Hoe Justin Biebers Roast compleet faalde

De nieuwe, volwassen man die hij pretendeert te zijn, is hij nog lang niet.

Meer van Blog Anke Meijer
20 articles
Jennifer Lawrence is razend over kritiek op jurk
Ook Frank Underwood kan een engerd zijn
Opinie: 'Sorry Meryl Streep, ik geloof je niet'

Het moest het begin zijn van een nieuw hoofdstuk in het leven van popster Justin Bieber. Een hoofdstuk waarin hij geen onvolwassen rotjong meer is dat respectloos urineert in de schoonmaakemmers van restaurants, gewoon omdat het kon, of op z'n 19de het huis van de buren met eieren bekogelt, gewoon omdat hij zo'n rotjong was.

Want Justin Bieber is sinds een maand 21, volwassen dus, én: een nieuwe man. Heus. Hij liet het al eerder zien met zijn ontboezemingen en spijtbetuigingen, met zijn zeer mannelijke spieren in onderbroekenreclames en handdoeken-shoots (kijk hier en hier) en veelvuldig bij de show van Ellen DeGeneres waar hij keer op keer charmant, grappig en min of meer bescheiden was.

Advertisement - Continue Reading Below

Maar zijn nieuwe levenshouding moest pas echt overduidelijk worden met de Comedy Central Roast die deze week in Amerika werd uitgezonden. Niets zegt immers meer 'volwassen' en 'geen rotjong meer' dan een flinke dosis zelfspot.

GEDETAILLEERD PLAN, FOUTE UITKOMST
Een heel goed idee dus van het team dat achter Justin Biebers 'grote ommekeer tour' zit. Een, zo zie ik het voor me, zeer gedetailleerd plan van aanpak waarmee de voormalig tienerster met attitude een volwassen muzikant moet worden met een bijpassende nieuwe, volwassen sound.

More From Blog Anke Meijer
20 articles
Jennifer Lawrence is razend over kritiek op jurk
Ook Frank Underwood kan een engerd zijn
Opinie: 'Sorry Meryl Streep, ik geloof je niet'
Daar is dat 'enge' woordje gender weer...
Waarom Amber Tamblyn onze nieuwe held is

Maar een paar dagen na de uitzending lijkt de Roast niet helemaal het gewenste effect te hebben gehad. De show lijkt eerder bijna een bevestiging dat de popster er nog lang niet is.

Ten eerste kwam Justin, aldus de redelijk meedogenloze Amerikaanse media, niet over alsof hij echt de zelfspot had die hij pretendeerde te hebben. Of zoals The Daily Beast het omschrijft: 'Bieber wanted to come off as a good sport, despite the fact that he was oh-so-clearly screaming on the inside throughout the whole affair.'

Verder benadrukte de twee uur durende take-down, aldus website Slate, vooral dat Justin Bieber nog steeds geen echte vrienden heeft. Want waar James Franco tijdens zijn Roast stevig werd aangepakt door zijn vrienden (Seth Rogen, Bill Hader, Jonah Hill), moest Justin het doen met min of meer willekeurige beroemdheden als Snoop Dogg, comedian Kevin Hart en Martha Stewart. 'Treffend voor iemand met 200 miljoen op de bank en evenzoveel fans,' schrijft de website. 

TE SERIEUS PROMOTIEPRAATJE
Maar bovenal was het Justins speech aan het einde die het doel van de hele avond onderuit haalde. Want in plaats van om zichzelf te lachen, zijn mond te houden en de grappen van de avond voor zichzelf te laten spreken, hield de popster als afsluiter van de Roast een te serieus promotiepraatje over de fouten die hij in het verleden heeft gemaakt en alle goede muziek die hij nog zal gaan maken. Of zoals The Daily Beast schrijft: 'The Justin Bieber roast was really, really funny. Until the end, that is, when Bieber sobered everyone up and said, “I know I can still put out good music and turn everything all around.”'

Tot slot maakten Justin en zijn team ook nog eens de fout om een van de meest treffende grappen van de avond van comedian Hannibal Buress uit de uiteindelijke uitzending te laten knippen. Iets waarmee ze zijn gebrek aan zelfspot alleen maar bevestigden. Stom ook, want in ons social media-tijdperk gaat niets zomaar verloren. De grap verscheen uiteindelijk gewoon op Twitter:

 
NOG STEEDS EEN ROTJONG
Dat Justins grote ommekeer vooral door zijn team is ingefluisterd en dat de 21-jarige zelf in werkelijkheid waarschijnlijk nog niet heel veel veranderd is, blijkt ook uit een interview dat hij gaf aan USA Today waarin hij probeert oprecht en volwassen over te komen, maar daarin hopeloos faalt. De meest treffende uitspraak:

'Unless you’re stupid, I don’t think you would think it’s easy to be who I am. Just use your head, you’ll understand that my life is not easy. Not having privacy. Growing up in front of the cameras since I was 13, 14. You need to have those mess-ups without anyone judging you, and that’s not something I was able to do.'

Dat klinkt niet als iemand die wéét dat hij een rotjong was, maar als iemand die de schuld geeft aan de rest van de wereld omdat hij geen rotjong mocht zijn. Zelfmedelijden in plaats van zelfspot en zelfkennis dus. Al maakt deze conclusie mij in Justin Biebers wereld natuurlijk simpelweg 'stupid'. So be it...

Zien: Justin neemt zijn Calvin Klein-campagne op de hak >

Was Justin de reden achter de breuk van Lara Stone en David Walliams? >