Opinie: ben ik de enige die alweer helemaal klaar is met Ruby Rose?

Mag het stoppen, of op z'n minst ietsje minder hysterisch?

Meest gelezen

Resumé: Ruby Rose verscheen in Orange is the New Black, iedereen vond haar knap, alle bladzijden op het internet gingen over Ruby Rose (ook de onze) en complete volken werden plots gay. Dat was even leuk, maar kunnen we daar nu dan weer mee kappen? 3 redenen waarom we moeten stoppen zo lyrisch te doen over Ruby Rose.

1. Hoe lang houden we dit nog vol?

Maar eerlijk? Ik snap de ophef: ze is knap op heel veel levels (mannen én vrouwen zijn betoverd), slim, leert ons nieuwe dingen over gender fluidity en ze acteert met een onweerstaanbaar accent. Alle reden dus om Ruby Rose te koesteren en niet helemaal kapot te hypen met honderdduizend artikels en lijstjes en opsommingen waardoor je op een gegeven moment niet anders kan dan heel hard weg willen rennen van de wereld en hardop willen krijsen iedere keer dat de naam Ruby Rose valt. We verpesten iets moois hier, jongens. Daarbij; hoe harder iedereen blijft roepen dat Ruby Rose buitenaards knap is, hoe meer men gaat denken: nou nou, is dat wel zo?

Advertisement - Continue Reading Below

 

En daar heeft Ruby Rose uiteindelijk ook niet om gevraagd.

2. Waarom claimen mensen dat Ruby Rose ze 'gay maakt'?

Ten eerste: Ruby Rose is gender fluid, wat er ongeveer op neerkomt dat ze buiten alle hokjes denkt en zichzelf noch man, noch vrouw noemt. Door te stellen dat je gay wordt voor Ruby Rose haal je alle hokken van man, vrouw, hetero en homo er weer bij en dat is, in het geval van Ruby, nu juist helemaal niet de bedoeling.

Meest gelezen

 

Ten tweede: kunnen we stoppen met doen alsof een bovengemiddeld knap persoon je opeens gay kan maken? Het is - en dit is geenszins sarcastisch bedoeld - fantastisch dat we anno 2015 vrij en blij kunnen roepen dat we gay worden, of willen worden, of in ieder geval tijdens OITNB even gay willen zijn, maar come on: het staat uiteindelijk toch gewoon een beetje hysterisch omdat we allemaal weten dat het niet waar is.

 

 

3. Waarom doen we alsof gender fluidity een verdienste van Ruby Rose alleen is?

Ruby Rose mag je best een katalysator noemen van de acceptatie van gender fluidity, maar kunnen we stoppen met doen alsof er in de wereld van genders een Voor Ruby Rose- en Na Ruby Rose-moment is aan te wijzen? Gender fluidity hing namelijk al langer in de lucht en ze is niet de enige die de grenzen van genders oprekt. Om er een paar te noemen: Andreja Pejic, Miley Cyrus, Caitlyn Jenner. En zelfs zij deden in feite niets nieuws, als je denkt aan Grace Jones, Boy George en David Bowie.

 

Voor alle media die nog wel flink door willen pennen over Ruby Rose: kunnen jullie dan alsjeblieft iets laten zien dat we niet al twintig keer voorbij hebben zien komen? Iets als dit, misschien - een 16-jarige Ruby Rose in tijdschrift Girlfriend, waar het een keer niet gaat over hoe bi-zar knap ze is, maar gewoon om haar grappige antwoorden:

'Fave food?'
'Souvlaki.'

'Who would you like to meet and why?'
'Pink because she's sexy and Angelina Jolie because she's sexy and interesting.'

 

Waarom Ruby Rose géén geslachtsverandering wilde >

Intussen weten we ook wat er gebeurde toen Kylie voor het eerst Caitlyn Jenner zag >