7 erotische films waar je je NIET voor hoeft te schamen

Allemaal Fifty Shades of Grey's, maar dan wél smaakvol. En sexy.

Meest gelezen

1. Trans-Europ-Express (1966)

Een regisseur en zijn vrouw stappen vanuit Parijs op de trein naar Antwerpen, met het plan een film te maken over een gangster. Op de trein zelf stuitten ze op een man die precies lijkt op de gangster die ze voor ogen hadden. Trans-Europ-Express is het bewijs dat het spelen van spelletjes een van de meest erotische dingen kan zijn; uiteindelijk schrijft de film van man-en-vrouw zichzelf, tijdens de treinreis naar Antwerpen.

Advertisement - Continue Reading Below

2. Crash (1996)

Crash verhaalt over een stel dat een open huwelijk heeft. In de film komen gevaar, extreme fetisjen en 'paraphilia' aan bod: een aandoening waardoor het koppel opgewonden raakt van auto-ongelukken.

Meest gelezen

3. Henry & June (1980)

Henry & June is gaat over Anaïs Nin, die de schrijver Henry Miller en diens vrouw June ontmoet. Anaïs krijgt een verhouding met Henry, maar óók tussen June en Anaïs broeit er iets. Nin, Miller en June bestaan echt, en de driehoeksverhouding tussen de drie heeft ook echt bestaan. WikiPedia er op los en je bent uren zoet. Henry & June is erotiek, maar haast ook een documentaire van de complexiteit van een mensenhart.

4. Betty Blue, of 37° 2 le Mattin (1986)

De Franse titel van Betty Blue verwijst naar de temperatuur van een vrouw die zwanger is. Betty Blue gaat over Zorg, een klusjesman met schrijveraspiraties, en Betty, een voormalig serveerster. De passie tussen de twee is grillig, maar groot – totdat Betty zwanger wordt en een miskraam krijgt. Betty raakt gestoord en belandt in een psychisch ziekenhuis, Zorg draait daardoor eveneens door, tot hij haar 'uit liefde' verstikt met een kussen. Heavy shit, maar bekroond met vele prijzen.

5. The Lover (1992)

The Lover is gebaseerd op Marguerite Duras' boek over de eerste grote liefde van een jong, Frans meisje, dat een affaire begint met een oudere Chinese man. Beiden weten ze dat het niet goed kan aflopen.

6. The Dreamers (2003)

In The Dreamers, dat zich afspeelt in de rebellerende jaren zestig, vertrekt de Amerikaanse student Matthew naar Parijs. Daar ontmoet hij broer en zus Theo en en Isabelle, die hem op een avond uitnodigen op hun studentenkamer. Al gauw blijkt dat het niet een doorsnee stel broer en zus is: ze houden van bizarre spelletjes, waarin de een moet raden welke filmscène de ander imiteert. Lukt hem dat niet, dan moet er een seksuele opdracht worden uitgevoerd. Langzaam ontstaat er een driehoeksverhouding tussen Matthew, Theo en Isabelle, die – uiteraard – niet eeuwig standhoudt.

7. Belle de Jour (1967)

Catherine Deneuve speelt de rijke vrouw van een internist. Ze is huisvrouw, en die rol raakt ze verveeld – tot ze besluit zich zo nu en dan aan te bieden als prostituee. De film stelt de vraag: kun je je lichaam verkopen en er genot aan beleven? Kan lust bestaan naast liefde? Belle de Jour is gebaseerd op een boek van Joseph Kessel, en regisseur Luis Buñuel weet als geen ander beelden neer te zetten die niet onder doen voor de woorden van Kessel.