9 dingen die je op je 25ste gaat begrijpen over je moeder

#6: ze heeft een leven naast jou.

Meest gelezen

Houden van je moeder deed je altijd al, maar je moeder begrijpen... da's wat anders. Tot, ongeveer, je 25e.

1. Nu je je eigen eten en huur betaalt, snap je dat je opvoeding verschrikkelijk duur wasJe huur is inderdaad duur, en je internetverbinding ook. Maar al jouw vaste lasten vallen in het niet, vergeleken bij de doktersrekeningen, studiekosten, tandartsen, luiers en al het andere dat je moeder heeft (mee)betaald om je de eerste twintig jaar in leven te houden.

Advertisement - Continue Reading Below

2. Ze is zo veel sterker dan je dachtNu je de leeftijd hebt bereikt dat je een week lang ongezond veel pizza als avondeten kunt eten als avondeten zonder dat iemand dat doorheeft, heb je nog meer respect voor je moeder. Want zij heeft jou altijd gezonde kost gegeven, óndanks de behoefte aan pizza waarvan je nu weet dat volwassen mensen die wekelijks moeten hebben.

3. Je beseft nu pas hoe veel ze heeft meegemaaktOf ze nu werkloos, single, failliet, ongelukkig getrouwd, dakloos of helemaal alleen in een ver land is geweest: ze heeft zo veel meer meegemaakt dan je je ooit had gerealiseerd, omdat ze het er nooit over heeft gehad tijdens jouw dramamomenten om debiele vriendinnen of een veel te k*t schoolrooster.

Meest gelezen

4. Opeens klinkt haar advies zinnigTerwijl haar advies precies hetzelfde is gebleven als dat van tien jaar geleden. Wijsheden als 'ook dit gaat weer voorbij', 'geduld is een schone zaak', 'wie goed doet, goed ontmoet' en 'je leert altijd het meest van je fouten' lieten je als tiener met je ogen rollen, maar inmiddels zijn ze allemaal waar gebleken. En je moeder wist 't al die tijd al.

5. Een paar hele goede vrienden zijn veel meer waard dan een paar mwah-vrienden Heeft je moeder 14 BFF's? Neuh. Ze zijn op één hand te tellen, beleeft er de allerbeste momenten mee en dat is eigenlijk wel perfect.

6. Ze heeft een leven naast jouDat zijn - onder andere - die paar hele goede vriendinnen, die seniorenhobby die ze al dan niet met je vader heeft ontwikkeld, Facebook, dat ene goede liedje dat ze had gevonden maar ze je vergeten is te sturen omdat ze iets las over Linda's zoon op Facebook, vakanties boeken zonder jou en het uitzoeken van nieuwe spullen voor in huis (nu jouw kamer écht niet meer bestaat). Vat het niet persoonlijk op, ze heeft gewoon shit to do.

7. De reden waarom ze nog steeds zo kalm kan blijven onder dingen die jou op de kast jagen? ~ * Perspectief * ~.Je moeder is koningin in dingen in perspectief plaatsen en dingen relativeren. Ze heeft inmiddels dat dagenlange regenbuien, vertraagde treinen en urenlange wachtrijen buiten haar macht liggen. Nog even wachten tot je iets ouder bent, en het lukt jou ook.

8. Ze is niet perfectDit is ongeveer de tijd waarin je er achter komt dat je moeder ook dingen fout heeft gedaan. Niet dat je het haar verwijt: de eindeloze lijst van goede dingen waarvan je niet snapt hoe ze het ooit voor elkaar heeft gekregen is vaak groter.

9. Je komt erachter dat je niet hetzelfde bentNu je je eigen twintigersleven hebt, kom je erachter dat het er waarschijnlijk anders uitziet dan het twintigersleven van je moeder, niet in de laatste plaats omdat je in een totaal andere wereld bent opgegroeid.