Filmtips mei 2013

Ho, stop! Als je deze maand één ding doet, zorg dan dat je The Great Gatsby ziet. Welke vier films je naast deze knaller nog meer niet mag missen? Je leest het in onze film top vijf van deze maand.

Meest gelezen

> The Big Wedding (9 mei)
Acteurs: Amanda Seyfried, Ben Barnes, Robert De Niro, Katherine Heigl, Diane Keaton, Topher Grace, Susan Sarandon en Robin Williams.
Het verhaal: Remake van de Franse romantische comedy Mon frère se marie. Een grote familie moet het een weekend met z’n allen zien uit te houden wanneer zoonlief trouwt. Uiteraard loopt de boel vanaf het eerste moment al in de soep. Wanneer het gescheiden koppel Don en Ellie ook nog eens moeten doen alsof ze weer bij elkaar zijn wanneer de ultra-conservatieve biologische moeder van hun geadopteerde zoon op de stoep staat, is het fiasco helemaal compleet.
Waarom zien: Ja ja, het verhaal klinkt zo suikerzoet en Amerikaans als ’t maar kan. Maar hé, laat je niet misleiden. The Big Wedding zit bomvol on point grappen, geweldige oneliners en heerlijke acteurs. Robert De Niro, Susan Sarandon en Diane Keaton blijken bovendien een filmmatch made in heaven.

Advertisement - Continue Reading Below

 

> The Great Gatsby (16 mei)
Acteurs: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire, Joel Edgerton en Elizabeth Debicki.
Het verhaal: Verfilming van het befaamde boek van F. Scott Fitzgerald uit 1925. Beginnend schrijver Nick Carraway toeft in het voorjaar van 1922 naar New York City om o.a. zijn nicht Daisy Buchanan op te zoeken. Al snel belandt hij in de wondere wereld van de mysterieuze miljonair en Jay Gatsby, die hopeloos verliefd is op Daisy, die getrouwd is met rokkenjager Tom Buchanan. Tragedies, leugens, bedrog, onmogelijke liefdes; in de wereld van de superrijken blijkt dat niets is wat het lijkt…
Waarom zien: Even in je ogen wrijven, jezelf een paar keer knijpen, een plens water over je hoofd. Het is écht. The Great Gatsby is dan eindelijk daar. Na talloze previews, trailers, lekkermakers en wat meer niet kunnen we deze maand fi-nal-ly gaan genieten van Leo als Jay Gatsby en Carey als Daisy. Verwacht duizelingwekkende Prada-outfits, spectaculaire muziek (Beyoncé! Lana Del Rey! Jack White!), geweldig acteerwerk en de mooiste shots.  

Meest gelezen

 

Zien: de nieuwste beelden van The Great Gatsby >

 

> The Company You Keep (23 mei)
Acteurs: Robert Redford, Shia LaBeouf, Susan Sarandon en Nick Nolte.
Het verhaal: Jim, een gezochte man en voormalig lid van de activistische organisatie ‘Weather Underground’, slaat op de vlucht nadat de jonge journalist Ben Shephard hem out. Om een plek te vinden waar ze hem niet zullen spotten blijkt echter moeilijker dan gedacht…  
Waarom zien: Deze politieke thriller – ook geregisseerd door Robert Redford – weet ondanks het ietwat middelmatige verhaal toch te verrassen. Shia LaBeouf bewijst nog maar eens dat hij Transformers ver is voorbijgestreefd en Robert Redford weet inmiddels wel hoe-ie de kijker geboeid kan houden. Wel blijkt wederom dat het verfilmen van een boek, die van Neil Gordon dit keer, zeer tricky blijft. Het spannende verhaal komt niet helemaal goed uit de verf.

 

Ugh. Ryan Gosling stopt met acteren. Wij zetten 10 mogelijke opvolgers op een rij >

 

> The Hangover 3 (30 mei)
Acteurs: Bradley Cooper, Zach Galifianakis, Ed Helms, Justin Bartha, Melissa McCarthy en Heather Graham.
Het verhaal: Geen vrijgezellenfeest. Geen huwelijk. En weer wat jaartjes ouder en wijzer. Wat kan er dit keer mis gaan? Eh… heel veel dus. De o-zo geliefde Wolfpack wordt weer losgelaten met, uiteraard, alle bizarre, knotsgekke, hilarische en beschamende gevolgen van dien.
Waarom zien: Geniet ervan, want dit is écht het aller- allerlaatste deel. Snik. Geniet nog een laatste keer van Zach Galifianakis’ over-the-top gekkigheden, Bradley Coopers sexy ‘moeilijke blik’ en de briljante bijrollen (Melissa McCarthy!). They will be missed.

 

> Ginger & Rosa (30 mei)
Acteurs: Elle Fanning, Alice Englert, Annette Bening, Alessandro Nivola  en Christina Hendricks.
Het verhaal: Duik in het Londen van de jaren zestig. Tieners Ginger en Rosa zijn hartsvriendinnen en compleet onafscheidelijk. Van samen spijbelen tot het rebelleren tegen hun moeders; ze doen alles met z’n twee. De dreiging van de nucleaire oorlog komt echter steeds dichterbij en de levenslange vriendschap van de twee vriendinnen wordt al snel op de proef gesteld als Ginger actie wil ondernemen en zich bij protestbewegingen aansluit. Ondertussen loopt ook het huwelijk van Gingers ouders op de klippen en valt Rosa voor de charmes van Gingers vader…
Waarom zien: Elle Fanning! Wat is ze fantastisch in deze prent. Nog maar 13 lentes jong toen ze Ginger & Rosa filmde en nu al meer dan Oscar-waardig (hoeveel zal ze er wel niet in haar filmcarrière binnen gaan hengelen?). Je denkt in eerste instantie dat de film een coming-of-age verhaal is, maar schrijver slash regisseur Sally Potter weet iedereen te verrassen. De knappe jazz-soundtrack is de kers op de taart bij de prachtige scènes. Chapeau!

 

THE GREAT GATSBY - TRAILER 3