De Meat Free Monday van Stella McCartney

Stella McCartney doet wel vaker goed (waarvoor hulde), maar dit keer is haar actie extra interessant. Want: je kunt er zelf aan meedoen.

Meest gelezen

Waar het om gaat: een petitie waarin je pleit voor een maandag zonder vlees. Al in 2009 tuigde Stella McCartney met zus Mary het initiatief Meat Free Monday op, máár: nu hopen de twee dat hun boodschap breder wordt gedragen. Er staat een klimaattop van de Verenigde Naties voor de deur (op 23 september in New York, onder leiding van Ban Ki-Moon, om precies te zijn) en dus partnerden de zussen met Brits parlementslid Gregory Barker om een online campagne te starten voor Meat Free Monday. De bedoeling is dat zo veel mogelijk mensen de petitie tekenen en zich daarmee committeren aan een maandag zonder vlees, zodat er op de 23e een statement kan worden gemaakt naar de wereldleiders.

Advertisement - Continue Reading Below

WAAROM EN HOE
‘Elk uur worden er in het Amazonegebied ongeveer honderd voetbalvelden aan bos vernietigd, puur voor veeteelt,’ zegt Stella McCartney aan WWD. ‘Het heeft een enorme, enorme impact…. het is geen duurzame manier van eten. Barker: ‘Een dag in de week geen vlees eten vermindert je ecologische voetafdruk evenveel als wanneer je een maand per jaar je auto zou laten staan. We moeten een coalitie bouwen van mensen die een betere planeet willen. Als we met honderden of duizenden samenkomen is dat een krachtig signaal en statement aan wereldleiders.’

Meest gelezen

Wij zeggen: zeer sympathiek én de moeite van het tekenen meer dan waard. Zelf de petitie tekenen? Dat kan hier, waar ook wordt afgeteld tot de klimaattop. Nog wat overredingskracht nodig, dan hieronder pa McCartney, en tien snelle visrecepten.