‘Domme mensen luisteren naar Beyoncé’

Althans, zo stelt een nieuw onderzoek uit Amerika.

Meest gelezen

Jup, je leest het goed – ‘Domme mensen luisteren naar Beyoncé’, kopte NRC.nl gisteravond, want ze schreven over een nieuw Amerikaans onderzoek dat die gedachte lijkt te onderstrepen.

Wat wil het geval: de softwareontwikkelaar Virgil Griffith vroeg zich af of iemands muzieksmaak iets zegt over iemands intelligentie. Hij bekeek de Facebook-voorkeuren van studenten van verschillende universiteiten (1352, om precies te zijn, waaronder Harvard, Yale en Brown University), en verwerkte die in een grafisch plaatje. Wat blijkt zijn conclusie: ‘slimme’ mensen luisteren naar Beethoven, Coldplay en Radiohead, ‘domme’ mensen luisteren naar Beyoncé, Justin Timberlake en Lil’ Wayne.

Advertisement - Continue Reading Below

BEPERKTE INTELLIGENTIE
Ho even – wordt hier beweerd dat een vrolijk heupwiegen op Single Ladies (wat iédereen doet) duidt op een beperkte intelligentie? Het is een conclusie waar je veel vraagtekens bij kunt zetten, wat het NRC gelukkig ook doet.

Wetenschapsredacteur bij NRC Lucas Brouwers: ‘Eigenlijk heeft hij gemeten welke muziek het goed doet bij welke universiteiten.’ En, later in het stuk: ‘En wie zegt dat de ‘slimme’ luisteraars van Beethoven, Sufjan Stevens en Radiohead niet ook naar pop of gospel luisteren? Misschien durven ze die muziek niet te ‘liken’ op Facebook, uit angst voor wat hun omgeving zou denken.’

Meest gelezen

Mogen wij ondertussen deze even opzetten?
 

Komen Beyoncé en Jay Z met een gezamenlijk album? >