Over de gehackte naaktfoto’s van Jennifer Lawrence en andere celebrities

Waarom de grootste naaktfoto-hack van de eeuw er één is om heel snel te vergeten. 

Meest gelezen

DIT IS ER AAN DE HAND
Het was en is nog steeds het gesprek van de dag: een hacker die zich via een lek een weg baande in de iCloud van enorm veel beroemdheden en zo talloze naaktfoto’s van hun privé-accounts wist te vissen. 

De hacker lekte eerst een paar ‘brave’ foto’s en bood in ruil voor bitcoins de explicietere foto’s aan. Het gevolg? Hij liep binnen en al snel verschenen privéfoto’s van oa Jennifer Lawrence, Kirsten Dunst en Kate Upton online. Zij werden wakker in een nachtmerrie.

Advertisement - Continue Reading Below

KIJK NIÉT NAAR DE FOTO’S
Heel lang hebben wij hier op de redactie zitten wikken en wegen wat we moesten doen met het nieuws. We wilden geen aandacht vestigen op de foto's en er nog meer mensen heen leiden. Maar omdat dit het grootste hackschandaal van naaktfoto’s ooit dreigt te worden, en Lena Dunham onze neus vandaag zó op de feiten drukte, wagen we er vandaag toch een item aan.

Dit zijn namelijk niet ‘zomaar een paar foto’s’ die gelekt zijn. Het is een grootse inbreuk op je privacy wanneer er naaktfoto's ontvreemd en bekendgemaakt worden. Zoals Lena Dunham twitterde: ‘The way in which you share your body must be a CHOICE. Support these women and do not look at these pictures.

Meest gelezen

 

Velen leggen de schuld bij de beroemdheden zelf, die volgens hen ‘de foto’s niet hadden moeten maken’. Comediant Ricky Gervais postte dit standpunt (‘hou dan ook geen foto’s op je computer’) gisteren ook op zijn twitterpagina, maar verwijderde z'n gevoelloze tweet snel toen-ie merkte dat het niet echt in de smaak viel. Of wellicht realiseerde hij zich dat er ook verwijderde(!) foto’s bijzaten, die door een iCloud-lek toch gevonden konden worden.

Ook gossipblogger Perez Hilton heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor het posten van naaktfoto’s, toen hij inzag dat het een grote misstap was.

ENORME SCHENDING VAN PRIVACY
De reactie van de woordvoerder van Jennifer Lawrence is dan ook spot on: ‘This is a flagrant violation of privacy. The authorities have been contacted and will prosecute anyone who posts the stolen photos of Jennifer Lawrence.

Ook Kate Uptons team laat weten: ‘This is obviously an outrageous violation of our client Kate Upton’s privacy. We intend to pursue anyone disseminating or duplicating these illegally obtained images to the fullest extent possible.

Leg de schuld dus niet bij de vrouwen die deze foto’s hebben gemaakt, maar bij degene die ze verspreidt voor eigen gewin.

Enne, we eindigen maar even met Kirsten Dunsts korte doch krachtige tweet: