De temperatuur

De temperatuur van het vet, of beter de zonnebloemolie, luistert heel nauw. Te heet zorgt voor een krokante buitenkant en een kleffe ongare toestand van binnen. Te koud zorgt voor all over zompigheid, omdat de oliebol dan het vet opneemt. Zorg dat de temperatuur constant tussen de 175 à 180 graden is.

Het bakken

Neem de tijd voor het bakken van de oliebollen. Je beslag moet rijzen, je vulling moet mooi op kamertemperatuur en niet te nat zijn en je kunt niet te veel oliebollen in één lading bakken want dan zakt de temperatuur van het vet te veel. Kortom, op het laatste moment eraan beginnen is niet handig.

De vulling

Uitgaande van 1 kg bloem of oliebollenmix is het gebruikelijk om hooguit 55 procent krenten en rozijnen toe te voegen, 550 gram dus. Meer niet.

Hartige oliebollen

Wil je een keer iets anders? Combineer dan kleine blokjes kaas met blokjes ham of salami. Bij deze hartige vulling is het aan te raden maximaal 40 procent toe aan het beslag toe te voegen. Kies voor oude kaas die weinig vet bevat, dat geeft het beste resultaat. Maak de blokjes zo klein als een krent. Maak de oliebollen formaat bitterbal, anders zijn ze te machtig.

Zoete oliebollen

Combineer stukjes stemgember met stukjes ananas uit blik (halve cm groot), die je vanwege de suikerstroop even afspoelt en laat uitlekken in een vergiet. Of week bitterkoekjes in amaretto, laat uitlekken, snij ze in heel kleine stukjes en roer ze door het beslag. Ook deze vulling mag maar 40 procent van de mix bedragen.

PS Nog één laatste tip! Roer voordat je gaat bakken het beslag nog een aantal keer stevig door met een spatel. Succes!

Hier vind je hét recept voor de perfecte oliebol! Én voor de beste appelbeignets.