Nimue Smit: ‘Vetten hebben mij vaak gered tijdens fashion week’

Topmodellen leven permanent op een dieet van water en sla. Dikke vette onzin, vindt Nimue Smit. Haar jaren als model hebben haar wél bewust gemaakt van gezond eten. In ELLE Opinie brengt Nimue haar lofzang op vetten.

Meer van ELLE Opinie
20 articles
'Woody Allen is minstens zo erg als Weinstein'
'Weg met gedateerde traditie van 't corps'
'Globes tonen dat vrouwen kattenkoppen zijn'

Mijn familie is fervent voorstander van het eten van vetten – maar wel natúúrlijke vetten. Zo lang als ik me kan herinneren, lagen er naast mijn ontbijtbordje pillen: één visolie- en twee teunisbloemoliecapsules. ‘Voor je huid en hersenen,’ zei mijn moeder altijd.

Bij ons in huis werd er in olijfolie of boter gekookt en bestonden tussendoortjes vaak uit een handje noten met rozijnen, of een halve avocado met citroensap. Salade bij de maaltijd kwam met huisgemaakte vinaigrette – olijfolie en azijn. Niet dat wij extreme health freaks waren, maar een bezoek aan de snackbar was echt een traktatie, die maximaal één keer in de maand voorkwam. Thuis frituren deden we nooit.

Advertisement - Continue Reading Below

Tijdens mijn jaren als model en m’n huidige opleiding geneeskunde aan de Amsterdam University College ben ik flink wat te weten gekomen over voeding. Ik heb net zoals andere meiden voor de modeshows hard gesport en mijn eetpatroon moeten aanpassen, maar ik ben geen voorstander van diëten. Niet dat ik zelf geen verschillende eetstijlen heb uitgeprobeerd; juicing, raw vegan, macro, low-carb/high protein, veganistisch, vegetarisch – ik heb ze allemaal voor kortere of langere periode gevolgd.

More From ELLE Opinie
20 articles
'Woody Allen is minstens zo erg als Weinstein'
'Weg met gedateerde traditie van 't corps'
'Globes tonen dat vrouwen kattenkoppen zijn'
Mogen we het nog even over Oprah's speech hebben?
Vote for Love

Nu probeer ik me vooral te richten op puur eten. Mijn voeding bestaat uit veel (bio)groente, peulvruchten en andere complexe koolhydraten (goed voor de stoelgang en je bloedsuikerspiegel) met af en toe wat vis.

Nimue Smit voor Topshop Unique s/s 14

Om natuurlijk eten voor anderen ook meer beschikbaar te maken heb ik de voedselcoöperatie Organic Campus opgezet op de campus van de AUC. Hierdoor kunnen studenten nu voor een tientje een grote tas met lokale biologische producten bestellen van Bio Romeo – een boerencoöperatief uit de Noordoostpolder. Momenteel bestellen tweewekelijks zo’n veertig à vijftig studenten een pakket. Naast de occasional  ‘Wat is dit nu weer voor groente?!’ krijg ik veel positieve reacties van mensen die – doordat het toch al in de koelkast ligt – meer groente zijn gaan eten.

Advertisement - Continue Reading Below
Nimue richtte met Alexandra Prey Organic Campus op
Advertisement - Continue Reading Below

Door mijn interesse in beschikbaarheid van gezond eten ben ik sinds vorig jaar ook betrokken bij Healthy Food Company. Mijn compagnon Jos en ik hebben de content van snackautomaten compleet veranderd. Ons motto: snacken moet lekker, makkelijk en gezonder kunnen! En dat betekent niet meteen vetarm, maar wel goede, super lekkere tussendoortjes. Zo hebben we in onze automaten bijvoorbeeld notenmixen en zakjes olijven – in kleine porties want vetten leveren wel veel energie. Mijn favoriet zijn de chili-oregano olijfjes.

Meest gelezen
Een snackautomaat van Healthy Food Company

De low-fat hype begint inmiddels zijn charme te verliezen, en daar ben ik blij mee. Grote meta-analyses van oa de American College of Physicians tonen aan dat het elimineren van vetten uit je dieet niet gezonder is. Onze Zweedse bovenburen die – als je het mij vraagt – vaak voorlopen op het gebied van gezondheid, zijn al overgestapt naar een officieel voedingsbeleid dat een low-carb/moderate fat-dieet adviseert om obesitas tegen te gaan. Ook worden in vetarme producten suikers, zout en smaakstoffen toegevoegd om het product toch lekker te maken.

Toen ik fashion shows ging lopen, hebben vetten mij meer dan eens gered. In mijn eerste volledige seizoen liep ik meer dan veertig shows! Helemaal geweldig natuurlijk, maar mijn huid was het niet eens met het make-upregime dat hierbij kwam kijken. Mijn gezicht werd een slagveld van verschillende crèmes, make-upremovers en kwasten; mijn huid raakte helemaal uitgedroogd.

Een make-up artist raadde me aan om meer visolie te slikken en kokosnootolie op te smeren. Sindsdien heb ik geen problemen meer tijdens fashion weeks of in strenge, koude winters.

Er lijkt nu ook meer en meer bewijs te zijn dat vet niet per se een boosdoener is in je dieet, zoals eerst werd gedacht. Sterker nog; een beetje goede vetten hier en daar zorgt voor smaak en daarmee een meer verzadigd gevoel na het eten van een maaltijd. Ook vertragen vetten het legen van de maag, waardoor je ook weer langer dat volle gevoel behoudt. Het is vooral belangrijk om te beseffen dat het allereerst om kwaliteit gaat; zowel onverzadigde vetten (omega 3, 6 en 9) als verzadigd vet zijn een goede keuze.

 

Transvetten en producten met gehard palmvet vermijd ik zo veel mogelijk – die zijn echt ongezond. Vaak zitten deze in gefrituurde producten, kant-en-klaarmaaltijden, maar ook in bepaalde pindakaasmerken. Drijft er olie boven op? Dan heb je een goede pot vet te pakken. Zo niet, dan zitten er slechte transvetten in.

‘Geniet maar met mate’ blijft een mooi mantra. Dus gooi gerust avocado of olijfolie over je salade, of pak een zakje Oloves uit onze automaten voor tussendoor. Maar bak die koekjes lekker zelf.

Ook actrice Sigrid ten Napel heeft een mening over gezond eten! >

Volg uw ELLE-redactie tijdens Fashion Week, live vanuit NY, Londen, Parijs en Milaan >