Wat te doen met de Kardashians?

Negeren kan niet meer, respecteren dan maar?

Meer van Blog Anke Meijer
20 articles
Ook Frank Underwood kan een engerd zijn
Opinie: 'Sorry Meryl Streep, ik geloof je niet'
Daar is dat 'enge' woordje gender weer...

Het liefst had ik nooit over de Kardashians geschreven - of ze, net als Lainey Gossip op hilarische wijze doet, nooit bij naam genoemd (Lainey noemt Kim meestal Kanye West's Wife en een van haar zussen Kanye West's Wife's Sister). Ik weet dat dit vreselijk kinderachtig is en - ik hoor de reacties al - iets dat waarschijnlijk alleen maar voortkomt uit jaloezie en afgunst (al betwijfel ik dat...). Toch kan ik er niks aan doen. Ik vind die hele familie vreselijk.

Advertisement - Continue Reading Below

De manier waarop ze constant aandacht vragen. Waarop iedere stap die ze zetten vooraf volledig uitgedacht is. En hoe ze alles voor die aandacht over hebben, van (veelvuldig) naakt poseren tot het zonder pardon uitbuiten van familieleden met overduidelijk psychische problemen. En wie gaat er verdomme in rehab alleen maar voor het geld dat de rehabkliniek betaalt en de tientallen tabloidverhalen die het oplevert? Bah!   

More From Blog Anke Meijer
20 articles
Ook Frank Underwood kan een engerd zijn
Opinie: 'Sorry Meryl Streep, ik geloof je niet'
Daar is dat 'enge' woordje gender weer...
Waarom Amber Tamblyn onze nieuwe held is
Waarom gossip zo veel beter is voor je

Het meest frustrerende is uiteraard dat ze het allemaal zo vreselijk succesvol doen. Zelfs serieuze schandalen die andere, veelbelovende carrières in Hollywood kapot hebben gemaakt, worden door de Kardashians op een of andere manier altijd weer omgezet in een nieuwe, lucratieve tak van inkomsten van het familiebedrijf. Je zou er bijna respect voor hebben.

ALLES ZONDER DUIDELIJK SKILLS
En, als ik eerlijk ben, voor dat kunstje heb ik ook respect. Want zakelijk instinct hebben ze. Ik wil niet eens weten hoeveel miljoenen het stel ondertussen samen op de bank heeft staan. Allemaal binnengehaald zonder duidelijk aanwijsbare Hollywood-skills - ze kunnen niet acteren, niet zingen. En ik geloof ook best dat ze daar heel hard voor werken. Alleen al de uren die ze iedere dag besteden aan hun uiterlijk voordat ze hun kinderen naar balletles kunnen brengen. Vermoeiend! 

Waarom ik dan toch over ze schrijf (als het moet)? Simpel: een Kardashian-nieuwtje, hoe lullig ook, klikt als een trein. En ik weet dat mijn opdrachtgevers dol zijn op kliks. Dat is natuurlijk de reden waarom iedereen over ze schrijft- en ze op tijdschriftencovers gooit of op catwalks uitnodigt. De Kardashians verkopen. Het hoort bij de celebritycultuur van dit moment. Onze social media tijd waarin sterren gemaakt worden in een televisiestudio en op Twitter in plaats van op kleine achteraf podia of theatertjes.

NO KARDASHIAN PARKING
Stop making stupid people famous, riep kunstenaar Plastic Jesus vorig jaar al. Of riep, hij schreef het in grote letters op de straten en muren van L.A.. Deze week kwam de man met een nieuwe aanklacht tegen de 'culturele aftakeling' van Hollywood. Hij hing 'verboden te parkeren voor Kardashians'-borden door heel de stad (bekijk ze hier).

"De Kardashian familie is ingebed in onze cultuur", zei hij tegen The Hollywood Reporter. "We hebben laten gebeuren dat mainstream media zo winstgedreven is geworden, dat we echte nieuwsverhalen opofferen voor onze vergankelijke obsessie met beroemdheden."

De kunstenaar kwam op het idee van de verkeersborden toen hij op Melrose Avenue in een verkeersopstopping terechtkwam enkel omdat een van de Kardashian zusjes uit een winkel wandelde: "I guarantee that same number of paparazzi was far greater than any number of photographers chasing real news."

EEN DOZIJN KARDASHIANS
Ook de Amerikaanse columnist en gossipveteraan Liz Smith die al zo lang meegaat dat ze vakantie vierde met Dick en Liz en maatjes was met Marlon Brando, liet deze week in een uiterst vermakelijk interview met THR dat beroemd zijn wat haar betreft vandaag de dag maar weinig voorstelt. Op de vraag wat ze van de huidige beroemdheden vindt, antwoordde ze:

“Oh, I don’t even know who they are! Suddenly you have to remember a dozen Kardashians, and really, who has the time? The only reason I can do that is because I’ve written out their names on a piece of paper stuck on the wall. And still, I’m always having to check, is that Khloe or Kourtney or Kendall or Kim?"

En, verrassend genoeg, de enige voor wie ze vandaag de dag respect heeft, is Taylor Swift:

“They arrive full-blown from the head of Zeus with not a shred of talent. There are some I admire, like Taylor Swift. When you see her perform, it’s kind of old-fashioned, like if Lana Turner could dance and sing for one number. But I have no interest in hearing her whole catalog.”

(Lees het hele prachtige interview, met veel oude Hollywood-glamour en gossip en zelfs een bijna outing maar toch niet van Oprah, hier.)

Tot slot nog iemand die zich deze week uitsprak over de Kardashians. Mad Men's Vincent Kartheiser (de man van Alexis Bledel) maakte een heel nieuw, interessant punt over de hele discussie:

“Thank God for Kim Kardashian. Because, really, she does something that actors haven’t wanted to do for decades, which is to put her personal life on display. And she does it freely. And she takes a lot of burden off of other actors. And for that, she does a great service for us.”

Kim Kardashian als bliksemafleider? Zo had ik het nog niet bedacht.