Bestáát dit nog? Gevonden: het meest tenenkrommende filmpje uit de geschiedenis van roddel-tv

Hier kan ik nou verdrietig van worden. (Nadat ik twee keer moest kijken. Want: is dit écht?)

Meest gelezen

Er is iets heel ergs aan de hand in showbizzland. Een groot raadsel, een onbegrepen situatie, en vooral een eenzaam uitzichtloos bestaan voor de betrokkenen. Want wat is het geval; in Nederland zijn er 'opvallend veel' bekende vrouwen die geen man hebben. Die alleen zijn, bij wie het op liefdesvlak allemaal maar niet wil lukken. Wat is hun probleem toch? Deze doortastende trendanalyse wordt me verteld in een video van Telegraaf TV, en komt uit de mond van verslaggevers Maarten Steendam en Jan Uriot, die even zijn vergeten dat het geen 1900 meer is.

Advertisement - Continue Reading Below

Uriot trekt een serieus gezicht, plugt nog even het laatste nummer van roddelblad Privé en begint met: ‘Er zijn heel veel vrouwen die alleen zijn in Hilversum en omstreken.’ Hij begint met Sylvie Meis, die na de scheiding van Rafael toch genoeg mannelijke aandacht heeft gehad. ‘Maar het is toch geen blijvertje gebleken.’ Dan zet Uriot zijn compassie-stem aan en zegt: ‘Dat is toch jammer. Iedereen wil een langdurige relatie en dat is Sylvie niet gelukt.’
Ehm, is Sylvie dood? Is haar leven voorbij? Voor zover ik weet is de beste vrouw 37 jaar en heeft ze nog aardig wat levensjaren voor de boeg. Maar als we Uriot moeten geloven zijn haar kansen verkeken.

Meest gelezen

Hij gaat door en somt een hele waslijst op met vrouwen die allemaal ‘alleen zijn’. Bridget Maasland, Babette van Veen, Josje Huisman, Lauren Verster, Georgina Verbaan, Geraldine Kemper en hij sluit af met: ‘Nou heren, als u zin hebt, u weet waar u wezen moet.’ Want het is immers algemeen bekend dat vrijgezelle vrouwen hun benen spreiden voor alles wat een hartslag heeft, zó alleen en wanhopig zijn ze wel.

 

'NOU HEREN, ALS U ZIN HEBT, U WEET WAAR U WEZEN MOET'

 

EIGEN SCHULD
Waar het volgens de heren in deze diepteanalyse op neerkomt is dat al die zielige vrouwtjes wel een ‘overkoepelend probleem’ moeten hebben. Waarom zouden ze anders geen man hebben? Volgens Uriot komt het doordat het allemaal ‘sterke vrouwen zijn, met een eigen willetje, en ze zijn vermogend’. En ja, je kunt niet ‘je eigen koers varen’ en dan ook een man hebben, want dan ‘gaat het botsen’. Moeten ze dan niet gewoon met een andere bekende Nederlander gaan? Nee, dat gaat niet. ‘Dat is concurrentie op één kussen, dat werkt niet.’ Bovendien is het ‘historisch wel gebleken dat je als man zijnde wel een beetje de lakens wil uitdelen. Nou en dan moet je Bridget hebben, dat is een stevige tante die zelf wel een beetje uitmaakt wat er gebeurt.’

Wat hier gezegd wordt is ten eerste dat het erg is dat vrouwen geen man hebben. Ten tweede dat er dan wel een overkoepelend probleem moet zijn, en ten derde dat het hun eigen schuld is. Hadden ze maar niet een eigen willetje en carrière moeten hebben. Dat deze vrouwen stuk voor stuk ontzettend succesvol zijn in wat ze doen, wordt voor het gemak even vergeten. Want zolang ze geen man hebben telt dat allemaal niet.

 

'ALS MAN ZIJNDE WIL JE WEL EEN BEETJE DE LAKENS UITDELEN'

 

Dat is iets dat me in het dagelijks leven overigens ook al te vaak is opgevallen. Als iemand je vraagt: ‘En, heb jij al een leuke vriend?’ en jij zegt dat niet het geval is, krijg je steevast: ‘Oh? Maar waarom niet?’ te horen. Je hoeft je toch ook niet te verantwoorden als je zegt wél een vriend te hebben? Ik noem dat het Jennifer Aniston-effect; er kan geen stuk over haar geschreven worden zonder dat het over haar huwelijk of de afwezigheid van kinderen gaat, terwijl ze één van de meest iconische actrices van deze tijd is. Geen man? Geen kind? Kom dan later nog maar eens terug.

Uriot sluit af met dat het toch wel echt heel opvallend is, dat ze nu zo'n enorme lijst kunnen hebben, 'en het zijn ook allemaal práchtige dames'. Daar is Steendam het mee eens, 'nou, keus genoeg!'

Het stemt me oprecht verdrietig, dit intens denigrerende stukje 'tv'. Beoordeel mensen alsjeblieft op hun talent in plaats van hun uiterlijk. En, heren, het gaat niemand een zak aan waarom en überhaupt óf een vrouw wel of geen man heeft. Beter nog (en die is gericht aan alle vragenstellers): kap gewoon helemaal met dat zoeken naar een waarom. Een vrouw beoordeel je niet naar de gratie van de man.

Het is voor Uriot en zijn tafelcollega Steendam misschien schokkend, maar een vrouw kan het allemaal prima aan zonder vent. We léven namelijk niet meer in 1900. 

Het hele filmpje zie je hier. Waarschuwing: kijken op eigen risico.

 

Liesbeth Rasker is freelance journalist (voor oa ELLE.nl), veel te veel te vinden op Instagram en noemt zichzelf een feminist. Zouden meer mensen moeten doen.