9 dingen die gebeuren in je dertiger jaren

Onvermijdelijk.

Meest gelezen

Twintigers worden dertigers, en dit zijn alle dingen waarvan het er dan dik in zit dat het gaat gebeuren – we geven je alvast een heads up.

1. Je spannendste aankoop van het jaar is een nieuwe oven
Gevolgd door een blender, een wasmachine en een nieuw bed. Of nu ja, misschien niet de spannendste, maar wel de aankoop waar de meeste research in is gaan zitten en zodoende de belangrijkste aankoop van het jaar.

Advertisement - Continue Reading Below

2. Technisch gezien ben je oud genoeg om oma of opa te zijn
En ergens in je late dertiger jaren zul je ook minstens een bekende van de middelbare school hebben die al een kleinkind heeft. Daar zul je van schrikken.

3. SkyRadio draait hitjes uit jouw jeugd
En op een verjaardag ratelt je 16-jarige nichtje in rap tempo over een stuk of wat artiesten die je he-le-maal niks zeggen. Sowieso loopt je 16-jarige nichtje er schrikbarend stijlvol bij en vraag je je af of hoe het komt dat die generatie ogenschijnlijk bakken meer stijlgevoel heeft gekregen dan jouw jeugd vol kikkergroene spaghettibandjes en gemakkelijke broeken. Je wijt het aan internet en Tumblr – kon jij er wat aan doen dat in jouw tijd iedereen nog zat te klungelen met inbelverbindingen.

Meest gelezen

4. Je hebt nog nooit zo weinig tijd gehad
Want je werkt, of hebt een relatie, of hebt al kinderen, of hebt ouders die je wilt verzorgen, of hebt een huis te onderhouden, contracten over dat huis of over dat werk of over die kinderen uit te zoeken, bruiloften te bezoeken, tijdens scheidingen standby te staan, doktersafspraken te maken voor dertigerskwalen en tussendoor zijn er ook nog vrienden waar je als twintiger wekelijks tot het laatste uur mee in de bar stond en nu hoogstens een keer per maand ziet.

5. Je hebt liever minder en beter, dan meer en slechter
Als het op vrienden aankomt. Hele zwermen vrienden kun je sowieso al niet aan – zie punt 4 –, maar dit punt geldt vooral ook omdat  je in je dertiger jaren meer nog dan ooit snapt hoe belangrijk een handjevol écht goede vrienden is en hoe inwisselbaar een veertig gelegenheidsvrienden in feite zijn.

6. Je hebt liever minder en beter, dan meer en slechter
Als het op producten aankomt. Omdat je niet meer gelooft dat een facial van een tientje je echt een fris, nieuw gezicht gaat geven, omdat je niet meer gelooft dat een nagellak van twee euro een week lang blijft zitten en omdat je te vaak prutsshampoos hebt gekocht om nog te geloven dat ze echt goed zijn voor je haar.

7. Je hebt liever minder en beter, in plaats van meer en slechter
Als het op kleding aankomt. En dat lukt. Soms. Voor het grootste gedeelte.

8. Je ouders worden oud
En, meer nog dan in je twintiger jaren, besef je dat ze er niet voor altijd zullen zijn.

9. Je weet een stuk meer dan toen je twintig was
Je weet bijvoorbeeld dat je nu wel een kater krijgt van een nacht doorhalen en je weet dat je die niet meer zo makkelijk kunt verslaan. Je weet dat je daarom dus ook weleens een zaterdag op de bank wilt blijven en je weet dat je niks écht essentieels mist als je dat doet. Je weet wat je wel en niet wilt en je weet zodoende wanneer je nee moet zeggen. Je weet welke mensen je in je leven wilt en welke mensen niet. En je weet dus bij welke wasmachine je de beste prijs/kwaliteit-verhouding krijgt qua trommelinhoud en centrifugekracht – zie punt 1.

En dan nog even 9 dingen die iedere twintiger begrijpt >