En opeens haat iedereen Taylor Swift

Maar is het terecht?

Meer van Blog Anke Meijer
20 articles
Ook Frank Underwood kan een engerd zijn
Opinie: 'Sorry Meryl Streep, ik geloof je niet'
Daar is dat 'enge' woordje gender weer...

Het is een zeldzame week waarin Taylor Swift níet wint. En dit was zo'n week.

Het zal je niet zijn ontgaan. Taylor stuurde een domme en voorbarige tweet naar Nicki Minaj en het hele internet (inclusief aartsvijand Katy Perry) reageerde. En waar reacties op Taylors acties meestal positief of zelfs laaiend enthousiast zijn ('Taylor Swift takes down Apple Music'), was het merendeel van het commentaar ditmaal ronduit negatief.

Advertisement - Continue Reading Below

En dat ging een stuk dieper dan die ene, stomme tweet. Neem Gawker en Salon, beide websites grepen Taylors misstap aan om de popster voor eens en altijd met de grond gelijk te maken. 'Taylor Swift is Not Your Friend' riep Gawker woensdag meteen (kort samengevat: Taylor heeft maar één echte vriend en dat is haar eigen bankrekening). Salon kwam direct daarna met een artikel waarin de schrijver de huidige 'onvermijdelijke backlash' meer dan verwelkomt en terloops de zangeres 'nep, bevoorrecht en glad' noemt.

More From Blog Anke Meijer
20 articles
Ook Frank Underwood kan een engerd zijn
Opinie: 'Sorry Meryl Streep, ik geloof je niet'
Daar is dat 'enge' woordje gender weer...
Waarom Amber Tamblyn onze nieuwe held is
Waarom gossip zo veel beter is voor je

 She’s like the prom queen who drives the brand-new Mercedes to school, whose parents buy everyone cookies: If you defy her you are some kind of envious grouch or killjoy. Our job is simply to obey.

En op gossipsite Celebitchy kon de schrijfster bijna niet verhullen hoe blij ze was dat Taylor eindelijk werd aangepakt door de media.

Is deze nieuwe 'Taylor haat' terecht? Ik vind van niet.

Taylor is het soort popster waar je van houdt of van walgt. (Persoonlijk val ik in de eerste categorie, alleen al omdat Taylor meer doet dan alleen maar seks verkopen zoals veel van haar collega-artiesten, maar dat terzijde.) Toch is er iets venijnig aan de manier waarop sommige Amerikaanse media deze misstap nu gebruiken om haar aan te vallen. Alsof ze als een stelletje aasgieren aan het wachten waren op één enkel druppeltje bloed.

Is Taylor Swift een slimme, gehaaide zakenvrouw die vrijwel alles wat ze doet, zegt of Instagramt, doet voor haar succes? Jazeker. Maar doen ze dat niet allemaal?

Gebruikt Taylor haar vrienden (of vijanden) om haar eigen status als meest populaire meisje van de industrie te handhaven? Absoluut. Maar klimmen de Karlies en Lena's van deze wereld echt zonder eigen belang op dat podium naast Taylor?

Stuurde Taylor deze week een domme tweet? Ja. Maar, nogmaals, doen ze dat niet allemaal? De reactie van Katy Perry op 'Anaconda-gate' was, naast onleesbaar, net zo kinderachtig als het gedrag waar ze haar vijand van beschuldigde.

Maar bij succes, komt afgunst. En wie zo succesvol is al Taylor Swift, zal aardig wat afgunst moeten verduren. Dat bleek deze week maar weer.

Voor wie hoopte dat afgelopen week het einde van het Taylor Swift-tijdperk inluidde, moet waarschijnlijk nog even wachten. Donderdag deed de zangeres namelijk iets dat de meeste pop- en filmsterren niet kunnen; ze bood haar oprechte excuses aan. Ze zei dus niet 'sorry dat jullie het vervelend vonden', zoals excuses in Hollywood meestal klinken. Nee, Taylor gaf ronduit toe dat zij, en alleen zij, fout zat:

 

Een hele slimme zet die haar waarschijnlijk weer een paar maanden aan onvoorwaardelijke liefde heeft opgeleverd. In ieder geval van Nicki Minaj: