9 dingen die niemand je verteld heeft over je leven als twintiger

Over werk, nachtelijke escapades en huisgenoten.

Meest gelezen

1. Banen zijn zeldzaamheden
En ze zijn nog moeilijker om te houden. Ook extreem lastig te vergaren: ‘ervaring’. Want voor ervaring is een baan nodig, en voor die baan moet je weer ervaring in je rugzak hebben, en zo betrap je jezelf, ondanks je eindeloos positieve inborst, toch soms stiekem op het gevoel tegen wil en dank in een oneerlijke vicieuze cirkel terecht te zijn gekomen.

2. Stagelopen is als daten
Na een aantal maanden vraag je je af ‘waar het toe leidt’ en verdriet en dagen in bed zullen je ten deel vallen als het niet wederzijds is. Werkloos zijn is als single zijn met liefdesverdriet – koud en eenzaam, met dan af en toe iets spannends met perspectief biedt dat ertussendoor glinstert.

Advertisement - Continue Reading Below

3. Je besteedt (te) veel uren op social media
En weet dit ook van jezelf. Maar tóch. De kracht van een flatterend filter en de pret in het vinden van goede bylines en hashtags – en vooruit, die ene like van die ene persoon – maken social media toch nog steeds tot een van je favoriete (milde) hobby’s. En daar is niks mis mee. 

4. Qua gezondheid ben je verbluffend bipolair.
’s Ochtends knutsel je smoothies, pers je sappen en bak je sojapannenkoeken, ’s nachts drink je wijn – of bier, wanneer geld schaars is – en snack je je kater preventief weg bij een willekeurig snacketablissement.

Meest gelezen

5. Je zult midden in de nacht verkeerde berichtjes sturen
Naar liefdes die helemaal niet in je zijn geïnteresseerd, en je zult denken dat het verschuiven van een komma hier of daar of die ene wissel tussen smiley X of smiley Z (of het weglaten van smileys in het algeheel) zo cruciaal is dat het de interesse van de man in kwestie als bij toverslag tevoorschijn kan goochelen.

6. Twintig jaar is wat kort om je roeping te hebben gevonden
Merk je nu. Ruim twintig jaar zag je afstuderen als oversteek naar volwassenheid, het vinden van je lot en bestemming daarbij inbegrepen. In praktijk heb je, nu je niet meer een schrikbarend groot deel van je week in de boeken hoeft te zitten, pas een beetje tijd om roepingen en lotsbestemmingen te zoeken. En met een beetje geluk komen ze dan per toeval ergens onderweg op je pad terecht.

7. Op een bepaald moment woon je samen met rare mensen
Passief-agressieve briefjes. Extreem ingewikkelde leefritmes van medebewoners. Consequente ontkenners van schoonmaaktaken (of juist angstaanjagend volhardende predikers van schoonmaaktaken). Hoarders. Discutabele huisbazen die altijd opééns in je kamer staan. Het is inherent aan het leven van een twintiger.

8. Langzaam begin je oud-klasgenootjes te ontvrienden omdat ze je op social media spammen met kinderfoto’s waar je niet op zit te wachten
Zo gaan die dingen. Sorry.

9. Je maakt je druk of het je collega’s is opgevallen dat je 3 shirts rouleert met 1 rok en 1 broek
Dat hebben ze niet.

En dan nog even dit: 8 dingen die iedereen doet zonder het te zeggen >