9 dingen die iedere twintiger een keer gedaan moet hebben

Van make-up-loze zondagen tot dagboeken bijhouden.

Meest gelezen

Of nouja, moeten, moeten: het niet écht hoeven moeten van dingen is nou juist zo tekenend voor het leven van een twintiger. Maar in het geval je tijd over hebt in je week – grote kans –, dan biedt deze lijst wellicht inspiratie tot een nóg veelzijdiger twintigersleven. Negen dingen die juist nu kunnen – niet in de laatste plaats omdat je er straks niet meer zo makkelijk mee wegkomt.

1. Heel veel selfies nemen
Mocht je dan ooit door voortschrijdend inzicht een hekel krijgen aan de fotosoort, dan kun je altijd zeggen dat die selfie-reeksen kwamen doordat je nog ‘jong en onbezonnen’ was. Maar vooral is het fijn een eind weg te selfie’en omdat je dan een indrukwekkend archief aanlegt van beeldmateriaal dat, als je straks de tachtig aantikt, handig van pas komt als bewijs dat je ooit een jonge blom zonder hangende kaaklijn was. 

Advertisement - Continue Reading Below

2. Een dagboek bijhouden
Denk aan álle inzichten die je in je twintiger jaren opdoet. Er is werkelijk geen enkel onderwerp – liefde, werk, vrienden, woonsituaties – waarover je lessen leert, dus zonde om die niet op te tekenen in een chique dagboek. En is het niet voor de lessen, dan zou je alleen al voor alle nachtelijke avonturen die je als twintiger beleeft een dagboek moeten bijhouden. Om je aan te verkneukelen als je ooit oud en wijs bent. Daarbij: Marilyn Monroe deed het ook en je kunt weer even los op mooi stationary-waar.

Meest gelezen

3. Make-uploze zondagen houden
Omdat je toch al brak bent. Omdat je toch alleen maar met een eveneens make-uploze huisgenoot rond het avonduur naar de supermarkt hoeft te gaan om slecht eten (zie punt 5) in te slaan om je TV-serie-bingewatch-sessie kracht bij te zetten. Omdat het héél verfrissend is voor je huid om een keer een dag zonder een laag make-up door te brengen.

4. Slecht eten en goed eten
Je hebt al onnoemelijk veel dingen uit te zoeken in je twintiger jaren. Een perfect eetpatroon is niet een van de dingen waarvan je van jezelf zou moeten verlangen het al te hebben uitgevogeld. Koop die pizza, als je er zin in hebt. Eet die snack, als je ’s nachts je kater wilt dempen. Pers af en toe een bizar gezonde, groene smoothie. En vindt ergens in je dertiger jaren de perfecte balans.

5. Tijd met je ouders doorbrengen
Want terwijl jij nu nog in de veronderstelling bent het eeuwige leven te hebben, worden je vader en moeder ouder, en het laatste wat je wilt is te laat spijt krijgen van niet samen doorgebrachte uren. Helemaal leuk: je ouders vragen naar hún twintiger jaren – verbluffend wat ze allemaal uitspookten. Let maar op.

6. Een keer je telefoon thuislaten
Want de laatste keer dat je dat deed was je waarschijnlijk twaalf, dus alleen al voor die reis naar je jeugd zou je het eens moeten proberen.

7. Reizen
Een inkopper, maar toch – naast reizen wil je waarschijnlijk een hele hoop andere dingen, voornamelijk spullen, maar bedenk dan: misschien is het een beter idee je geld in je twenties te besteden aan ervaringen dan aan voorwerpen. Niet in de laatste plaats omdat je die spullen in je latere leven vaak met een veel groter gemak kunt betalen dan je nu kunt.

8. Een gesprek met een tachtigplusser aanknopen
Grote kans dat je als twintiger veel tijd wachtend op treinen, trams, bussen of metro’s doorbrengt. Beste manier om die door te brengen: door te kletsen met die ene opa of oma die naast je zit. Maar echt – je wordt er vrolijker van, en die ouden van dagen ook.

En dan nog even negen problemen die alle twintigers begrijpen >