Netflix gaat duizenden films verliezen

Nee!

Meest gelezen

Netflix heeft bekend gemaakt dat ze de deal met filmdistributeur Epix niet gaan vernieuwen, en dat betekent dat Amerikanen vanaf volgende maand hitfilms als The Hunger Games niet meer kunnen streamen via de dienst. Een bummer? Zeker. Maar of Netflix het erg vindt? Niet dus.

De streamingdienst heeft de stap expres gezet, ook al betekent dit dat concurrent Hulu de boel nu van ze overneemt. Maar waarom Netflix de films van de hand doet wanneer alleen al in Amerika abonnees gemiddel 75 miljoen(!) Epix-films per maand streamen? Ze willen een exclusiever aanbod gaan leveren. 

Advertisement - Continue Reading Below

Epix sloot in 2012 een deal met Amazon, en door dat contract kon Amazon dezelfde films streamen als Netflix. En tja, Netflix wilt niet per se de meeste, maar wel de beste en de meest exclusieve content aanbieden. Dus dat ging wringen. De streamingdienst gaat met het van de hand doen van Epix nog meer inzitten op exclusiviteit en hebben ook de streamingrechten van HBO-programma's die eerder dit jaar onder de hamer gingen niet gekocht. Wek heeft Netflix vanaf volgend jaar de films van Disney exclusief, vlak nadat ze uit de filmzalen komen.

Meest gelezen

Daarnaast werkt Dreamworks, het animatiebedrijf rond Steven Spielberg, aan veel nieuwe content speciaal voor de streamingdienst en kun je binnenkort naar de eerste Netflixfilm Beasts of No Nation gaan kijken, met Idris Elba in de hoofdrol. Ook staat er een sequel op de klassieker Crouching Tiger, Hidden Dragon op stapel.

Nu is The Hunger Games natuurlijk veel populairder dan die films, en dat weer Netflix. Maar het gaat ze dan ook niet om de populariteit. Marketinganalist James Nail: 'Netflix wil niet iedereen tevreden houden, maar enkel de mensen die premium content willen. Het komt er niet op aan de markt te monopoliseren, wel om je eigen positie erin te zoeken.'

Slim, want er komen steeds meer streamingdiensten bij. En dat verklaart dan ook meteen waarom de deal met Epix enkel in de VS niet is verlengd, want in Europa zijn er minder streamingdiensten die in dezelfde vijver vissen (in Nederland heeft 1 op de 7 huishoudens een abonnement). Exclusieve films en programma's lijken dan ook the next big thing te worden. En dat is weer goed nieuws voor ons (HALLO meer series als Orange Is The New Black en House of Cards!). Fans van oa The Hunger Games en Transformers hoeven voorlopig ook nog niet te vrezen. Bij ons lopen de licenties voor de films pas later af.

Bron: knack.be