Yves Saint Laurent-couture onder de hamer

Ze was model, vriendin en muze van Yves Saint Laurent. En ze doet haar héle couturecollectie weg. We hebben het over Danielle Luquet de Saint Germain.

Meest gelezen

Haar verzameling stond bekend als één van 's werelds meest significante privécollecties op het gebied van couture, en dat was niet voor niets. Op de bovenste etage van haar huis in Genève bewaarde Danielle Luquet de Saint Germain zo'n twaalfduizend jurken en andere couturelooks. Twaalfduizend, ja.

 
MEN'S TRENCH
Natuurlijk zitten er ook een flink aantal Yves Saint Laurent-items in de collectie. Sinds ze de ontwerper ontmoette, heeft ze hem geïnspireerd. (Zo zijn bijvoorbeeld de vrouwensmoking, de eerste doorschijnende bloes en 'la saharienne', ofwel safari-jack, dankzij haar verschijning op de wereld gezet.) In een interview in 2001 vertelde Luquet over haar ontmoeting met de couturier. 'Op een morgen kwam ik op dezelfde tijd aan als Yves, ik was gekleed in een pantalon en een mannentrenchcoat. Na een presentatie vroeg hij of ik mijn kleren voor hem kon achterlaten ter inspiratie.'

Advertisement - Continue Reading Below

 
SPECIAAL VOOR HAAR
Hoe ze aan al die couturelooks komt, vertelt vriendin Colette aan WWD. 'We mochten per seizoen één haute couturejurk houden.' En hoewel alle ogen gericht zullen zijn op de outfits van de hand van (Yves) Saint Laurent, zullen er nog veel meer pareltjes langskomen. Zo verzamelde het model door de jaren heen ook looks van Azzedine Alaïa, Thierry Mugler, Paco Rabanne en Christian Lacroix. 'Ze had een sterk oog en koos nooit voor banale items,' vertelt Françoise Sternbach, lid van de Franse Unie van Professionele Kunstexperts en curator van de veiling. '(…) Ik verzeker je dat er jurken van Claude Montana zijn die niet hadden bestaan zonder haar. Ze zijn one of a kind, speciaal voor haar ontworpen.'

Meest gelezen

 
Het duurt echter nog even voor de veiling zal plaatsvinden. Pas op 14 oktober gaan de eerste 350 jurken onder de hamer. Daarna zal er elke twee à drie maanden een veiling zijn, tot de collectie volledig is verkocht.

 
Viktor & Rolf gaan na twaalf jaar de uitdaging die haute couture heet weer aan >