Zo seksistisch is Hollywood nog steeds...

Rose McGowan deelt kledingvoorschriften voor een auditie: 'push-up bras are encouraged'.

Meer van Blog Anke Meijer
20 articles
Ook Frank Underwood kan een engerd zijn
Opinie: 'Sorry Meryl Streep, ik geloof je niet'
Daar is dat 'enge' woordje gender weer...

Nooit gedacht dat ik ooit nog eens over Rose McGowan zou schrijven, de actrice die ooit Shannen Doherty (Brenda!) verving in de serie Charmed en een tijd verloofd was met Marilyn Manson. Maar deze week veroorzaakte Rose een kleine mediastorm met één enkele tweet.

De actrice, die tegenwoordig ook regisseert, deelde vorige week via Twitter het seksistische kledingverzoek dat ze had gekregen van een castingbureau. Of ze een zwarte, strakke tank top mét goed diep decolleté ("push-up bras encouraged") en strakke jeans of legging wilde dragen naar de auditie. Om welke film het ging, wilde Rose niet zeggen, maar wel dat de naam van de mannelijke hoofdrolspeler rijmt met 'Madam Panhandler'.

Advertisement - Continue Reading Below

More From Blog Anke Meijer
20 articles
Ook Frank Underwood kan een engerd zijn
Opinie: 'Sorry Meryl Streep, ik geloof je niet'
Daar is dat 'enge' woordje gender weer...
Waarom Amber Tamblyn onze nieuwe held is
Waarom gossip zo veel beter is voor je

 

Nu duurde het niet lang voor de wereld om te achterhalen (en voor Rose om toe te geven) dat de ster in kwestie Adam Sandler is. Alleen al omdat de man - die de ene slechte film na de andere maakt en daar bizar genoeg rijkelijk voor vergoed wordt! - niet direct bekend staat vanwege zijn ruime opvattingen. (En omdat zijn naam rijmt op Madam Panhandler.) Tegen Entertainment Weekly zei Rose daarom meteen dat het haar niet om Sandler ging, maar wel om het gemak waarmee een seksistisch briefje als dat aan een vrouw in Hollywood kan worden gestuurd:

I’m not trying to vilify Adam Sander. . . . I was offended by the stupidity more than anything. I was offended by the fact that went through so many people’s hands and nobody red-flagged it. This is normal to so many people. It was probably even a girl that had to type it up. It’s institutionally O.K. . . . When I did my first film, I was told by my agent that I would need to have long hair so men in this town would want to f— me and hire me. That was said to a 17-year-old.

En daarmee stipt ze een belangrijk probleem aan. In Hollywood krijgen vrouwen over het algemeen nog steeds veel minder betaald dan hun mannelijke collega's (hoera daarom voor Jennifer Lawrence die 8 miljoen méér krijgt (!) voor het scf-fi project Passengers dan haar tegenspeler Chris Pratt), wordt actrices op de rode loper niet naar hun film maar designer gevraagd en moet de vrouwelijke filmheld vaak nog steeds op hoge hakken voor genetisch gemodificeerde dino's wegrennen. (Serieus, ik vond Jurrasic World hartstikke vermakelijk, maar Bryce Dallas Howards rol was redelijk belachelijk...)

Maar Rose verwoordt de staat van Hollywood nog het beste. Alsof ze zijn blijven hangen in de Mad Men-tijd:

"There's like 'd**kery' as I call it [in Hollywood], where they're stuck in this 'Mad Men' / 'Entourage' era and it's just boring and it's kind of embarrassing."

Deze week kreeg het verhaal een flink staartje toen Rose, wederom op Twitter, deelde dat haar 'watje van een agent' haar had gedumpt vanwege die eerdere tweet. Iets dat uiteraard zou bevestigen hoe erg het in Hollywood gesteld is met de ongelijkheid.

Nu is het ondertussen een beetje onduidelijk of dit helemaal waar is - Rose's agent zou al vóór de tweet zijn opgestapt bij het bureau - en het zou mij niks verbazen wanneer de actrice de ophef ook een beetje gebruikt heeft om haar korte film die - oh het toeval! - deze week uitkwam te promoten. Maar dat neemt niet weg dat haar boodschap goed blijft. Tijd voor verandering.