De 10 meest memorabele speeches ooit @ de Oscars

Het is Oscar-week!

Meer van Oscars
20 articles
Oscars 2018: wie krijgt de award voor beste film?
Dit is er dit jaar gebeurd met de Oscar leftovers
Casey Affleck
Waarom de Oscar-winst van Casey zo slecht is

En dat betekent dat we in aanloop naar de Oscars van zondagavond (hou ELLE.nl dan in de gaten, want wij doen live verslag!) je iedere dag alvast een warmmakertje voorschotelen om alvast in de stemming te komen. Dit keer zetten we de meest memorabele (en soms ook bizarre) winnaarsspeeches bij de Oscars ooit op een rij.

1. Marlon Brando / Beste Acteur in The Godfather (1973)
De acteur boycotte de Academy Awards dat jaar en stuurde de Amerikaanse Indian Rights-activist Sacheen Littlefeather het podium op om zijn Oscar af te wijzen(!). Zij deed vervolgens nog een korte verklaring en zei dat Brando het niet eens was met de manier waarop Native Americans door Hollywood werden geportretteerd:

Advertisement - Continue Reading Below

More From Oscars
20 articles
Oscars 2018: wie krijgt de award voor beste film?
Dit is er dit jaar gebeurd met de Oscar leftovers
Casey Affleck
Waarom de Oscar-winst van Casey zo slecht is
Dit is Andrews lieve reactie op Emma's Oscar-winst
Donald Trump over de Oscars

 

2. Adrien Brody / Beste Acteur in The Pianist (2003)
Adrien Brody was op dat moment de jongste acteur ooit die een Oscar in handen kreeg gedrukt en denderde met zijn 29 jaar het podium op. Hij pakte vervolgens Halle Berry - die de prijs uitreikte - beet, slingerde haar achterover en gaf haar een dikke smakkerd op de mond. Vervolgens liep hij naar de microfoon en zei: 'I bet they didn't tell you that was in the giftbag'. Bril-jant.

 

3. Cuba Gooding Jr. / Beste Mannelijke Bijrol in Jerry McGuire (1997)
Cuba Gooding Jr. was, heel begrijpelijk, door het dolle heen toen zijn naam uit de envelop kwam. Hij moest zijn tranen bedwingen op het podium en bedankte met trillende stem iedereen om vervolgens aan het einde van zijn speech, toen de muziek al was ingezet, talloze keren 'I love you' te roepen. Uiteraard kreeg-ie een staande ovatie.

Advertisement - Continue Reading Below

 

4. Sally Field / Beste Actrice in Places in the Heart (1984)
Deze staat bij velen bovenaan de 'meest bizarre speeches'-lijst.

Sally Field stapte emotioneel het podium op en vertelde dat ze eindelijk het gevoel had dat ze werd gerespecteerd als acteur en hoeveel beter het voelde om deze Academy Award te winnen dan haar eerste (in 1979 voor Norma Ray). Ze eindigde haar ietwat ongemakkelijke speech met de zin: 'I can’t deny the fact that you like me, right now, you like me!' De vreemde speech en vooral die eindzin werd daarna vaak geparodieerd (ook door Sally Field zelf).

Veel weten echter niet dat de actrice eigenlijk naar 'You like me' van Norma Ray verwees. Maar toch, het blijft een vreemde speech.

Advertisement - Continue Reading Below

 

5. Angelina Jolie / Beste Actrice in een Bijrol voor Girl Interrupted (2000)
Al op de rode loper van de Oscars in 2000 deed Angelina Jolie nekken verdraaien door met haar broer te zoenen, die haar date voor de avond was. Toen ze de Academy Award won voor haar steengoede rol in Girl Interrupted verklaarde ze: 'I'm just so in love with my brother right now.' Oooké Angie... Veel mensen vielen over Angelina's gedrag met haar broer die avond, maar wij vinden de speech eigenlijk enorm aandoenlijk, net zoals haar snikkende broer in het publiek.

Meest gelezen

 

6. Michael Moore / Beste Documentaire voor Bowling For Columbine (2003)
Filmmaker Michael Moore staat bekend om zijn zeer linkse inslag en ook op de Oscars in 2003 spuide hij zijn politieke ideeën. In plaats van de normale bedankjes, ging hij tekeer over George W. Bush en de Amerikaanse bemoeienis in Irak: 'We are against this war, Mr. Bush. Shame on you, Mr. Bush, shame on you.' Zijn speech werd ontvangen door zowel boe-geroep als applaus door de zaal. 

 

7. James Cameron / Beste Regisseur voor Titanic (1998)
Na een zeer saaie en monotone speech (sorry James) schrok de regisseur plots de zaal op door te schreeuwen 'I'm the king of the world, wooo!' Oef. Dat had-ie toch beter aan Leonardo DiCaprio kunnen overlaten.

Advertisement - Continue Reading Below

 

8. Roberto Benigni / Beste Acteur in La vita è bella (1999)
Toen Roberto's naam op prachtige wijze door Sophia Loren werd genoemd ('Robertooooo!') sprong hij van blijdschap op de stoelen en baande zich via andere stoelen een weg naar het podium onder luid applaus en een staande ovatie van de zaal. Kippenvel.

 

9. Gwyneth Paltrow / Beste Actrice in Shakespeare in Love (1998)
Er is emotioneel zijn en émotioneel zijn. Gwyneth viel in die laatste categorie en kreeg er bijna geen zinnig woord meer uit omdat ze zo aan het janken, eh, huilen was.

 

10. Matthew McConaughey / Beste Acteur in Dallas Buyers Club (2014) vs. Jared Leto / Beste Acteur in een Bijrol in Dallas Buyers Club (2014)
Matthews speech werd door velen als 'irritant', 'zelfingenomen' en 'nep' bestempeld. Of het nu kwam doordat hij God maar bleef bedanken of door de 'alright, alright, alright' (die wij stiekem wel leuk vinden); hij viel niet in de smaak.

Zijn Dallas Buyers Club-collega en mede-Oscar winnaar Jared Leto won wel alle harten door zijn moeder mee te nemen naar de Oscars als date en een prachtige speech over haar te geven (tranentrekker!). Bovendien wist Jared wel de boodschap van de film nog even goed en terecht aan te kaarten.

Kijk hieronder dus even naar de hoe-het-niet-moet-speech vs de hoe-het-wel-moet-speech.

 

 

DIT zijn de genomineerden voor de Oscars van dit jaar >

En bekijk hier ook even hoe de acteurs (Emma Stone! Eddie Redmayne!) reageerden op hun Oscar-nominatie >