Schokkend: dit deed de Scientology-kerk met Tom Cruise’s vriendin

Zegt HBO’s documentaire over de kerk.

Meest gelezen

Oef. Dat Scientology een schimmige reputatie heeft, weten we allemaal, en dat Tom Cruise als fervent lid ook zijn relaties er in betrok, is ook geen nieuws.

Maar HBO’s huiveringwekkende documentaire over de kerk (Going Clear: Scientology and the Prison of Belief) werd gisteren door de zender uitgezonden, en daar werd alles op een behoorlijk confronterende manier nog eens bevestigd.

In de docu zien we het verhaal van de Iraanse actrice Nazanin Boniadi terug, waar Cruise in 2004 een korte relatie mee heeft gehad (post-Penélope Cruz, dus, en nog vóór Katie Holmes).

Advertisement - Continue Reading Below
Nazanin Boniadi

Die relatie blijkt van begin tot eind gearrangeerd door de Scientology-kerk, met behulp van David Miscavige: hoge pief in de Scientology-kerk en linkerhand van Cruise, als het op zijn privé-leven aankomt. Op een rij, de bizarre feiten rondom de affaire.

Meest gelezen

> Nazanin Boniadi, wiens moeder Scientology-lid is, werd in 2004 ‘geschaakt’. Destijds was ze nog geneeskundestudent en had ze een vriendje.
> De kerk zou haar toen hebben overtuigd dat haar vriendje vreemdging, en moedigde haar aan hem te dumpen.
> Eenmaal single, waren er nog een paar hobbels te nemen: Boniadi moest haar beugel dumpen en ze kreeg een kleurspoeling, zodat ze Cruise’s favoriete haarkleur had.
> Ondertussen werd Boniadi verteld dat het allemaal voor een nieuwe film was, waarin ze Boniadi graag als actrice wilde hebben.
> Een eerste date volgde – ook van begin tot eind door de kerk opgezet –, waarbij de twee sushi aten en daarna schaatsten. Eerder, in het kader van de ‘filmaudities’, was Boniadi al gevraagd naar haar idee van een perfecte date: sushi en schaatsen.
> De eerste scheuren in de relatie zouden zijn ontstaan nadat Boniadi door een enorme hoofdpijn niet goed verstond wat Miscavige tegen haar zei. Communicatie is essentieel voor een Scientology-lid: niet begrepen worden is een grove belediging. Cruise zou dus hard met zijn vuisten op tafel hebben geslagen toen Boniadi het in haar hóófd haalde Miscavige te vragen zich nog eens te herhalen.
> Tijdens het break-up-proces had Cruise een kleine rol: Miscavige zou zijn ingesprongen. Boniadi werd naar het Scientology-centrum in Florida gestuurd, waar ze urenlang zwaar fysieke arbeid heeft moeten verrichten.

Heftige informatie, die inmiddels niet alleen meer stoelt op gossipsites, maar breed wordt gedragen door documentaires als deze en bijvoorbeeld dit artikel van Vanity Fair, drie jaar geleden.

Zijn wij alleen maar héél blij dat Katie Holmes allang haar biezen heeft gepakt.  Wanneer de documentaire online is te zien, is nog niet bekend, maar hier kun je hem volgen - alvast de trailer hieronder.

 

Ondertussen is ook Louis Theroux bezig geweest met een documentaire over de Scientology-kerk, die nog uit moet komen. Afgelopen week sprak hij in deze aflevering van College Tour over zijn ervaringen met de kerk.