Het was het gerucht waarvan iedereen hoopte dat het waar was. Althans, zo leek het. Het ging rond als een lopend vuurtje en alleen al in Nederland pikte maandag vrijwel iedere (kranten)site het op.

En dat allemaal omdat één paparazzifotograaf die schijnbaar weleens iets juist had geroddeld, liet vallen dat The Washington Post op het punt stond een affaire tussen President Obama en Beyoncé te onthullen.

´You know, at this time, in the United States, there is something big that is happening. It’ll go out tomorrow in the Washington Post — we can say that it is not the gutter press — an alleged affair between President Barack Obama and Beyoncé,´ aldus de fotograaf (maar dan in het Frans) in een radio-interview maandagochtend.  

Een uitspraak die een eigen leven ging leiden.

Het gerucht werd maandagmiddag iets voor tweeën opgepikt door de Franse krant Le Figaro. Een redelijk serieuze krant die het nieuwtje met een kleine slag om de arm bracht, door de fotograaf 'iemand die graag provoceert' te noemen. Al voegden ze daar wel het volgende aan toe: ‘Maar zelfs als hij provoceert, zit er altijd een kleine waarheid in wat hij zegt.´

Na Le Figaro pakten andere Franse sites het op en van de Franse media sijpelde het door naar België waar om half vier een Vlaamse site zich afvroeg of dinsdag ‘de bom gaat barsten in Amerika’.

SOCIAL MEDIA
Niet lang daarna kwam het sappige gerucht ook bij ons opeens overal voorbij. En niet eerder zag ik zoveel mensen in mijn tijdlijn praten en speculeren over roddel en achterklap.

Dat Le Figaro het verhaal de wereld in had geholpen en dat de onthulling die nog moest komen werd toegeschreven aan een andere betrouwbare krant als The Washington Post, zorgde er blijkbaar voor dat veel mensen het oppikten. En misschien wel bijna geloofden.

NOT TRUE
Op het moment dat de roddel onze sociale netwerken overnam, was het in Amerika nog redelijk vroeg. Vandaar dat het even duurde eer er een reactie kwam.

Maar uiteindelijk was Poynter Institute, een journalistiek opleidingsinstituut in Florida, zo slim om even – oh, zo simpel – met The Washington Post te mailen. Hun reactie: ‘Definitely not true.’

En daarmee was het verhaal af.

AFLEIDINGSMANOEUVRE
De Amerikaanse pers die pas hoorde van het gerucht op het moment dat het al was tegengesproken, sprak daarom vooral over de ‘bijzondere timing’. Het was immers uren voor het bezoek van de Franse president Hollande aan het Witte Huis. Was het gerucht door de Franse media de wereld in geholpen om af te leiden van de vermeende affaire van hun eigen president?

Nope. Zelfs dat bleek niet waar.

GRAP
Aan het einde van de dag gaf de fotograaf bij wie het allemaal was begonnen namelijk doodleuk toe dat het een grap was. Hij was zijn boek aan het promoten en toen de presentator hem voor het blok zette, verzon hij een affaire tussen de Amerikaanse president en Beyoncé. ‘Luister goed en je zult me horen lachen op het einde...,´ aldus de man.

Uiteindelijk hebben we ons met z'n allen dus een paar uur opgewonden over niks. Ik ben benieuwd hoeveel mensen in mijn tijdlijn het stiekem jammer vinden.