De borstvoedingsfoto waar iedereen deze week over valt

Een normale vrouw geeft geen borstvoeding in een dure Roberto Cavalli-jurk. Zelfs al zou ze er een in de kast hebben hangen. Juist dan niet. Want een kind dat de borst krijgt, drinkt meestal niet zonder een aanzienlijk deel weer vrolijk uit te spugen – vooral als je toevallig net een nieuw setje schone kleren hebt aangetrokken. Dat weet ik zelfs, en ik heb niet eens kinderen (wel vriendinnen met kinderen en af en toe een vergeten melkvlekje op de schouders).

Meest gelezen

Daarom is de foto van Olivia Wilde die haar vijf maanden oude (naakte) zoontje Otis aan de borst heeft gelegd, terwijl ze opgedirkt in een designerjurk in een diner zit, onrealistisch. Totaal onrealistisch zelfs.

 OLIVIA’S EXHIBITIONISME
Is het daarom ook terecht dat er online flink wat ophef is ontstaan over de foto die werd gemaakt voor de nieuwste Amerikaanse Glamour? Zeker niet.
Inderdaad, kleine Otis heeft niet eens een luier aan, wat natuurlijk gek maar vooral onhandig is met een baby die vaak onaangekondigd gaat plassen (of erger). Dat Olivia’s voedende borst bijna in z’n volledigheid zichtbaar is, is wellicht ook niet iets wat je in een drukke diner tegenover je wilt hebben zitten. En dat die borst niet eens een klein striempje heeft, is uiteraard belachelijk en – is ie weer – totaal onrealistisch.

Advertisement - Continue Reading Below

Maar de foto maakt onderdeel uit van een modeshoot. Een shoot voor een blad dat Glamour heet. Wat is er nou meer glamour dan je kind de borst geven in een Roberto Cavalli? In ieder geval niet ‘Hollywood-actrice Olivia Wilde op een comfortabele bank in een joggingbroek, vaal T-shirt met melkvlekken op haar schouder en haar borst en kind verborgen onder een voedingsdoek’. Of, zoals Olivia het in het interview ook zegt: 'I certainly don’t really look like that when I’m breast-feeding. And there’s usually a diaper involved.'

Meest gelezen

 DIT IS TACKY
Toch is de glamour en esthetiek van de foto precies waar de meeste (Amerikaanse) lezers online over vallen. Olivia’s ‘exhibitionisme’ ('Ik heb mijn kinderen ook in het openbaar de borst gegeven, maar er is geen enkele reden om je borst te laten zien, dit is tacky') en het feit dat ze opgedirkt in een diner zit ('er staat niet eens eten op tafel!') wordt belachelijk gevonden. Net zoals er eerder ook verontwaardiging was over het hoge glamourgehalte van de foto van Gisele die haar kind de borst geeft terwijl ze een pedicure krijgt. Mij lijkt het in Gisele’s geval wellicht het enige moment tijdens de (vast peperdure) shoot dat ze tijd had om haar kind te voeden. Maar dat terzijde.

Opvallend is dat de vele reageerders (en sites) eigenlijk niet spreken over het feit dat Olivia met de foto en haar interview borstvoeding eigenlijk promoot, zeker omdat ze het ‘the most natural thing’ noemt. (Het is vast geen toeval dat deze foto verschijnt in de World Breastfeeding Week.)

22 snapshots van celebrity moeders met hun kroost >