Over die laatste GoT....

Waarschuwing! ALLEEN lezen wanneer je de seizoensfinale hebt gezien.

Meest gelezen

Het is bijna overbodig, maar #SPOILERALERT!, lees dit artikel alleen wanneer je de laatste aflevering van Game of Thrones hebt gezien.

Wie de reacties op internet leest, gelooft het bijna niet maar er gebeurde meer - VEEL MEER - in de seizoensfinale van Game of Thrones dan die laatste, hartverscheurende drie minuten. Er kwamen, naast Jon Snow, nog 5 karakters aan een bloedig einde. We zagen een veldslag en een luie draak. Brienne nam wraak. Arya ook. Theon deed eindelijk wat hij moest doen. En Cersei was nog nooit zo kwetsbaar. De 7 hoogte- en dieptepunten van de laatste GoT:

Advertisement - Continue Reading Below

 

Meest gelezen

- Brienne's wraak... Vanaf het moment dat Stannis Baratheon vorige week zijn eigen dochter opofferde omdat Carice van Houten met een rode pruik hem dit had ingefluisterd, was internet uit op zijn dood. Liefst pijnlijk en langzaam. Meestal laat GoT ons met veel genoegen eindeloos wachten op onze gedroomde wraak - Joffrey mocht seizoenen lang zijn onderdanen kwellen en ook zijn opvolger in wrede martelpraktijken, Ramsay Bolton, lijkt alleen maar te winnen. Maar amper één dag nadat Stannis zijn eigen dochter op de brandstapel gooit, komt karma als een b*tch haar gelijk al halen. In een paar uur tijd verliest hij zijn vrouw, zijn leger en - met dank aan Brienne of Tarth - zijn eigen leven. Bye bye.

Advertisement - Continue Reading Below

 

- Theons lef... Sinds Sansa in aflevering 7 iets scherps van de grond pakte, was mijn verwachting hooggespannen. Wanneer ramt ze het ding, wat het ook is, in Ramsays akelige nek? Nooit, zo blijkt nu. Het 'scherpe ding' blijkt een soort flessenopener, niet geschikt om mensen mee om te brengen, wel om deuren mee te openen en eindelijk die brandende kaars in de toren te plaatsen. Alleen is Sansa te laat, niet alleen is Brienne afgeleid door Stannis Baratheons leger, ook staat die vreselijk Myranda Sansa op te wachten met pijl en boog. Even lijkt Sansa's leven in Winterfell nog vreselijker te worden dan het al is, tot - in een van de weinige hoopvolle momenten van de hele  seizoensfinale - Theon zijn lef hervindt en Myranda naar haar dood duwt. Nu maar hopen dat Sansa en Theon die metershoge sprong in de sneeuw hebben overleefd. 

Advertisement - Continue Reading Below

 

Meest gelezen

- Varys verschijning... In een seizoen waar de good guys alleen maar konden verliezen, is het een opluchting dat ieders favoriet Tyrion überhaupt nog leeft. En nu Daenerys door een groep Dothraki is gevangen (draken zijn blijkbaar de katten van Westeros, ze doen echt alleen maar waar ze zelf zin in hebben, hoe lief je ze ook vraagt terug naar huis te vliegen...), moeten we helaas even wachten op een nieuwe ronde 'Dany vs. Tyrion, wie is er het coolst?!'. Maar de plotselinge verschijning van Varys in Mereen maakt veel goed. Tyrion aan de macht dus, dat belooft wat.

- Myrcella's einde... Dat hele Dorne kon me dit hele seizoen gestolen worden, net als die vervelende Sand Snakes. Maar Myrcella's onvermijdelijke dood, kwam toch harder aan dan verwacht. Vooral omdat die arme Jaime amper één minuut van de oprechte liefde en erkenning van zijn dochter heeft kunnen genieten. Arme King Slayer.

 

Advertisement - Continue Reading Below

- Cersei's walk of shame... Niet eerder voelde ik ook maar een klein beetje medelijden voor Cersei. Niet toen haar duivelskind dood ging, niet toen ze in de cel gegooid werd en steeds meer klitten in haar lange haren kreeg. Tot gisteren. In een van de meest hartverscheurende scènes in de geschiedenis van Game of Thrones (en dat waren er nogal wat), zien we de ooit zo hooghartige koningin door de straten van King's Landing lopen - naakt, met bloedende voeten terwijl de onderdanen die haar ooit vreesden, haar hun uitwerpselen toewerpen en geslachtsdelen laten zien. Actrice Lena Heady speelt Cersei's walk of shame zo vreselijk goed, dat ik er tranen van in m'n ogen kreeg en oprecht blij was toen het monster van Frankenstein haar in zijn enorme armen oppakte. Arme Cersei. En ze weet nog niet eens dat Myrcella dood is!

- Arya's wraak... Na weken lijken wassen, ging Arya's verhaallijn opeens razendsnel. Vorige week kwam ze de eerste naam van haar kill list tegen, deze week steekt ze zonder pardon zijn ogen uit. Maar haar zoete wraak is van korte duur. Wat er precies gebeurde, kan ik niet navertellen (die many faced god is een onverklaarbaar iets), maar het lijkt er op dat Arya zelf blind wordt. Zou het echt? Oh GoT...

 

- Jons dood... Oké, oké, de laatste drie minuten waren absoluut de meest heftige drie minuten van het hele uur. Well done Olly, je hoort nu tot het kamp meest gehate karakters van GoT allertijden. Maar is er een sprankje hoop? Met de laatste aflevering van het vijfde seizoen, zijn wij seriekijkers nu officieel bij met de boekenlezers (boek 6 is nog niet uit). En er zijn heel veel theorieën over Jon Snows dood die er vrijwel allemaal op neerkomen dat Jon niet dood is.

Zo denken mensen dat hij zichzelf wellicht in zijn wolf Ghost heeft verplaatst (Jon kan in de boeken dat wat Bran ook kan). En ook het feit dat Melisandre 'toevallig' net bij de Wall was, lijkt een hoopvol teken (ze is immers een heks en kan waarschijnlijk mensen uit de dood te laten opstaan). Daarbij zijn er vorig jaar details over de contractbesprekingen gelekt voor seizoen 7, waaronder - zo werd beweerd - die met acteur Kit Harrington, iets dat raar is voor een karakter dat niet meer terugkomt.

Maar Kit zegt zelf dat hij ECHT dood is en niet zal terugkeren. En het zou natuurlijk ook niet de eerste keer zijn dat George R.R. Martin zonder pardon een belangrijk karakter, een fan favorite, vermoordt. Met andere woorden: #WeKnowNothing. Tien maanden wachten weer. Succes!

 

 

Waarom we HELEMAAL klaar zijn met Game of Thrones na de season finale van gisteren >

Waarom Jon Snow de slechtste tafelgast OOIT is >