Scarlett Johansson wint rechtszaak

Het leek onbegonnen werk, maar Scarlett Johansson heeft de juridische strijd tegen auteur Gregoire Delacourt gewonnen.

We frissen je geheugen even op: ruim een jaar geleden klaagde de actrice schrijver en publicist Gregoire Delacourt aan. De hoofdpersoon van Delacourts Franse roman, getiteld The First Thing We Look At, draaide om een hoofdpersoon dat werd omschreven als een dubbelganger van ScarJo. En dit zonder toestemming van de zwangere actrice.

Not amuzed, was Scarlett en ze sleepte Delacourt voor de rechter wegens ‘frauduleus gebruik van haar persoonlijke rechten’. Een primeur; dit zou de eerste rechtszaak van een dergelijk geval zijn in de geschiedenis van de literatuur. En ze heeft gewonnen! Een Franse rechter heeft haar een wettelijke schadevergoeding toegekend.

Advertisement - Continue Reading Below

DELACOURTS LIEFDESVERKLARING
Gregoire Delacourt beweert dat het nooit de bedoeling is geweest Scarlett te beledigen. Zijn roman is een 'satire op celebrity cultuur,’ zo zegt hij zelf. ‘Het was bedoeld als hoogste lof. […] Ik hoopte dat ze me bloemen zou sturen, want dit boek is, in zekere zin, een verklaring van de liefde,’ aldus Delacourt na de rechtszaak.

BOEKVERFILMING?
Helaas, de moeder in spe kon het verhaal niet zo waarderen. Haar advocaat vertelde in de rechtbank dat het boek haar neerzette als ‘lustobject’ en dat de reeks liefdesaffaires met andere celebrities (juicy!) die wordt beschreven in het boek, gebaseerd is op leugens. Daarbij heeft Scarlett ook geprobeerd de vertaling van de roman en plannen voor een verfilming van The First Thing We Look At tegen te gaan. Dit verzoek werd echter door de rechtbank afgewezen.

Meest gelezen

Oké, Scarlett wil dus echt geen sekssymbool meer zijn >

Zelf heeft ScarJo nog niet gereageerd op de uitspraak. Delacourt vindt de aanklacht very American. ‘Als ik had geweten dat ze er zo’n probleem van had gemaakt, dan had ik een andere actrice uitgekozen. […] Celebrity cultuur wordt ons opgelegd door de media, de pers en internet. Haar klacht is dus eigenlijk precies het fenomeen dat ik aan de kaak stel. Het is een paradox,’ aldus een klagende Delacourt.