5 perfecte manieren om 1 januari door te brengen

Álles – of bijna alles – is dicht. Wat te doen? Dit.

Goed, we snappen dat je voorafgaand aan 1 januari een feestje hebt gevierd en je zodoende niet helemaal fit ontwaakt op de allereerste dag van het nieuwe jaar. Daarom, in volgorde van brakheid: zo kom je 1 januari perfect door.

Helemaal niét brak
Pluk de vruchten van je status en trek, op de dag dat het grootste gedeelte van Nederland besluit inpandig te blijven, eropuit.

1. EYE – Jean Desmets droomfabriek
Filmmuseum EYE is op 1 januari gewoon vanaf 10.00 uur geopend. De moeite waard: Jean Desmets droomfabriek, een expo die draait om Jean Desmet, een van de allereerste bioscoopuitbaters van Nederland. Desmet begon met kermisattracties, ruilde een van zijn attracties in voor een provisorisch cinematentje, harkte met die nieuwigheid heel veel geld binnen en kon zodoende een rits bioscopen openen en een bulk aan filmmateriaal kopen. Dat archief, vol authentieke beelden uit de jaren ’10 en ’20, wordt nu vertoond en is een feest voor het oog.

Advertisement - Continue Reading Below

2. Schaatsen op het dak van een hotel
Sinds kort heeft Ramada Hotel in Amsterdam een schaatsbaan op het dak, waardoor je kunt schaatsen op 85 meter hoogte met een prachtig uitzicht over de stad. Ook op 1 januari is de baan geopend – vanaf 11.00 uur tot ’s avonds 19.00 uur kun je er terecht. Inbegrepen bij de schaatshuur: koek en zopie.

Medium brak
Zolang activiteiten binnenshuis blijven, kun je nog veel – mooi.

Meest gelezen

3. Online shoppen
Vooraleerst zijn alle winkels dicht, maar dat geeft niet, want webshops zijn állemaal open op 1 januari. Ook mooi: online zijn er veel sales en kortingen te vinden op nieuwjaarsdag, dus struin je lievelingswinkels af en klik vanuit je luie stoel – of bed – een frisse nieuwjaarsgarderobe bij elkaar. Vergeet je niet te laven aan de heerlijke gedachte dat je de héle dag de tijd hebt vergelijkend warenonderzoek te doen en zodoende je kansen vergroot topaankopen te plegen.

4. Nieuwjaarsschoonmaak
Geen geld? Dan kun je nog steeds je klerencollectie naar een hoger niveau tillen op deze lange, lome 1 januari. Hier een gids hoe je een garderobeschoonmaak aanpakt. Grote kans dat je oude parels tegenkomt.

Brak
Voor als je niet verder komt dan je bed.

5. Graaf je in met boeken
Genoten van Gone Girl? Dan tippen we deze zes gelijksoortige boeken, ook vanuit je bed als e-book te bestellen.