-see.

 

> Stand Up Guys (21 maart)
Acteurs: Al Pacino, Christopher Walken en Alan Arkin.
Het verhaal: Een stel gepensioneerde gangsters besluit voor de allerlaatste keer de handen ineen te slaan voor één laatste epische nacht. Al snel wordt duidelijk dat Val, Doc en Hirsch ondanks hun leeftijd nog steeds de boel flink op kunnen schudden. De kogels vliegen ze dan ook om de oren wanneer ze een hilarische laatste poging wagen om nog één keer te duiken in de wereld van misdaad, drugs en seks.
Waarom zien? Zo’n veelbelovende cast moet uiteraard voor een pareltje zorgen? Ehm, nou nee. Stand Up Guys is een vermakelijke jongensfilm, met geinige scènes, maar niet veel meer. Je doet met bioscoopkaartjes voor deze film je vriendje/ date/ man geheid een groot plezier (en oké oké, wij lachen ook mee), maar we hadden meer verwacht van Al en z’n consorten.

 

Zien: Opvallende momenten @ Oscars 2013 >

 

> Thérèse Desqueyroux (21 maart)
Acteurs: Audrey Tautou, Gilles Lellouche, Anaïs Demoustier en Catherine Arditi.
Het verhaal: Terug naar Frankrijk in de twenties. Thérèse trouwt met haar buurman Bernard Desqueyroux en hierdoor wordt het land van de twee families tot één groot landgoed maakt. Hoewel Bernard de sterke wil van zijn intelligente vrouw tolereert, kan hij niet voorkomen dat Thérèse zich opgesloten voelt en verveeld raakt. Ze wil naar Parijs, de stad van dromen, cultuur en uitdaging. Een wanhopige poging haar lot te veranderen loopt echter helemaal verkeerd af en ze verliest plots meer dan haar lief is…
Waarom zien? Pracht-, pracht-, prachtfilm over een hartverscheurend levensverhaal van een ijzersterk karakter. Meeslepend, verdrietig, prachtig gefilmd, perfect acteerwerk, fabelachtige kleding (we zijn een sucker voor twenties-mode)… kunnen we nog meer lovende woorden bedenken? Thérèse Desqueyroux werd met veel lof ontvangen en als slotfilm van het Cannes Film Festival gekozen. Wederom een filmische parel van de awardwinnende regisseur Claude Miller, die krap een jaar geleden overleed. Zorg dat je dit laatste meesterwerk niet mist dus.

 

TRAILER THÉRÈSE DESQUEYROUX