10 fascinerende feiten over zoenen

Meest gelezen

1. De langste kus ooit duurde 58(!) uur
Ekkachai Tiranarat en Laksana Tiranarat hadden er zin in en wisten 58 uur, 35 minuten en 58 seconden met elkaar te zoenen, waarmee ze het wereldrecord op hun naam zetten. Ze wonnen geld, twee diamanten ringen en eer, natuurlijk.

2. Zoenen is goed voor je tanden
A kiss a day keeps the doctor away? Niet helemaal, maar het doet wel iéts goed voor je tanden. Je speekselproductie gaat tijdens het zoenen namelijk omhoog, en in je speeksel zitten weer mineralen die je tandglazuur beschermen.

Advertisement - Continue Reading Below

3. Je zoent dus met heel veel bacteriën
Tijdens een tien seconden durende zoen wissel je gemiddeld ongeveer 80 miljoen (!) bacteriën uit.

 

4. Vrouwen zoenen liever met mannen die geen baard hebben
Sexy is-ie, die baard, maar tijdens het zoenen zien vrouwen hem er dus 't liefste af, al is 't met een kleine meerderheid. Volgens William Cane, auteur van het boek The Art of Kissing, heeft 53% van de vrouwen liever een man zonder baard, tegenover 33% van de vrouwen die wél met een baard willen zoenen. De overige 14% maakte 't niet uit, gokken we zo.

Meest gelezen

5. Afscheidskussen dragen bij aan een langer leven
Een onderzoek van wetenschapper Arthur Szabo wees uit dat geliefden die elkaar gedag kussen voor ze vertrekken gemiddeld vijf jaar langer leven en meer geld verdienen. Gevalletje kip en 't ei (want licht het écht alleen aan die kus?), maar toch - de afscheidskus is een belangrijke en daar zijn we het totaal mee eens.

 

6. Tweederde van de mensen buigt z'n hoofd dezelfde kant op
Ga je altijd naar rechts met je hoofd tijdens het zoenen? Heel goed, want tweederde van de mensen doet dat ook, waardoor kans op botsing minimaal wordt.

7. De oude Romeinen bedachten de huwelijkskus
Volgens het boek The Roman Wedding: Ritual and Meaning in Antiquity, komt de huwelijkskus van de Romeinen. De Romeinen gebruikten de kus namelijk als ritueel om een contract of een pact te sluiten; en dus ook dat van een huwelijk.

 

8. De eerste on screen-kus vond meer dan een eeuw geleden plaats
Thomas Edison liet ons in 1896 de allereerste kus op televisie zien. Hij filmde The Kiss, een 23 seconden durend filmpje waarin de Canadese actrice May Irwin gefilm wordt tijdens het kussen, in een tijd waar een publieke kus nog een taboe was.

9. Zoenen is niet universeel
Niet iedereen op de wereld zoent of kust. In ongeveer 10% van de landen in de wereld wordt er niet gezoend, maar gezogen of gesabbeld, zo blijkt uit The Science of Kissing: What Our Lips Are Telling Us.

 

10. Hoe je jezelf ziet, heeft invloed op wie je zoent
Hoe sexier je jezelf vindt, hoe hoger de eisen die je stelt aan je zoenpartner, blijkt uit dit onderzoek.