Seksisme in de filmindustrie is een hot topic in Cannes

Hear hear! Het hoofd van de Cannes-jury, Jane Campion, heeft zich eens flink uitgesproken over seksisme in de filmindustrie.

Tijdens een persconferentie voor de opening van het Cannes Film Festival kaartte de enige vrouwelijke regisseur die ooit een Gouden Palm won de kwestie aan:

‘Ik denk dat je wel kan zeggen dat seksisme onlosmakelijk verbonden is met de filmindustrie. Het voelt heel ondemocratisch en vrouwen merken het wel degelijk. Keer op keer krijgen we niet de credits voor ons aandeel.’

GEEN GOUDEN PALM VOOR VROUWEN
Het onderwerp laaide in 2012 tijdens het Cannes Film Festival ook op, toen er louter mannelijke regisseurs genomineerd werden voor een Gouden Palm. Terwijl dat jaar volgens velen ook vrouwelijke filmmakers pareltjes op het grote doek hadden laten zien.  

Advertisement - Continue Reading Below

Jane Campion begon daar gisteren weer over: ‘Ik wijs mannelijke filmmakers niet af, ik hou van ze, maar ik vind het heel jammer dat er zoveel vrouwen zijn van wie we niets horen. Slechts zeven procent van alle 1800 films die zijn ingestuurd voor de Palm zijn gemaakt door vrouwen. We zijn ernstig ondervertegenwoordigd in dit vak: de mannen lijken alle stukken van de taart te pakken. Dat is geen nijd, maar dat zijn de feiten.’

Dit jaar beslist Campion samen met andere juryleden als Nicolas Windig Refn, Sofia Coppola en Willem Dafoe wie er met de prestigieuze Palmen vandoor gaan. Dit zijn de genomineerden.

Is Blake Lively nu al de koningin van Cannes? >