Och, destructieve liefde. Iedereen heeft er ooit weleens eentje gehad, of gaat er nog eentje krijgen. Denk: Taylor Swift/John Mayer-situaties, huilbuien... the works. Sommige destructieve relaties zijn heel obvious door drankgebruik, drugsverslavingen of incidenteel geweld, andere destructieve relaties zijn minder makkelijk te herkennen, maar vreten als een sluipmoordenaar zelfvertrouwen weg en drukken ons ongemerkt in een hoek.

Het grootste probleem met destructieve relaties: ze zijn niet alleen maar slecht. Er zijn vaak ook (grote) highs, die zo veel hoop geven dat je nog niet weg kunt gaan. Klinkt dit allemaal al heel herkenbaar?

Zó voorkom je dat je te lang in een slechte relatie blijft hangen dan goed voor is, volgens psycholoog dr. Wendy Walsh.

1. Weet welke hechtingsstijl je hebtJe destructieve relatie is er niet voor niets; hoe moeilijk het ook is om voor te stellen, er zit iets in jou waardoor je voor deze persoon en deze moeizame relatie hebt gekozen en waardoor je nog bij hem bent. Het gekke aan liefde, is dat al in je jeugd de blauwdruk werd gemaakt voor wie jij later aantrekkelijk gaat vinden en als partners zal kiezen. Als je bijvoorbeeld een ongelukkige jeugd heb gehad, heb je grote kans dat je in je relaties op zoek blijft gaan naar kapotte dingen om te repareren. Ook de verhouding met je ouders - gaven ze je (te) veel, (te) weinig of precies genoeg liefde, voelde je je veilig of onveilig bij ze, etc. - heeft grote invloed op je hechtingsstijl. Je volwassen hechtingsstijl zal altijd een soort soort manipulator op de achtergrond blijven, met wie je ook bent, tótdat je je er goed in verdiept (door therapie, zelfreflectie of het bijhouden van een dagboek) en erachter komt waarom je überhaupt zo wordt aangetrokken tot Mr. Toxic.

2. Zeg de waarheid
Wanneer je je hechtingsstijl begint te begrijpen - of die nou is behept met verlatingsangst, bindingsangst, of neiging tot aantrek- en afstootspelletjes -, begin je ook je eigen rollercoaster aan emoties te kunnen plaatsen. Net zo belangrijk als die gevoelens identificeren, is ze uitspreken. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je aan het begin van een nog kwetsbare relatie moet aangeven waarom je het nodig hebt om regelmatig iets te horen, of waarom je nog wil wachten met seks. Letterlijk het tegenoverstelde van spelletjes spelen, dus. Je zult begrijpen dat je een relatie tot op zekere hoogte kunt sturen, en dat je gevoelens kunt uitspreken. En op het moment dat er ruimte is voor eerlijkheid, zal je lover óók eerlijk kunnen zijn.

3. Alarmbellen gaan vaak niet voor niets af
Therapie en eerlijkheid zullen je niet per se meteen gelukkig maken, maar ze maken je wel echt. Als jij eerlijk, open en toegewijd in een relatie staat en je dater daar afwijzend of ontwijkend op reageert, dan horen er alarmbellen af te gaan. Wees dan sterk en zorg dat je op tijd weg bent; je gevoelens gaan opkroppen of inslikken is dus niet de manier. Dit betekent ook niet dat je niet genoeg bent om van te houden; het is simpelweg een teken dat jullie elkaar niet kunnen bieden wat jullie van elkaar verwachten, om wat voor een reden dan ook. Het vinden van een goede relatie is simpelweg een spel van trial and error. Wees tijdens dat spel echt, eerlijk, liefdevol en trouw en jezelf - dan komt de juiste persoon en de juiste relatie vanzelf.

4. Ruim de 'rommel' op, leer een paar lessen, en begin opnieuw
Er bestaat een verhaaltje over de vier fases van persoonlijke groei. In de eerste fase loop je over een straat waar een groot gat in zit; je ziet hem niet en dus val je er in. In de tweede fase zie je het gat wel, maar val je er alsnog in. In de derde fase zie je het gat, en loop je er voorzichtig omheen. In de vierde fase kies je een andere straat, zodat je het gat überhaupt niet tegenkomt. Elke destructieve relatie is een kans om 't gat te zien en eromheen te lopen of, beter nog, hem te vermijden. Als je dit vaak genoeg hebt gedaan, weet je op een gegeven moment precies wanneer je de hoek om moet. Het geheim van mensen met een gezonde hechtingsstijl, is dat ze op tijd vertrekken bij mensen van wie ze weten dat ze niet kunnen bieden wat ze nodig hebben. En dat is een dappere zet, want uiteindelijk wil iedereen geliefd zijn. De belangrijkste vraag om jezelf te stellen: ben ik in love, of ben ik simpelweg verslaafd aan het verlangen naar iemand? Als 't het laatste is, is het tijd om weg te gaan en door te gaan.

Echt.

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m588vs5cf21rwpqd4o1_500.gif