Cannes Filmfestival 2015: de winnaars

De uitslag is verrassend, en behoorlijk Frans getint.

De afgelopen weken stonden in het teken van de film. Vanavond was het tijd voor de ontknoping: de uitreiking van de Gouden Palm. De gebroeders Coen vertelden dat ze als juryhoofd niet als critici maar als kunstenaars hebben gekeken. Daarmee zorgden ze voor behoorlijk wat onverwachte wendingen, en het werd een aardig Frans-getint feestje, daar in Cannes.

De lijst met kanshebbers voor ‘beste film’ was lang, maar we hebben een winnaar! De prestigieuze Gouden Palm van 2015 is voor de makers van de film Dheepan, met (de Franse) regisseur Jacques Audiard als aanvoerder. De keuze voor Dheepan is een onverwachte, als je ‘t de filmkenners vraagt, maar geen onterechte. 

Advertisement - Continue Reading Below

Dheepan vertelt het verhaal van een voormalig Tamil Tijger uit Sri Lanka, die een 'nepgezin' creëert om een nieuw leven op te kunnen bouwen in (komt-ie weer) Frankrijk. In een Parijse banlieue worden ze beschermd door een drugsbende. Wat begint als een feelgoodfilm transformeert langzaam maar zeer zeker tot spannende actiethriller. Een verhaal dat hoofdrolspeler Jesuthasan Antonythasan op het lijf geschreven is: zelf kwam hij ook ooit als voormalig Tamil-strijder naar Frankrijk.

Meest gelezen

De Grand Prix, die gezien wordt als tweede prijs, ging naar de film Saul Fia; het hartverscheurende Auschwitzdrama van regisseur László Nemes. De juryprijs ging naar The Lobster, beste regie naar Hou Hisao-Hsien (voor The Assassin), beste scenario naar Michel Franco (voor Chronic) en de Gouden Camera voor beste debuut naar La tierra y la sombran van Cesar Augusto Acevedo.

(De Franse) Vincent Lindon mag zich door zijn prestatie in La Loi du marché de beste acteur van 2015 noemen, terwijl (de Franse) Emmanuelle Bercot en (vooruit: de Amerikaanse) Rooney Mara de eervolle titel ‘beste actrice’ moeten delen. Die eerste kreeg ‘m voor haar rol in Mon Roi, de tweede voor haar rol in Carol. Saillant detail: Cate Blanchett speelt óók in Carol, en werd aanvankelijk als winnaar getipt.

 

Zó zagen de sterren eruit bij aankomst in Cannes >

Hoe ‘t er nou echt aan toegaat daar? Lees het (h)eerlijke verslag van ELLE.nl’s Gigi >