Dit briljante boek krijgt na vijftig jaar een vervolg

‘Ik dacht dat het verhaal kwijtgeraakt was.’

Meest gelezen

Harper Lee is nu 88. Ruim vijftig jaar geleden was ze receptioniste bij een vliegtuigmaatschappij in New York, tot ze de klassieker der klassiekers To Kill A Mockingbird schreef, de roman over het tomboyish meisje Jean Louise ‘Scout’ Finch in het (racistische) zuiden van Amerika, dat op een prachtige manier verhaalt over tegenstellingen als onschuld en ervaring, empathie en haat en verstand en humor. Daarna was het weer heel lang stil, terwijl het aantal verkochte To Kill A Mockingbird-boeken opliep tot over de veertig miljoen stuks en de verfilming van het boek een rits aan prijzen in de wacht sleepte.

Advertisement - Continue Reading Below

 

Meest gelezen

 

Tot nu. Vijftig jaar na dato komt er een vervolg op To Kill A Mockingbird, waarin het meisje Finch volwassen is geworden. De titel: Go Set A Watchman. De 88-jarige is niet opnieuw achter de schrijftafel geschoven – Go Set A Watchman was eigenlijk het allereerste verhaal over Jean Finch dat ze schreef.

In een statement laat Harper Lee weten:
‘In de jaren vijftig heb ik een roman geschreven met de titel Go Set A Watchman. Het gaat over Jean Finch, maar dan als volwassen vrouw, en ik vond het een best aardige poging. Mijn redacteur vond echter vooral de flashbacks naar haar jeugd interessant, dus hij liet me het verhaal opnieuw schrijven, waarin Jean Finch een klein meisje is. Dat werd To Kill A Mockingbird.’

Haar goede vriendin en advocate Tonja Carter vond Go Set A Watchman, met dus de volwassen Finch, weer terug. Lee: ‘Ik was destijds nog maar een beginnend schrijver, dus ik was er niet vanuit gegaan dat het manuscript bewaard was gebleven. Ik ben blij en verrast dat Tonja Carter het weer heeft teruggevonden.’

Eredansje voor Tonja Carter, en héél snel To Kill A Mockingbird lezen, als je dat nog niet gedaan hebt. In ieder geval voor 14 juli, want dan ligt Go Set A Watchman in de schappen.

Zes boeken die je moet lezen als je Gone Girl fantastisch vond >

Deze filmtrailers gingen tijdens Super Bowl in première >