Filmtips juli 2013

Dit zijn onze vijf must-see films van deze maand.

Meest gelezen

World War Z (4 juli)
Acteurs: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz, James Badge Dale en Michiel Huisman.
Het verhaal: In deze futuristische thriller – gebaseerd op het boek van Max Brooks – speelt Brad Pitt Gerry Lane; een toegewijde vader en echtgenoot die werkt voor de Verenigde Naties. Wanneer er plots een zombie-Apocalyps uitbreekt, wordt hij gevraagd om die eigenhandig te stoppen. Hele legers en regeringen zijn al vernietigd en het wordt een ware race tegen de klok om de mensheid te redden.
Waarom zien? Euh, Brad Pitt. En reden twee: Michiel Huisman, want die heeft een klein rolletje te pakken in de prent. Hoewel de film in Amerika in de eerste week meer opbracht dan welke film dan ook van Brad Pitt, is dit zeker niet zijn beste rol. Maar hé, een paar uur naar The Pitt kijken is nooit een straf. Zelfs niet als het om een futuristische thriller met zombies gaat.

Advertisement - Continue Reading Below

 

Byzantium (11 juli)
Acteurs: Saoirse Ronan, Gemma Arterton, Caleb Landry Jones en Sam Riley.
Het verhaal: Terwijl Clara en Eleanor vluchten naar een verlaten badplaats ontmoeten ze Noel, die hen onderdak biedt in zijn verloederde hotel Byzantium. Clara verandert het hotel al snel in een bordeel terwijl Eleanor vriendschap sluit met een jongen van school, Frank. De twee tieners lijken voor elkaar bestemd en Eleanor besluit met Frank haar grote geheim te delen. Haar moeder en zij zijn namelijk ruim 200 jaar oud en overleven op mensenbloed. Dan vallen er plots in het rustige dorpje doden en het verleden lijkt de twee weer razendsnel in te halen…
Waarom zien? Hoewel we een beetje klaar zijn met vampierenfilms (vooral wanneer Robert Pattinson ontbreekt) gaan we voor deze toch even uitgebreid zitten. Niet in de minste plaats voor Saoirse Ronan, die belooft één van de groten van haar tijd te worden. Tel daar een geweldige regisseur (Neil Jordan!) en broeierige acteurs als Sam Riley plus Caleb Landry Jones bij op en je hebt een spannende must-see.

Meest gelezen

 

Zien: de 10 mogelijke opvolgers van Ryan Gosling >

 

To the wonder (11 juli)
Acteurs: Ben Affleck, Olga Kurylenko, Rachel McAdams en Javier Bardem.
Het verhaal: Neil en Marina reizen af naar het Franse eiland Mont Saint-Michel om hun droevige verleden achter zich te laten. Wanneer ze naar Oklahoma reizen drijven hun problemen echter al snel weer boven en Neil ontmoet zijn oude vlam Jane. De twee worden hopeloos verliefd en Marina vraagt priester Father Quintana, die zelf in conflict is met zijn geloofsovertuiging, om advies. Hoe zal dit allemaal gaan aflopen? En hoe ver ga je voor je geloof en de liefde?
Waarom zien? Een prachtig verfilmd verhaal met geweldig acteerwerk van Javier Bardem en Rachel McAdams. Helaas komt het verhaal minder goed uit de verf dan je vantevoren zou verwachten en is-ie op momenten een tikkeltje saai. Fans van films als The Tree of Life kunnen hun hart echter ophalen, want ook deze film zet je flink aan het denken en laat wel degelijk een impact achter.

 

Do not disturb (11 juli)
Acteurs: François Cluzet, Yvan Attal, Laetitia Casta en Charlotte Gainsbourg.
Het verhaal: Als Jeff om twee uur 's nachts onverwacht bij zijn voormalige beste vriend Ben aanbelt, vallen de twee elkaar gelijk in de armen. Na hun studententijd zijn ze verschillende richtingen ingeslagen: Jeff leidt nog steeds een wild leven, maar Ben is inmiddels gesetteld en woont samen met Anna. Hun rustige leventje wordt door Jeff echter volledig op zijn kop gezet, wanneer Ben tijdens een dronken avond een buitensporige weddenschap afsluit met Jeff.
Waarom zien? Prachtige Franse film met veel onverwachte wendingen. De acteurs spatten van het scherm en regisseur Yvan Attal bewijst nog maar eens waarom de Franse filmindustrie du moment zulke hoge ogen gooit.  

De filmtips van de maand juni >
 

Behind the Candelabra (31 juli, speciale voorpremière in Tuschinski in Amsterdam)
Acteurs: Michael Douglas, Matt Damon, Rob Lowe, Dan Aykroyd, Scott Bakula en Debbie Reynolds.
Het verhaal: Voor Elvis, Madonna en Lady Gaga was er Liberace. Een meesterlijke pianist en enorm extravagante entertainer die dé ster van theater en televisie was. Zei je Liberace, dan dacht je aan grootse shows en kandelaars. Veertig jaar lang staat Liberace aan de top van de showbusiness en leidt hij decadent leven in Las Vegas. In de zomer van 1977 loopt de knappe Scott Thorson zijn kleedkamer binnen en ze krijgen vijf jaar lang een geheime relatie. Maar als de dan 22-jarige Thorson in 1982 wordt ontslagen door Liberace besluit hij een schadeclaim in te dienen van maar liefst 113 miljoen dollar met alle gevolgen van dien…

Waarom zien? Steven Soderberghs laatste! En juist met Behind the Candelabra bewijst de regisseur nog maar eens waarom de filmwereld hem nog steeds nodig heeft. Prachtig verhaal, geweldige acteurs, razendslimme grappen en een heerlijk script; geen wonder dat de prent één van de grote verrassingen van het Cannes Filmfestival bleek. En jawel, Michael Douglas – die voor deze film helaas geen Oscar kan winnen, omdat-ie voor tv-zender HBO is gemaakt – is na zijn strijd met keelkanker weer helemaal terug. Oh, en hadden we het al over Robe Lowe’s hysterische rol als plastisch chirurg (incluis eigen strakgetrokken, oranje gelaat) gehad? The best. We maken binnenkort even een tweede tripje naar de bios.  

 

BEHIND THE CANDELABRA - TRAILER