Alles wat je moet weten over de allereerste Oscars

Dat was dus in 1929(!).

Meer van Oscars
20 articles
Oscars 2018: wie krijgt de award voor beste film?
Dit is er dit jaar gebeurd met de Oscar leftovers
Casey Affleck
Waarom de Oscar-winst van Casey zo slecht is

We schrijven donderdag 16 mei 1929. De eerste Academy Awards zijn een feit. Plaats van handelen: de Blossom Room van het Hollywood Roosevelt Hotel. (Naar het schijnt spookt het er nu en zijn wijlen topacteurs Marilyn Monroe en Montgomery Clift regelmatig geziene gasten. Maar, donderdag 16 mei 1929 was Monroe nog gewoon een pleuter van nauwelijks drie en de Blossom Room van het Hollywood Roosevelt Hotel een onbevlekte toplocatie.)

Advertisement - Continue Reading Below

TER PLAATSE
De 270 genodigden (aanstaande zondag zijn het er pak ’m beet 3300), die elk vijf dollar entree betaalden, waren verdeeld over 36 witbeklede bankettafels waaraan ze proostten met wijnen uit Californië en geroosterde kip op toast aten, of in roomboter gebakken tongfilet. Van De Grote Depressie, die later dat jaar zou aanvliegen, was nog bepaald geen sprake.

More From Oscars
20 articles
Oscars 2018: wie krijgt de award voor beste film?
Dit is er dit jaar gebeurd met de Oscar leftovers
Casey Affleck
Waarom de Oscar-winst van Casey zo slecht is
Dit is Andrews lieve reactie op Emma's Oscar-winst
Donald Trump over de Oscars

 

GEEN GEHEIMEN
Ook geen sprake was er van enige spanning dan wel zenuwpezerij: drie maanden voor de eerste Oscar-uitreiking waren de winnaars al op de hoogte gesteld door een artikel in Los Angeles Times. Overigens werden de beeldjes in 1939 pas officieel Oscar gedoopt – het verhaal wil dat Margaret Herrick, een van de Academy-directeuren, bemerkte dat het beeld op haar oom Oscar leek. For your information: het (deels) gouden beeldje is in 1928 ontworpen door MGM art director Cedric Gibbons, beeldhouwer George Stanley kreeg daarop vijfhonderd dollar toegeschoven het ontwerp van Gibbons uit te voeren.

ONEERLIJKE CONCURRENTIE
Vermaard acteur en een van de oprichters van de Academy Awards, Douglas Fairbanks, trad op als gastheer van de eerste awardceremonie. Het zou de kortste ooit worden: slechts vijftien minuten duurde de plechtigheid. Oorlogsfilm Wings was de eerste die een Academy Award ving voor Beste Film – en de enige stomme film die deze prijs opstreek. Ten tijde van de eerste Academy Awards werd de geluidsfilm pas net gebezigd en mocht geluidsfilm The Jazz Singer niet meedingen voor de titel Beste Film. Want oneerlijke concurrentie, vond de organisatie.

TOPVROUW
De 22-jarige Janet Gaynor was die avond de enige vrouwelijke winnaar. Ze ging naar huis met een Oscar voor Beste Actrice, te danken aan haar glorieuze rollen in Seventh Heaven, Street Angel en Sunrise. De jurkengekte rondom de Academy Awards maakte pas later haar entree – Gaynor beklom het erepodium nog in een doodnormaal pakje met plompe schoenen die ze al enige tijd voor de bejubeling had gekocht.

 

DE UITZENDING
In 1929 was nog niemand opgestaan met het idee op een of andere manier verslag te doen van de Academy Awards. Een jaar later nam de radio die taak op zich. Pas in 1953 kon het grote publiek de Oscars op televisie volgen.

 

De meest iconische Oscar-jurken OOIT >

Wie gaat er zondag winnen bij de Oscars? Google doet een voorspelling >

De 10 meest memorabele speeches van Oscar-winnaars door de jaren heen >

 

Bron: harpersbazaar.nl