De nominaties voor de Gouden Kalveren zijn binnen (maar niet iedereen is blij)

Wie maakt er dit jaar kans op de belangrijkste Nederlandse filmprijs?

Meest gelezen

Bij de Gouden Kalveren gooiden ze het dit jaar helemaal om en keken ze voor het nominatiesysteem naar de Oscars. Vakgenoten hun collega's nomineren in de categorieën hun favoriet en daarna volgt er een algemene ronde, waarbij de leden van de Dutch Academy For Film kunnen stemmen. Voorheen stelde het Nederlands Filmfestival nog een eigen jury samen die vaak tot discutabele beslissingen kwam. Het nieuwe systeem is democratischer, en zo wilden ze bij de Gouden Kalveren een betere afspiegeling krijgen van de filmsmaak.

Advertisement - Continue Reading Below

Echter opmerkelijk: de genomineerden zijn ook dit jaar vooral Arthousefilms, die maar weinig publiek hebben getrokken het afgelopen jaar (dat wil natuurlijk eniets zeggen over de kwaliteit ervan). Kaskrakers zoals Gooische Vrouwen 2 (ruim 2 miljoen bezoekers!) kreeg dan ook geen nominaties en het peperdure en goed bezochte Michiel de Ruyter 'maar' twee. Nu scoorden beiden ook niet echt hoog op de filmmeter dus als we het om filmprijzen hebben vinden wij het eigenlijk niet meer dan terecht. Toch is er kritiek en vinden sommigen het nieuwe systeem ook niet werken. Willemien van Aalst, directeur van het Nederlands Film Festival, laat echter weten aan het AD:

Meest gelezen

'Kritiek zal er altijd zijn, maar ik heb geen bezwaar tegen discussies. Ik ben tevreden over deze eerste keer. Het initiatief moet nog groeien.'

Afijn, terug naar de genomineerden. Want wij zijn het daar dus wel helemaal mee eens. Het mooie familiedrama Gluckauf is met 10 nominaties de grote kanshebber. De prent van regisseur Remy van Heugten (die slechts 17.000 bezoekers trok) wordt op de voet gevolgd door Bloed, zweet en tranen over André Hazes en Prins (beiden 8 nominaties). Bekijk de belangrijkste nominaties hieronder:

BESTE SPEELFILM
Bloed, zweet en tranen
Gluckauf
Prins
Scheinder vs. Bax
De Surprise

BESTE ACTEUR
Martijn Fischer (Bloed, zweet en tranen)
Matthijs van de Sande Bakhuyzen (Boy 7)
Bart Slegers (Gluckauf)
Vincent van der Valk (Gluckauf)
Frank Lammers (Michiel de Ruyter)

BESTE ACTRICE
Kim van Kooten (Onder het Hart)
Maria Kraakman (Schneider vs. Bax)
Georgina Verbaan (De Surprise)
Elise van 't Laar (Tussen 10 en 12)
Wende Snijders (Zurich)

Bekijk hier de volledige lijst.

De Gouden Kalveren worden op 2 oktober uitgereikt  in het Beatrix Theater op de laatste avond van het Nederlands Film Festival.Claudia de Breij praat de avond dan bij elkaar.

Bekijk hieronder de trailer van Gluckauf: