Dit is dus waarom je namen snel vergeet

Je komt aan op een feestje, maakt vol enthousiasme een voorstelrondje, om vervolgens één minuut later al glad vergeten te zijn hoe iedereen heet. Trouwens, één op één evenzo. Herkenbaar scenario?

Iemand een hand geven en vervolgens zijn of haar naam onthouden is niet gemakkelijk voor je hersenen, zo leert de praktijk. Waarom? AsapSCIENCE zocht het uit:

Het vergt meer hersenactiviteit om een gezicht te registreren en bijvoorbeeld te weten te komen wat voor werk iemand doet, en dus onthoud je deze dingen sneller. Namen daarentegen zijn relatief betekenisloos. Voor je hersenen dan.

Nog een reden is het 'next in line effect': je bent zo druk met hoe je zelf overkomt dat dat al je aandacht en concentratie opeist. Of, zoals de video het reuze subtiel brengt: you may just not care. Grote kans dat je iemand nooit meer ziet? Dan gaan je hersenen heus niet hun best doen. Ook een grote blinde vlek: mensen met veelvoorkomende namen.

Advertisement - Continue Reading Below

Dus, zo kan het opeens zijn dat je samen al drie selfies hebt gemaakt, weet welke tas ze heeft, outfit ze draagt en welke serie ze kijkt, maar dus niet hoe ze heet. Kan awkard worden. Gelukkig is daar dit filmpje met tips.


Deze mindere gewoonte bewijst eigenlijk gewoon dat je perfect bent >

Bril nodig? Test het zo zelf >