Filmtips oktober 2013

Scheer je weg! En wel naar de bioscoop. Oktober belooft namelijk dé filmmaand van het jaar te worden. Dat je het even weet.

Meest gelezen

Gravity (3 oktober)
Acteurs: Sandra Bullock en George Clooney
Het verhaal: Medisch ingenieur Ryan Stone gaat samen met veteraan astronaut Matt Kowalsky op haar eerste ruimtemissie. Maar dan slaat tijdens een controle het noodlot toe: de shuttle wordt vernietigd en Stone en Kowalsky blijven volledig alleen achter.
Waarom zien? Wij krijgen al kippenvel als we eraan denken. Alleen. In de ruimte. Je begrijpt; wij kijken al maanden uit naar deze spannende thriller van regisseur Alfonso Cuarón. Spectaculaire special effects, Sandra en George op hun best, knellende en angstaanjagend claustrofobische momenten; dit kan weleens dé film van het jaar zijn.

Advertisement - Continue Reading Below

 

Don Jon (3 oktober)
Acteurs: Joseph Gordon-Levitt, Scarlett Johansson, Julianne Moore en Tony Danza
Het verhaal: Don Jon is de ultieme playboy. Zo iemand die zijn leven vooral wijdt aan vluchtige avontuurtjes, vrienden, sport en porno. Zijn vrienden hebben hem dan ook passend Don Jon gedoopt, want jawel, hij slaagt er elk weekend in om een meisje mee naar huis te nemen. Maar dan wordt-ie tot over zijn oren verliefd op Barbara…
Waarom zien? Het regisseursdebuut van Joseph Gordon-Levitt! En wat een debuut is het. Van het gevatte script tot het spetterende acteerwerk; wij zijn fan. En mogen we het even hebben over de chemie tussen Joseph Gordon-Levitt en Scarlett Johansson? Je brandt je vingers er bijna aan. Een zeer verrassend filmjuweeltje, die Don Jon.
 

Meest gelezen

Is Joseph Gordon-Levitt de nieuwe Ryan Gosling? Het zou zomaar kunnen >

 

La Vie d’Adèle (10 oktober)
Acteurs: Adèle Exarchopoulos en Léa Seydoux
Het verhaal: Wanneer de 15-jarige Adèle Emma ontmoet wordt haar hele leven op z’n kop gezet. Want: ze wordt voor het eerst in haar leven verliefd op een meisje. Wat nu?
Waarom zien? Prachtfilm door de Frans-Tunesische regisseur Abdellatif Kechiche die met zijn La vie d'Adèle tijdens het afgelopen Cannes Film Festival de felbegeerde Gouden Palm wist binnen te slepen. Van de prachtige verliefde scènes tot de heftige lesbische escapades (jup, niet voor preutse zieltjes); Adèle Exarchopoulos en Léa Seydoux zetten zeer gedurfde prachtrollen neer. Gaat dat zien!

 

About Time (10 oktober)
Acteurs: Rachel McAdams, Bill Nighy en Domhnall Gleeson
Het verhaal: De jonge advocaat Tim Lake krijgt van zijn vader te horen dat de mannen in zijn familie over een zeer bijzondere gave beschikken. Namelijk: tijdreizen. En laat dat nou verdomd handig van pas komen als hij de mooie Mary ontmoet en haar om z’n vingers wil winden. Tim ondekt echter al snel dat zijn gave niet alleen voordelen, maar ook flinke nadelen heeft.
Waarom zien? Man achter de film? Richard Curtis, die eerder al de hitfilms Notting Hill, Bridget Jones’ Diary en Love Actually het grote doek op slingerde. Dat belooft veel dus. Maar hoewel de chemie tussen Rachel McAdams en Domhnall Gleeson van het scherm spat, lijkt dit geen romantische klassieker te worden. Heerlijk wegkijkvoer, maar de film wordt hier en daar té sentimenteel. Gelukkig weet de typische Britse humor (de beste, dat weet iedereen) en het knappe schrijfwerk de film flink op te krikken.

Advertisement - Continue Reading Below

 

Ook nog even meepikken: de filmtips voor de maand september >

 

What Maisie Knew (24 oktober)
Acteurs: Onata Aprile, Julianne Moore, Alexander Skarsgård, Steve Coogan en Joanna Vanderham
Het verhaal: Na een pijnlijke scheiding vechten Susanna en Beale om de voogdij over hun dochter Maisie. De zesjarige komt in een bittere strijd tussen haar ouders terecht en de kijker moet door haar ogen meekijken naar het getouwtrek en de schrijnende situaties die daaruit voortkomen.
Waarom zien? Laten we 'm dit keer maar eens niet inkoppen. Of toch wel? Oké, dan. Hállo Alexander Skarsgård! Dit keer speelt de acteur een lieflijke rol als nieuwe partner van een vrouw die in een scheiding ligt en zich probeert te bekommeren om haar dochter. De echte uitblinker in deze verfilming van het befaamde boek van Henry James is echter Steve Coogan als kunsthandelaar Beale, die dit keer geen lachers op de hand wil krijgen, maar in de huid kruipt van een vader die ietwat harteloos en onverschillig tegenover zijn dochtertje staat nadat de vechtscheiding steeds bitterder wordt. Dat dochtertje wordt trouwens gespeeld door de 7-jarige(!) Onata Aprile die met haar verbluffende performance geheid een grootse carrière in Hollywood in het verschiet heeft.  

 

GRAVITY - TRAILER

 

 

PS - We kunnen het toch echt niet laten om ook even onze ultieme guilty pleasure-film van de maand met je te delen: Machete Kills. Met (diepe zucht) Danny Trejo, Michelle Rodríguez, Mel Gibson, Jessica Alba, Charlie Sheen, Sofía Vergara, Demian Bichir, Amber Heard, Lady Gaga, Antonio Banderas, Cuba Gooding Jr., Alexa Vega en Vanessa Hudgens. Zo. En nu die trailer maar eens bekijken: