Dit zijn dus NOG 7 voordelen van seks

Voor als je een extra reden nodig had.

Meest gelezen

1. LANGE NACHTENDat mannen rap kunnen tukken na een orgasme is algemeen bekend. Er komt dan prolactine vrij, dat maakt dat ze een herstelperiode nodig hebben voor ze weer startklaar zijn. Naast prolactine poppen er nog een aantal stofjes (serotonine, oxytocine, vasopressine) op die een ontspannen en slaperig gevoel geven. Vrouwen krijgen door seks te hebben een soortgelijke chemische cocktail. Het oestrogeen dat vrijkomt bij een hoogtepunt maakt zelfs dat je dieper en beter slaapt. Dus als hij toch niet te porren is voor een volgende ronde en je wel wat nachtrust kunt gebruiken: geef je over aan het soezerige spul.

Advertisement - Continue Reading Below

2. BURN BABY BURN

Om echt woest veel calorieën te verbranden kun je beter een zumbaklasje doen, maar toch: met seks kom je een heel eind. Het ligt er natuurlijk aan hoe je het aanpakt. Wie lodderig op haar rug naar het plafond ligt te staren, verbrandt uiteraard niet zo veel als de dame die urenlang door de hele kamer kaatst. De universiteit van Quebec onderzocht hoeveel calorieën een vrouw gemiddeld verbrandt tijdens een half uur seks en kwam op negentig. De proefpersonen moesten ook een half uur op een loopband staan en daarmee verbrandden ze meer dan twee keer zo veel calorieën. Maar: de seks was 'highly enjoyable' en werd meer gewaardeerd dan het rennen. O wetenschap, soms ben je zo goed in het bevestigen van voor de hand liggende zaken.

Meest gelezen

Nog even over de actieve standjes: daarmee is het wel opletten geblazen. Een Braziliaanse universiteit deed onderzoek naar de oorzaken van penisbreuken. (Dat is overigens een breuk in de wand van een zwellichaam van de penis. Er zit geen bot in een piel, ook al heeft hij een boner.) In de helft van de gevallen was de verwonding ontstaan door seks met de vrouw bovenop. Cowgirls beware.

3. ANTIRIMPEL

In een onderzoek van het Royal Edinburgh Hospital liet men mensen raden naar de leeftijd van personen op foto's. Zij die bovengemiddeld veel seks hadden, werden jonger geschat. Mogelijke verklaring: seks stimuleert de aanmaak van groeihormonen en het hormoon DHEA, dat een rol speelt bij herstel van de huid. Dat seks maakt dat je beter slaapt en minder stress ervaart, helpt natuurlijk ook.

4. SLAAPKAMERGELUK

Seks maakt gelukkig. Om te beginnen doordat seks ervoor zorgt dat je minder stress ervaart. Het gehalte aan stresshormoon cortisol daalt namelijk door seks, net als je bloeddruk. Bij een test bleek dat personen die een zenuwslopende taak moesten verrichten (spreken in het openbaar bijvoorbeeld) minder last hadden van een steigerende bloeddruk als ze in de voorafgaande twee weken seks hadden gehad.

Het zorgt er ook voor dat je oxytocine produceert, het hormoon dat maakt dat je verbinding voelt met iemand. Sterke banden zijn belangrijk voor je geluksgevoel en zelfvertrouwen. Andere positieve effecten van seks zoals een betere nachtrust dragen ook bij aan een stralende geestesgesteldheid, en zo hangt alles een beetje samen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die meer seks hebben gelukkiger zijn. Maar! Meer seks is niet zonder meer beter. Wat telt is puike seks met een eersteklas persoon. Belabberde bedavonturen met een serie beroerde ploerten, daar wordt niemand blij van. Belangrijk puntje, dit.

5. DR. FEELGOOD

Deze had je misschien niet zien aankomen: seks kan je brein een boost geven. Research van de universiteit van Pavia in Italië wees uit dat mensen die veel seks hebben, meer van een stofje dat de hersenontwikkeling stimuleert bezitten. Je zou dus door molto seks je geheugen en mentale prestaties kunnen verbeteren. Maar dan moet je wel iets doen om je fonkelnieuwe hersencellen aan het werk te zetten, anders zijn ze zo weer foetsie. Mentale inspanningen verrichten dus, zoals Italiaans leren of de Kama Sutra memoriseren.

6. ZIN IN

Fantastisch, al die manieren waarop seks goed voor je is. Maar gescherm met wetenschappelijk onderzoek maakt misschien niet dat je het nu warm hebt gekregen. Dus: hoe maak je zin, om zo optimaal te profiteren van de wonderbaarlijke seksvoordelen? Volgens Emily Nagoski, die recent het boek Come as You Are: The Surprising New Science that Will Transform Your Sex Life (Simon & Schuster) uitbracht, begrijpen we het mechanisme van onze opwinding verkeerd. We denken dat verlangen naar seks spontaan moet zijn, maar volgens Nagoski ontstaat lust vaak pas in reactie op iets. We zijn dus prima in orde als we zelden uit het niets denken: rrrr! Seks! En wel nu! Er is niks mis als je pas zin krijgt wanneer je vriend(in) je hals zoent of je stevig tegen zich aan trekt. Dus: zoek uit wat je triggers zijn, en zoek ze op.

7. PS

Ook nog op de lijst van al het gunstige dat seks kan brengen: goed voor hart en bloedvaten, de bekkenbodemspieren, het immuunsysteem, tegen botontkalking, en verzachtend bij pijn. Dat mensen die veel seks hebben langer leven, is dan geen verrassing meer.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in ELLE

En wat nou als de seks met je vriend dus heel saai is? >