Waarom jij jouw lakens vaker moet verschonen

Jij bent niet de enige die het liefst de hele dag in bed ligt. Ook bacteriën nestelen zicht het liefst in jouw lakens.

Bacteriën, schimmel, mijten en stront. Je ziet het niet altijd, maar het is overal om je heen zodra je een stap buiten de deur zet. Als je thuiskomt van een lange dag werken, wil je dan ook het liefst neerploffen op je schone bed… die volzit met bacteriën, schimmel, mijten en stront. Juist… als je op dit moment ontspannen in je bed ligt, it’s time to get up.
 
Volgens microbioloog Philip Tierno, van het New York University’s Langone Medical Center, komen we niet alleen in het buitenlucht slechte bacteriën tegen. Bacteriën afkomstig van onze huidcellen, zweet, haar, make-up en gezichtscrèmes banen zich al een weg in jouw o-zo-schone lakens op het moment dat je je hoofd op je kussen laat rusten. En hoe langer jij je wasmand in de washok laat staan, des de groter de kans dat het aantal beestjes in je lakens vermenigvuldigd zijn als jij de volgende keer weer je bed instapt.
 
‘Je zou je lakens minstens één keer in de week moeten wassen’, zegt Tierno. ‘Veel mensen realiseren zich niet dat ze een derde van hun leven worden blootgesteld aan allergenen.’ Het is echter vooral de uitwerpselen van de bacteriën die ervoor zorgen dat allergieën en astma verslechteren. Je hoort het goed: je lakens zitten vol met ziekmakende bacteriënstront (iek!).
 
Zelfs als je je lakens één keer in een week verschoont, slaap je volgens Tierno nog in bed vol met vuil. Deze viezigheid kan in de loop der tijd zelfs verspreiden naar je matras en kussens. ‘Regelmatig nieuwe hoeslakens en kussenslopen kopen’, is de beste oplossing’, aldus Tierno. ‘Zoek naar hoeslakens die ondoordringbaar zijn en heel je matras bedekken.’ Zo verklein je de kans dat de bacteriën een heel leger in jouw bed kunnen opbouwen.

Advertisement - Continue Reading Below

 

'Hoe vaak moet ik mijn haar wassen?' >

8 dingen die je NIET moet eten als je wilt afvallen >

10 manieren om in shape te komem ZONDER sportschool >

 

Bron: womenshealthmag.nl