14 onverwachte redenen waarom een huwelijk in een scheiding eindigt

Althans, volgens deze bijzondere statistieken.

Meest gelezen

1. De bruid had koudwatervrees voor het huwelijk.
Had je als toekomstige vrouw koudwatervrees voor de grote dag? Dan wordt de kans op een scheiding ruim twee keer zo groot, volgens een onderzoek in the Journal of Family Psychology. Het goede nieuws: een bruidegom met twijfels heeft geen impact op het slagen van het huwelijk.

 

 

2. Het koppel is jong getrouwd - of juist na hun 32ste.
'Ik zie vaak 40-jarige koppels in relatietherapie die te jong zijn getrouwd en geen ervaring hadden met andere partners of gewoon andere dingen willen in het leven', legt Rachel Sussman, psycholoog en relatietherapeut, uit. 'Omdat de kans groot is dat je in 10 of 15 jaar een heel ander persoon bent en dat zou je ook moeten zijn.'

Advertisement - Continue Reading Below

Maar deze nieuwe studie zegt juist dat ieder jaar dat je wacht met trouwen na je 32ste, de kans op een scheiding met 5% stijgt. 

3. Ze hebben twee dochters.
Het hebben van twee meiden verhoogt je kansen op een scheiding met 43%. Heb je één dochter? Dan verhoogt het de kans op een scheiding sowieso met 5% in vergelijking met koppels met een zoon, volgens Columbia University. Stellen met twee zonen hebben zo'n 37% meer risico. 'We denken dat dat komt omdat vaders meer in het gezinsleven stoppen als ze zoons hebben', vertelt Stephanie Coontz, auteur van Marriage, a History.

Meest gelezen

 

 

4. Het zit in de familie.
Als je ouders gescheiden zijn, is het risico dat je zelf gaat scheiden zo'n 40% groter dan wanneer je ouders niet gescheiden zijn. Zijn ze hertrouwd? Dan wordt dit percentage zelfs 91%. Sjonge.

5. Een uitdagend kind zorgt voor een uitdagend huwelijk.
Ouders van kinderen met bijvoorbeeld ADHD hebben 23% meer kans om te scheiden voor het kind acht wordt dan andere ouders. 

6. Schulden.
Schulden zorgen overduidelijk voor stress in een relatie. Geluk in het huwelijk daalt drastisch als schulden niet worden afbetaald of er meer wordt geleend. Als één van de twee een big spender is, is de kans op een scheiding 45% groter dan wanneer dit niet het geval is. Alleen drugsgebruik en affaires zijn grotere risicofactoren.

7. De bruidegom fronst in zijn kinderfoto's.
He? Jep. Twee onafhankelijke studies onderzochten de kinderfoto's en koppelden hier een geluksfactor in het huwelijk aan. Wat blijkt? Kinderen die fronsen hebben later 5 keer meer kans op een scheiding dan lachende kinderen.

8. Een partner rookt, de ander niet.
Als maar één iemand in de relatie rookt is de kans 75% tot 91% groter dat het huwelijk geen stand houdt, in vergelijking met een relatie waarin beide roken. 

 

 

9. Het eerste kind is binnen acht maanden na het trouwfestijn geboren.
Niet de beste manier om je huwelijk te beginnen dus.

10. Het koppel woont samen voor ze getrouwd zijn.
Tuurlijk, het samenwonen van koppels voorkomt een heleboel scheidingen. Maar toch is het niet per se een pluspunt dat stellen voor hun bruiloft al hokken. De kans dat het misgaat is zo'n 12% groter.

11. Een van de partners is een verpleegkundige.
Mensen met bepaalde beroepen hebben een hoger risico op een scheiding. Niet alleen politieagenten of militairen. Dansers hebben een scheidingsrate van zo'n 43%. Voor horecapersoneel is dat zo'n 38%. Voor verzorgende beroepen is het met 29% meer kans op een scheiding ook best pittig.

 

 

12. De vrouw verdient meer dan de man.
Cliché. De koppels waarbij de vrouw ongeveer evenveel verdient als de man zijn vaker geneigd om te gaan scheiden, dan wanneer de vrouw minder verdient dan de man. Koppels waarbij de vrouw 60% (of meer) meer binnenhengelt dan de man is de kans op een scheiding verdubbeld in tegenstelling tot de huwelijken waar de vrouw helemaal niet werkt.

13. Ze is ouder dan hij
Poehee, vrouwen die één tot drie jaar ouder zijn dan hun man hebben zo 53% meer kans op een scheiding. Leeftijdsverschil is sowieso een risico, vooral als de man jonger is dan de vrouw.

14. Iemand denkt dat hij altijd gelijk heeft
Weet jij het altijd beter dan je partner? De houding naar je partner voorspelt nog altijd het meest op scheidingsniveau (goh). Researcher John Gottman claimt zelf met een zekerheid van 93% te kunnen voorspellen of een huwelijk gaat werken. Hij gebruikt hiervoor vier punten, waarvan teveel kritiek hebben op je partner en defensief zijn, onderdeel zijn. De 'kiss of death' zijn toch echt minachting en je beter voelen dan je partner.

Zo. Zullen we dan maar helemaal niet meer trouwen?

 

Hilary Duff praat voor 't eerst over haar scheiding >

Gwyneth Paltrow spreekt over haar scheiding >

 

Bron: Hearst/Goodhousekeeping