Zo genânt zijn de rode lopers van awards season

Laten we een vrouw nooit meer vragen wat ze draagt...

Meer van Oscars
20 articles
Oscars 2018: wie krijgt de award voor beste film?
Dit is er dit jaar gebeurd met de Oscar leftovers
Casey Affleck
Waarom de Oscar-winst van Casey zo slecht is

Awards Season is bijna voorbij. De Globes, de SAG's en de BAFTA's zijn verdeeld (bekijk hier, hier en hier wie nou ook alweer wat won). En over een paar dagen sluiten de stembussen van de Oscars. Is het nog spannend?

Het staat ondertussen redelijk vast dat Julianne Moore en Patricia Arquette er met de vrouwelijke prijzen vandoor zullen gaan. Ook J.K. Simmons lijkt de meeste kans te maken in de rubriek Beste Mannelijke Bijrol. Eigenlijk zijn alleen Beste Film en Beste Mannelijke Hoofdrol nog onduidelijk - vandaar dat we Michael Keaton opeens in zijn onderbroek bij de Ellen DeGeneres Show zien zitten en de cast van Boyhood zich opnieuw liet fotograferen voor New York Magazine.

Advertisement - Continue Reading Below

GENÂNT EN TENENKROMMEND
Het einde van Awards Season betekent vooral het einde van de talloze rode lopers en galashows. En omdat ik meerdere shows dit jaar live op mijn bank in New York heb kunnen meekijken, kan ik alleen maar concluderen dat ze daar in Hollywood heel blij mee moeten zijn. Want man, wat zijn de rode lopers gênant en de shows tenenkrommend...

Eerdere jaren las ik het resultaat van een Golden Globes of SAG's altijd de volgende ochtend in bed op m'n telefoon en klikte ik tijdens de lunch door de parade rodeloperjurken heen. Maar dit keer zag ik Jennifer Aniston niet alleen hand in hand met een glimmende Justin Theroux poseren, ik kon haar ook horen praten tijdens de shows. En ze blijkt niet alleen bizar zenuwachtig voor een ster van haar kaliber, maar ook nog eens niet te kunnen presenteren (volgende week zondag mag ze weer bij de Oscars, ik heb nu al plaatsvervangende schaamte...).

More From Oscars
20 articles
Oscars 2018: wie krijgt de award voor beste film?
Dit is er dit jaar gebeurd met de Oscar leftovers
Casey Affleck
Waarom de Oscar-winst van Casey zo slecht is
Dit is Andrews lieve reactie op Emma's Oscar-winst
Donald Trump over de Oscars

Verder zag ik George en Amal Clooneys rodeloperdebuut als man en vrouw en vroeg ik me af of ze elkaar eigenlijk wel kennen. Ik heb zelden zo'n houterig en ongezellig stel gezien. Iets dat naarmate de avond vorderde alleen maar erger werd (de camera rustte meerdere malen op de twee tijdens de show) en echt gênant werd toen hij op het podium zijn prijs in ontvangst nam en zij niet eens leek te luisteren naar zijn ontvangstspeech en liefdesverklaring (zie hier wat er gebeurde).

Al was ook de vreselijk ongemakkelijke zoen van Jay-Z en Beyoncé (check 'em hier) tijdens de Grammys afgelopen zondag er ook niet een waar je heel warm van wordt dus misschien is het een powerkoppel ding: veel macht, nul chemie.

DOE JE DAT OOK BIJ DE MANNEN?
Het meest tenenkrommende van Awards Season blijft de rode loper. Zeker omdat het ding aardig vrouwonterend is. Ik heb nog geen interview voorbij zien komen waarbij een vrouwelijke genomineerde niet werd gevraagd naar haar jurk. Alsof ze niet naar een show komen omdat ze worden geëerd voor hun werk, maar enkel een leuke jurk kunnen dragen. Terecht dat Cate Blanchett de cameraman die haar net van top tot teen had gefilmd, vroeg of hij dat ook bij de mannen doet.

 
En – niet verrassend – blijkt televisiezender E! het allerergst. Bij de Grammys hadden ze een 360 camera, de 'Glam Cam', waarin de sterren moesten poseren alsof ze in een vliegveldscanner stonden. Iets dat uiteraard vooral aan de vrouwen wordt gevraagd (ik tel hier slechts zeven mannen).

En bij de Globes had E! de zogenaamde 'Mani Cam' waarin de vrouwelijke sterren hun versgelakte nagels mochten tonen. Belachelijk natuurlijk, vandaar dat het dit jaar vooral opviel dat sterren er níet aan mee wilden werken. Julianne Moore riep direct 'I'm not doing that!', Reese Witherspoon gebruikte Sophia Vergara's nieuwe verlovingsring om er onderuit te komen, Elisabeth Moss toonde haar middelvinger en Jennifer Aniston schoot met een 'No! No! No!' denkbeeldig de Mani Cam neer (en ja, daar is een gifje van).

#ASKHERMORE
Gelukkig lijkt er ondertussen een aardige beweging op gang te zijn gekomen om meer 'gelijkheid' op de rode loper af te dwingen. Zo vroegen onze collega's van ELLE.com een aantal mannelijke sterren exact dezelfde domme vragen als de vrouwen meestal krijgen (bekijk hier het grappige resultaat) en werd de social media campagne #AskHerMore op poten gezet om de domme 'who are you wearing'-vraag voor eens en altijd uit te bannen.

Hopelijk heeft het effect want ik weet niet of ik volgend jaar wéér een heel seizoen aan tenenkrommende rode lopers aankan...

Calvin Kleins plus-size model Myla Dalbesio maakt een flink statement voor alle vrouwen wereldwijd >

En hebben Blake en Ryan hun dochter écht deze jongensnaam gegeven? >

Check ook Blave Lively superslanke éérste post-zwangerschap rodeloperlook >