Wie wint? Matthew of Leonardo?

Jongens wat is het spannend.

Meest gelezen

Jongens wat is het spannend. Zondag is de uitreiking van de Oscars en niemand lijkt nog echt honderd procent zeker te zijn van een beeldje.

Of ja, Cate Blanchett voor beste vrouwelijke hoofdrol. Waarschijnlijk... Want het kan ook zomaar zijn dat alle negatieve publiciteit over haar Blue Jasmine regisseur Woody Allen van de afgelopen weken roet in het eten gooit. Kleine kans, maar toch.

En ja, ook Jared Leto zal waarschijnlijk de prijs voor beste mannelijke bijrol winnen. Vanwege zijn zijn goede acteerprestatie, natuurlijk. Maar ook omdat zijn rol in Dallas Buyers Club alle Oscars-hokjes aanvinkt.

Advertisement - Continue Reading Below

Vink maar mee:

Waar gebeurd verhaal? Check!

Ongeneeslijke ziekte? Check!

Dramatisch gewichtverlies of -toename? Check!

Knappe man/vrouw die zichzelf lelijk maakt? Check!

Nu had Jared een geduchte tegenstander in Michael Fassbender kunnen hebben die een geweldige en vreselijke rol in 12 Years a Slave heeft neergezet. Maar Michael heeft geen campagne gevoerd. Iets dat hij in oktober al aangaf. Want na een keiharde maar tevergeefse campagne voor zijn nominatie voor Shame een paar jaar terug, wilde hij het spelletje niet meer spelen, zo zei hij. Ik ben geen politicus, ik ben een acteur:

Meest gelezen

'Everybody's got to do their job. So you try and help and facilitate as best you can. But I won't put myself through that kind of situation again. It's just a grind. And I'm not a politician. I'm an actor,' aldus de man in GQ

Jared daarentegen heeft zich ondergedompeld in het Oscarsseizoen. Hij was op alle feestjes, is gelinkt aan alle vrouwen, perfectioneerde de mannenknot en – belangrijk – verscheen op de cover van alle tijdschriften. Daarmee lijkt Jared verzekerd van een beeldje zondag. De enige vraag die nog rest is, hoe zal hij z’n haar dragen?

GEMENE CAMPAGNE
Wie dit jaar minder campagne kon voeren dan hij normaal doet, is producent Harvey Weinstein. Dit omdat hij dit jaar slechts met één paard meedoet aan de race, de prachtige mooie film Philomena die volgens de kenners nog het meeste kans maakt op beste screenplay, maar niet op heel veel meer.

Dat is bijna jammer, want Weinstein schijnt vaak ronduit gemeen te zijn in zijn campagnevoering. Wat weer goede verhalen oplevert. 

Herinner je je die ophef nog over Slumdog Millionaire een paar jaar terug? De schattige, Indiase kindacteurs zouden zijn uitgebuit door de Westerse filmmakers. Ophef alom. Maar wat blijkt, het gerucht kwam doodleuk van Weinstein. En toen hem er naar werd gevraagd, antwoordde hij: 'What can I say? When you’re Billy the Kid and people around you die of natural causes, everyone thinks you shot them.'

Maar dat is lang niet alles. Vulture maakte een tijdlijn van al zijn achterbakse handelingen.

MATTHEW OF LEONARDO?
De prijs waar dit jaar het hardst campagne voor is gevoerd, moet beste mannelijke hoofdrol zijn. En ondanks een geweldige rol van Chiwetel Ejiofor in 12 Years a Slave gaat de race – als je de kenners moet geloven – tussen Matthew McConaughey en Leonardo DiCaprio.

En we kunnen twee dagen voor de Oscars zeggen dat ze er alle twee alles aan hebben gedaan. Ze waren op de feesten, verschenen op de covers en lachten voor de paparazzi. Daarbij hebben ze alle twee een goed verhaal.

Leonardo levert al jaren geweldige rollen af en zou ondertussen al lang een gouden beeldje moeten hebben – is dit het jaar waarin The Academy het goed gaat maken?

Of gaan ze voor Matthew? De man die een paar jaar geleden nog bekend stond om zijn gebruinde bovenlijf en onintelligente romcoms maar een enorme carrièretransformatie heeft ondergaan? Ook wel de McConnaissance genoemd.

MATTHEWS TROEF
Daarbij heeft Matthew nog een troef in handen die Leonardo niet heeft. En nee, dat is niet net als Ben Affleck vorig jaar z’n mooie gezinnetje (die hij overigens één dag voor de stembussen sloten nog wel even toevallig tentoonstelde), maar zijn rol in de HBO-serie True Detective. Een veelgeprezen rol waarmee hij nu al een paar maanden iedere week kan laten zien hoe goed hij tegenwoordig kan acteren.

Gaat The Academy voor Leo of Matthew?

De laatste lijkt, volgens de kenners, het meest waarschijnlijk.

Zondagnacht weten we meer. Spannend!